Як правильно пити

Пити чи не пити алкоголь - питання, яке не часто виникає - новорічні та різдвяні свята у самому розпалі. Питання полягає в іншому - як вижити після бурхливих вечірок та застіль?

Давайте дізнаємося думки британських вчених та барменів і складемо свій список порад, який допоможе легше пережити похмілля.

Люди п'ють на вечірці

1. Почніть пити завчасно

Ні, мова зараз не про те, щоб почати вливати в себе алкоголь за місяць до свят. Мова йде про невеликий аперитив перед самим застіллям. Вчені довели, що якщо за деякий час до застілля прийняти невелику дозу, то в організмі активізується захисний протиалкогольний механізм. Невідомо, які саме це були вчені, але порада, слід визнати, дієва.

Починайте пити алкоголь не пізніше, ніж за 2 години до застілля, але не раніше, ніж за 5 годин до початку вечірки.

Аперитив

2. Пийте невеликими порціями

Це потрібно для того, щоб прискорити переробку алкоголю організмом. Келих шампанського за 20 секунд під час бою курантів - це, звісно, добре (адже ще потрібно написати бажання на папірці, спалити його та кинути у келих). Однак подібні маніпуляції завдають організму величезного стресу, нейтралізуючи усі позитивні ефекти випитого алкоголю.

Келихи з віскі

3. Пийте воду

Обов’язково пийте воду - звичайну мінеральну, бажано без газу. Пийте її у великих кількостях - або розбавляйте сам алкоголь, або щедро запивайте кожний випитий келих.

Справа у тому, що зі споживанням алкоголю відбувається неправильне розподілення рідини в організмі: у кровоносній системі настає зневоднення, а у тканинах утворюються набряки. Усе це, відповідно, приводить до похмілля, через яке ми потім помираємо наступного дня. Тому пийте воду, і багато.

Глечик з водою

4. Пийте повільно

Наш організм здатний безболісно і навіть з користю переробляти невелику кількість алкоголю. Але це, зазвичай, не більше 50 г міцних напоїв і 100 г сухого вина, випитих повільно, з перервами і не залпом, а протягом, скажімо, півгодини. Тому пийте нуспішно у процесі застілля, випиваючи по 30-50 мл міцного алкоголю з інтервалом між порціями як мінімум через півгодини.

Келих з вином

5. Забудьте про солодке

Це стосується як солодких газованих напоїв, так і цукерок, тістечок та шоколадок. Із газованою солодкою водою усе просто: алкоголь швидше всотується у кров разом з газом, саме тому шампанське або віскі-кола вважаються одними з найнебезпечніших напоїв.

Що стосується солодощів, то у випадку з тістечками організм спочатку починає розщеплювати жирні солодощі, відкладаючи розщеплення алкоголю на потім. У результаті - викид інсуліну у кров, щвидке сп’яніння і важке похмілля, оскільки організм встиг отруїтися токсичними речовинами з алкоголю. Про шоколад взагалі слід забути - у поєднанні з алкоголем він має дуже негативний вплив на підшлункову залозу. Алкоголь і без того навантажує підшлункову, викликаючи короткочасні спазми, а шоколад може заблокувати деякі протоки, внаслідок чого виникає запалення і - в особливо запущених випадках - панкреатит.

Шоколадні цукерки

6. Їжте

Усі ми знаємо, що сп’яніння швидше настає на голодний шлунок. Тому їжте. Однак не все підряд. Вчені стверджують, що у поєднанні з алкоголем можна споживати не всю їжу. Наприклад, білкові продукти, зокрема, м’ясо, поєднувати з солодкими настоянками або десертними винами гастроентерологи не рекомендують: буде затруднена секреція шлункового соку, через що м’ясо проскочить через шлунок і впаде у кишківник неперевареним. Це, звісно, не похмілля, але зранку на вас чекає бурчання і коліки у животі - що теж не дуже приємно.

Якщо ви хочете достойно притриматися всю новорічну ніч або різдвяну вечерю, надавайте перевагу нежирній білковій їжі, печеним або вареним овочам, а також зелені - всі ці продукти максимально ефективно виводять токсини з організму. Водночас спеціалісти не рекомендують їсти страви, що містять часник, хрін, цибулю, гірчицю, перець та оцет - вони сповільнюють окиснення алкоголю. Окрім того, гострі закуски у поєднанні з алкоголем можуть привести до опіку слизової шлунку або стравоходу.

Закуски

7. Не сидіть на одному місці

Ця схема взагалі дуже проста: м’язи працюють, організм збільшує споживання енергії, токсини краще спалюються, алкоголь швидше виводиться з крові. Тому більше рухайтесь, танцюйте, приймайте участь у конкурсах або просто вийдіть на вулицю, побігайте по снігу - якщо він, звісно, є. Якщо снігу немає, просто погуляйте на свіжому повітрі. Головне - не засиджуйтеся за столом.

Танці



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.