Дієта планетарного здоров'я - що це таке

Групі з 37 вчених у складі спеціальної комісії EAT-Lancet знадобилося 2 роки на те, щоб зрозуміти, як людству слід харчуватися, щоб не шкодити здоров’ю та уникнути катастрофічних збитків для навколишнього середовища. Експерти у сфері сільського господарства, харчування та кліматичних змін опублікували наукову доповідь, давши запропонованому плану назву Дієта планетарного здоров’я (Planetary Health Diet), і пообіцяли, що, втілюючи його в життя, населення Землі може спокійно рости до 10 млрд - усім вистачить їжі, води та свіжого повітря.

Боул з чіа-пудингом

У чому суть дієти планетарного здоров’я

Основна ідея є досить простою: людству потрібно споживати вдвічі менше м’яса (тобто -50% від того об’єму, що споживається зараз) і вдвічі більше овочів, фруктів, горіхів та бобових (відповідно +100%).

Базу запропонованої дієти становлять продукти рослинного походження, а також скромні порції пісного м’яса, риби, птиці, яєць і молочних продуктів. Конкретні пропорції для щоденного меню, рекомендовані Дієтою планетарного здоров’я, виглядають наступним чином:

Овочі, фрукти і соки

  • Яйця - 13 г (приблизно 1 шт на тиждень).

  • Пісне м’ясо - 14 г.

  • Птиця, курятина - 29 г.

  • Риба - 28 г.

  • Горіхи - 50 г.

  • Квасоля, нут, сочевиця та інші бобові - 75 г.

  • Цільнозернові продукти, такі як хліб або рис - 232 г.

  • Крохмалисті овочі - 50 г.

  • Молочні продукти - 250 г.

  • Овочі - 300 г.

  • Фрукти - 200 г.

  • Цукор - 31 г.

  • Олія - близько 50 г (наприклад, оливкова).

Тост

Чому не слід їсти багато м’яса

Згідно з висновками вчених, запропонований об’єм м’яса, яєць, риби і молочних продуктів є достатнім для більшості населення планети. Скоротивши споживання м’ясних продуктів, людство не лише продовжить собі життя (звіт доповнюється дослідженнями, які підтверджують зв’язок надмірного споживання насичених жирів з хронічними захворюваннями), а й рятує навколишнє середовище від надмірного викиду парникових газів від тваринних господарств.

Хочете бути веганами - на здоров’я. Як стверджує провідний автор проекту Planetary Health Diet, професор Гарвардського університету Уолтер Віллетт, цілком можна обійтися і без м’яса в раціоні, роблячи ставку на горіхи та бобові культури у якості джерела протеїнів та корисних жирів.

“Тим не менш, не все так просто. Якщо б завдання зводилося тільки до мінімізації забруднення середовища, ми б прийшли до висновку, що всім потрібно стати веганами, - уточнює Віллетт. - Але ми насамперед піклуємося про здоров’я людей і поки не готові оголосити меню без м’яса єдино вірним варіантом, оскільки не маємо достатньо даних, які підтверджують істинність такого висновку. Зокрема, людському організму необхідний вітамін В12, отриманий з продуктів тваринного походження, і цей унікальний елемент не компенсується рослинним раціоном. Для підтримки здоров’я веганам потрібно додатково приймати В12 у харчових добавках або полівітамінах”.

Плантація

Кому не подобається така дієта

Насамперед, звісно ж, виробникам м’яса і м’ясних продуктів. У доповіді на тему Planetary Health Diet детально описується пагубний вплив харчової промисловості на навколишнє середовище і особливо підкреслюється шкода, спричинена виробництвом м’яса і молочних продуктів, які винні у 14,5-18% всесвітнього викиду парникових газів. Сільське господарство, в свою чергу, є одним із провідних джерел шкідливих викидів метану та окису азоту і споживачем 70% прісної води.

Чисельність населення світу досягла 7 млрд у 2011 році і зараз становить приблизно 7,7 млрд. Очікується, що до 2050 року людей буде близько 10 млрд, і це число буде зростати. Мета дослідників - нагодувати якомога більше людей, мінімізуючи викиди газів, які викликають зміни клімату, не розширюючи площі сільськогосподарських угідь і зберігаючи питну воду.

Окрім того, у Дієти планетарного здоров’я немало критиків з лав прихильників палео-, кето- та інших низьковуглеводних дієт, які стверджують, що Planetary Health Diet нав’язує споживання оброблених зернових і бобових культур, цукру, крохмалю і рафінованих жирів, що загрожує зростанням показників ожиріння та діабету.

Овочі, фрукти і насіння

“Запропонована нами дієта насправді рекомендує вуглеводи у складі цільнозернових продуктів зі зниженим глікемічним індексом, які містять багато корисних мікроелементів і стимулюють роботу кишечника, - пояснив професор Віллетт. - Ми знаємо, що крохмаль і цукор провокують метаболічні проблеми, пов’язані із зайвою вагою та діабетом другого типу. Втім, річ у тому, що збільшення порцій м’ясних продуктів не замінить вуглеводи у раціоні без певного ризику для здоров’я. Цей факт, наприклад, підтверджують результати досліджень взаємозв’язку споживання м’яса і ризику розвитку діабету та інших небезпечних захворювань”.

“Окрім всього іншого, - додає Віллетт, - палеодієту можна назвати досить егоїстичною. Із нещодавніх розрахунків дієтологів слідує, що, якщо би всі раптом вирішили перейти на м’ясоїдний режим харчування, реально було б прогодувати близько 800 мл людей, зберігаючи навколишнє середовище у безпечному стані. А людей вже майже 8 млрд. Виходить, більшості населення Землі доведеться терміново шукати іншу планету, якщо 1/10 частина вирішить дотримуватися палеопринципів”.

Здорова їжа

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.