Вплив алкоголю на зовнішність

У гонитві за чистою, пружною та сяючою шкірою ми скуповуємо косметичні новинки, ходимо на різні процедури та вивчаємо б’юті секрети зірок. Бажання знайти якийсь особливий рецепт краси здається таким осяжним, що часто змушує забувати про перевірені часом, але такі банальні способи. Вони відомі усім: висипатися, частіше бувати на свіжому повітрі, уникати стресу та їжі, що викликає запалення, правильно очишувати шкіру. Не останнім пунктом у цьому списку слід додати відмову від алкоголю, але це мало кому сподобається. Так хочеться вірити, що келих Rose Brut чи Whiskey Sour після важкого робочого дня чи тижня нічого не змінить. Втім, факти - вперта річ, позаяк краще бути в курсі того, як алкоголь впливає на зовнішність. Причому, з віком цей вплив стає все помітнішим. У 20 років алкоголь повністю виводиться з організму в середньому через 3 години, а після 40 - організм потребує для цього у кілька разів більше часу.

Інформованість корисна тим, що дозволяє зробити усвідомлений вибір. Навіть якщо від задоволення розслабитися за келихом алкоголю важко відмовитися, можна хоча б спробувати мінімізувати його негативні наслідки. А це, окрім всього іншого, прискорення процесів старіння. Нью-йоркський нутриціолог Хайро Родрігес так і жартує зі своїми клієнтами: “Якщо хочете стати старшими - вперед, випивайте!”

Цитрусові коктейлі

Наука - про вплив алкоголю

Вплив алкоголю на шкіру є темою багатьох наукових досліджень. У 2016 році в “Журналі епідеміології та загальної охорони здоров’я” були опубліковані результати багаторічних спостережень за людьми з метою виявлення зв’язку між споживанням алкоголю та зовнішністю. У період з 1976 до 2003 року данські вчені зібрали інформацію щодо 11 613 добровольців, щоб  встановити, як спиртні напої впливають на появу 4 вікових ознак: старечої дуги - сірого непрозорого кола навколо рогівки, складок на мочці вуха, бляшок на повіках, облисіння по чоловічому типу.

Виявилося, що надмірне споживання алкоголю жінками (понад 28 спиртних напоїв на тиждень) пов’язане з вищою ймовірністю (на 33%) появи старечої дуги на рогівці і складок на мочці вуха. При цьому на формування інших ознак старіння (бляшок на повіках і облисіння) алкоголь не впливає напряму. Порівняння робилося стосовно жінок, які випивають менше 7 спиртних напоїв на тиждень.

Святкування

Вплив алкоголю на зовнішність

Чи значить це, що помірне споживання алкоголю не має наслідків для зовнішності? Ні. Не дарма багато знаменитостей, які в юності були прихильниками гучних вечірок, у віці 35+ повністю відмовляються від алкоголю. Брук Шилдс в одному з інтерв’ю назвала алкоголь однією з причин, які роблять її старшою на 5-10 років. Причина у тому, що з роками безпечний, на перший погляд, келих шампанського впливає на обличчя не найкращим чином.

Блакитний коктейль

Вплив алкоголю на метаболізм

Алкоголь не містить жодних поживних речовин. Зате у процесі метаболізму спиртного напою організму доводиться витрачати важливі нутрієнти. Вчені з Колумбійського університету встановили, що у любителів випити помітно знижений рівень вітаміну A в організмі. Цей мікроелемент є важливим антиоксидантом і має величезну роль для регенерації клітин. Старіння шкіри починається там, де її клітини не можуть підтримувати нормальну щільність і товщину. Поступово шкіра стає більш тонкою, тьмяною та беззахисною перед агресивними зовнішніми факторами, такими як ультрафіолет, міське забруднене повітря, тютюновий дим.

Шоти

Колаген і алкоголь

Зниження рівня вітаміну A негативно впливає і на утворення колагену, який робить шкіру пружною, еластичною та підтягнутою. При цьому прихильники алкоголю піддаються впливу іншого фактору, який скорочує вироблення колагену. Цукор, якого багато міститься у вині та коктейлях, викликає глікацію - неприємний процес, що запускає реакцію між вуглеводами та білками, а також ліпідами і нуклеїновими кислотами. У результаті відбувається скорочення вироблення колагену, що приводить до передчасного старіння і ранніх зморшок.

Зміни відбуваються і в синтезі вітамінів E та С (токоферолу і аскорбінової кислоти), які є основними будівельниками колагенового каркасу нашої шкіри. У результаті обличчя пливе: овал стає все менш чітким, передчасно з’являються брилі та друге підборіддя.

Відкривання пляшок з пивом

Зневоднення після споживання алкоголю

Алкоголь є потужним сечогінним засобом - для його деактивації у печінці необхідно багато рідини. Це значить, що він буквально витісняє воду з нашого організму. Тілу людини для нормального функціонування потрібно підтримувати водний баланс. На жаль, ми часто забуваємо про золоте правило 2 літрів води на добу. А на вечірці взагалі згадуємо про воду в останню чергу. Тому, досить закономірно, що зранку після святкування шкіра виглядає сухою і тьмяною, часом лущиться (особливо навколо губ), а зморшки стають більш помітними.

