Варення - десерт, начинка та консерва

Мабуть, немає хазяйки, яка б ніколи не готувала варення. Цей продукт є улюбленим зимовим продуктом, натуральним, смачним та досить нескладним у приготуванні.

До того ж, варення є універсальним. Його можна їсти самостійно, із чаєм та хлібом, а, також, використовувати у приготуванні інших десертів, випічки.

А ще варення цінується за те, що є способом тривалого зберігання сезонних фруктів та ягід, оскільки у процесі приготування плоди консервуються цукром і проходять теплову обробку.

Про іншні види консервації, читайте у статті - http://harchi.info/articles/yak-zberegty-produkty-nadovgo-konservaciya.

Варення

Суть варення

Як стає зрозуміло тільки із назви, варення — це варені ягоди та фрукти. Іноді — деякі овочі. У більшості випадків варення вариться із цукром, часто із ударними дозами. Є декілька форм та різновидів варення, що відрізняються за своєю консистенцією і способом приготування.

Полуничне варення

Види варення

  • Звичайне варення — просто зварені у сиропі ягоди, фрукти або їх шматочки, які зберігають свою форму.

  • Джем — те ж саме, але дещо переварене, внаслідок чого шматочки плодів розварюються і втрачають форму.

  • Повидло — зварений фарш із фруктів. Має максимально однорідну консистенцію і підходить для дітей найменшого віку (по консистенції).

  • Компот — теж, по суті, варення, але із більшою кількістю води, щоб споживатися як напій. У цю ж категорію можна віднести фрукти які пройшли тільки обварювання та стерилізацію — наприклад, персики або ананаси із банки. Суть приготування є ідентичною.

  • Мармелад — протилежність компоту. Фрукти, зварені із дуже великою кількістю цукру та дуже малою кількістю води. Надгусте варення, так би мовити. Часто у цей десерт додаються загусники для підтримки консистенції.

  • Желе. Швидше різновид десерту, ніж варення у традиційному розумінні, але готується схоже і зберігатися може, також, довго. До складу желе додається желатин або інші загусники, внаслідок чого десерт стає густим.

При цьому, межі між цими видами варення дуже часто зникають і не мають великого значення у побуті. Одна господиня готує більш рідке варення, а інша — майже мармелад. Хтось дбайливо видаляє із кожної вишеньки кісточки, а хтось переконаний, що кісточки надають варенню специфічного аромату. Та й у промисловості немає єдиного стандарту. Проте, у цьому й вигода — споживач легко може обрати різновид продукту, який до душі саме йому.

Абрикосове варення

Властивості варення

Варення — багате джерело вуглеводів та клітковини. Перші потрібні нашому організму для утворення енергії. Калорійність варення є дуже високою. Клітковина — необхідний компонент їжі, що активує моторику травного тракту.

До того ж, багато вітамінів і мінералів самих плодів у варенні зберігаються. Хоча вітаміни і є найбільш вразливим компонентом у цьому плані — після варіння у готовому продукті залишаються тільки найбільш стійкі. В принципі, за складом варення є досить схожим на вихідний продукт.

Але варто не забувати, що якщо фрукти самі по собі є багатими на цукри, то варення — це щось на кшталт цукрового концентрату. Концентрація цукру у варенні може сягати 60%, що є не дуже корисним для нашого організму.

Хоча, якщо не зловживати цим продуктом, то цінність варення все ж виправдовується його консерваційними властивостями.

Варення

Варення як консерви

Зберігається варення просто чудово. Та й готується воно значно простіше, ніж, наприклад, м'ясні або овочеві консерви.

Роль консерванту у варенні, як ми вже знаємо, відіграє цукор, який створює непридатне середовище для розмноження мікроорганізмів у продукті. Позаяк, варення може зберігатись протягом декількох років.

Навіть той факт, що існують різноманітні види варення є доказом того, що люди люблять його їсти, зберігати і готувати.

І якщо продукт споживати у міру, то варення буде одним із найкращих способів збагатити свій зимовий раціон.

Варення

Енергетична цінність

Вміст у 100 г продуктуБілки, гЖири, гВуглеводи, гКалорійність, ккал
Полуничне варення0,300,0070,90271,00
Сливове варення0,400,0073,20281,00
Джем із абрикос0,500,0068,80265,00

Вітаміни

Вміст у 100 г продуктуА, мгВ1, мгВ2, мгРР, мгС, мгКаротин, мг
Полуничне варення0,000,010,050,408,400,02
Сливове варення0,000,010,010,303,000,05
Джем із абрикос0,000,010,020,172,400,30

Мінеральні речовини

Вміст у 100 г продуктуНатрій, мгКалій, мгКальцій, мгМагній, мгФосфор, мгЗалізо, мг
Полуничне варення13,00135,0010,007,0010,000,90
Сливове варення1,00107,0015,009,0014,000,50
Джем із абрикос1,00152,0012,009,0018,001,00

Варення



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.