Штучне м'ясо з'явилося в Україні

Прихильникам м’яса більше не потрібно ховатися з бургером від осудливих поглядів вегетаріанців. На ринку України з’явилося штучне м’ясо. Давайте дізнаємося, чим це добре і де таке можна знайти.

Бургер з Beyond Meat

Що таке штучне м’ясо

Це альтернативне м’ясо, створене з рослинного протеїну, рослинних жирів, натуральних барвників і мінералів.

“Процес виготовлення нашого м’яса простий, - розповідають американські виробники Beyond Meat, продукція котрих з’явилася у грудні в Україні. - Ми отримуємо будівельні блоки м’яса безпосередньо з рослин. Використовуючи нагрівання, охолодження та тиск, ми створюємо волокнисту структуру м’яса з рослинних білків. Потім змішуємо жири, мінерали, фруктові та овочеві барвники, натуральні ароматизатори та вуглеводи, щоб відтворити зовнішній вигляд, соковитість та смак м’яса. Результат? Безкомпромісно смачні гамбургери на основі рослин. Ковбаса та яловичина - їжа, яка не потребує жертв”.

Упаковка котлет Beyond Meat

Чому рослинне м’ясо краще за звичайне

По-перше, можна не жертвувати мільйонами тварин, щоб смачно поїсти. Але головна причина пов’язана з екологією планети. Виробництво вегетаріанського м’яса, за прогнозами вчених, здатне розвантажити природні, водні та земні ресурси. А також скоротити викиди в атмосферу парникових газів.

Ще один плюс: виробництво рослинного м'яса дозволить підвищити санітарні властивості продукту, у ньому не буде шкідливих домішок, антибіотиків та гормонів, які дають тваринам. А такі захворювання, як свинячий грип, зараження сальмонелою та сказом можна буде контролювати.

Втім, не всі згодні з такими позитивними прогнозами. Одне з недавніх досліджень, проведених у Британії, показало, що таке виробництво може призвести до ще більш негативного впливу на клімат, ніж традиційне. Автор дослідження Джон Лінч з Оксфордського університету вважає, що “поки не з’являться детальні дані про процес виробництва рослинного м’яса, робити гучні заяви про його безпечність рано”.

Котлети Beyond Meat

Де можна спробувати штучне м’ясо

У грудні Beyond Meat офіційно вийшов на ринок України, позаяк вегетаріанське м’ясо вже з’явилося у ресторанах і деяких магазинах. Бургерні котлети та ковбаски цього виробника можна знати в Еко-Лавці (Київ, Львів), VEGETUS і Мястория (Київ).

Також скуштувати страви з вегетаріанського м’яса можна у багатьох київських закладах (наприклад, BEEF meat & wine, Star Burger, ORANG+UTAN, Queen, IZone Cafe, Mocco, MY! Burgers & Fries, Нікого не їм, Маяк, Альтруист, Монтекки v Капулетти, родина ресторанів Діми Борисова).

Сосиски Beyond Meat

Що кажуть ті, хто пробував

Штучне м’ясо, як зізнаються ті, хто вже встиг скуштувати Beyond Meat, є апетитним на вигляд, а на смак практично не відрізняється від звичайного.

Бургер з рослинним м'ясом



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.