Негроні

Алкоголь та акне

На сьогодні немає доказів прямого зв’язку між споживанням алкоголю та появою акне. Та все ж у різних джерелах достатньо інформації про явну залежність між цими двома явищами. Це можна пояснити впливом спиртних напоїв на гормональну систему, а гормони - одна з основних причин акне. Відомо, що після споживання алкоголю у жінок спостерігається підвищене утворення чоловічого гормону тестостерону. У якості реакції на ріст тестостерону організм запускає утворення андрогенів, до яких є дуже чутливими сальні залози. Що провокує гормональні висипи.

Іншою причиною появи акне може бути пригнічення імунної системи, яка допомагає тримати бактерії під контролем. І, звісно ж, стрес, який люди часто запивають алкоголем і який має прямий вплив на ендокринну систему. Поєднання одразу 2 факторів - стресу та алкоголю - також приводить до появи акне.

Сет міні-пива

Набряк обличчя

Дивовижно, але, з одного боку, алкоголь зневоднює шкіру, а з іншого - провокує набряки. Це відбувається через розподілення рідини: молекули спирту з кровоносного русла проникають у м’які тканини. При цьому кожна молекула спирту тягне за собою кілька молекул води, які накопичуються під шкірою. Така реакція відбувається у всьому тілі, але найбільш очевидними є набряки на обличчі та біля очей - на тонкій шкірі повік та під очима. Позбутися від ранкових набряків допоможе достатня кількість чистої води і лімфодренажний масаж.

Коктейлі на барній стійці

Розацеа та алкоголь

Вчені з Браунівського університету встановили, що споживання алкоголю, зокрема білого вина та лікеру, сприяє високому ризику розвитку розацеа. Ризик зростає по мірі збільшення кількості випитих спиртних напоїв. Це пов’язано з тим, що через алкоголь відбувається послаблення імунної системи та розширення кровоносних судин. Чарівний легкий рум’янець з часом ризикує перетворитися у купероз - судинну сіточку на щоках, підборідді та крилах носа, яка складно піддається корекції навіть у кабінеті косметолога. Вчені також зазначають, що червоне вино, яке володіє протизапальними властивостями, містить речовини гістамін і ресвератрол, які так же викликають почервоніння. Ефект є більш помітним, якщо у людей вже є купероз.

Келихи вина у руках

Чому від алкоголю червоніють щоки

Почервоніння, плями на шкірі після алкоголю сприймаються багатьма цілком природно. Однак, все не так просто. Якщо під час або після споживання алкоголю ви червонієте, слід поставитися до цієї, здавалося б, косметологічної реакції серйозно. Таким чином ваш організм дає зрозуміти, що не засвоює алкоголь достатньо ефективно. При метаболізмі спиртні напої перетворюються на ацетальдегід. Коли тіло не спроможне засвоїти цю сполуку, кровоносні капіляри на лиці розширюються, що й приводить до алкогольного рум’янцю. І все б нічого, якби не дослідження вчених з Кембриджу, опубліковане у 2018 році в журналі Nature. Там йде мова про те, що дорослі чоловіки і жінки, схильні до почервоніння обличчя при споживанні спиртних напоїв, у 4 рази більш вразливі до пошкодження ДНК після навіть однієї дози алкоголю. Позаяк, слід задуматися і взяти до уваги рекомендації щодо зниження шкідливого впливу спиртних напоїв, які ви знайдете нижче.

Безалкогольний коктейль

Як зменшити шкоду від алкоголю

Відмовтеся від солодких спиртних напоїв

Краще не споживати солодкі вина, шампанське та коктейлі з солодкою газованою водою, особливо з колою. Якщо ви хочете гарно виглядати після вечірки, звикайте пити сухе. І не більше 2 келихів. Однак, найкращим вибором експерти вважають чисті та міцні напої без домішок, оскільки вони швидше виводяться з організму. В ідеалі це горілка не з зернової сировини і біла текіла.

Різні коктейлі

Пийте більше води

Найкращий спосіб запобігти зневодненню шкіри - пити багато простої води протягом святкування. Наскільки багато? Ідеальний баланс: 1 склянка води між порціями алкоголю. Таким чином, ви досягнете найменшої концентрації спирту у крові та полегшите роботу печінки. На наступний день ви будете здивовані свіжістю обличчя та пристойним самопочуттям.

Люди п'ють вино

Додайте вітамін С

Спеціалісти рекомендують перед вечіркою прийняти вітамін С, а в процесі - пити цитрусові фреші або просто їсти лимон. Аскорбінова кислота добре зв’язує молекули спирту, нівелюючи таким чином шкідливий вплив алкоголю на організм загалом і на шкіру обличчя зокрема.

Приготування коктейлю

Подбайте про гарний догляд 

У якому б стані і в який час ви не прийшли додому, обов’язково очистіть обличчя від косметики та накопичених забруднень. Зробіть ретельне очищення, нанесіть зволожувальний крем чи маску і тільки після того відправляйтеся спати. А наступного ранку не забудьте дати шкірі гарну порцію антиоксидантів у вигляді вітаміну С.

Пляшки пива у руках



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.