Як харчуватися для здорової та гарної шкіри

Багатьом з нас хочеться, як у казці, з’їсти щось смачне та корисне - і стати одразу гарним і здоровим, або навпаки, відмовитись від 2-3 шкідливих продуктів і забезпечити собі вічну молодість. На жаль, це неможливо. Наші краса та здоров’я залежать не від окремих продуктів, а від комплексних процесів, що відбуваються всередині організму. А вони, в свою чергу, пов’язані з нашим способом життя та повсякденними звичками.

Часто ми навіть не задумуємося про те, що в нашому організмі живе багато мікроскопічних організмів, які впливають абсолютно на всі процеси у нашому тілі і на діяльність мозку зокрема. Важливо розуміти, що краса та молодість шкіри залежать не лише від якості води та жирів у раціоні, а й від чистоти кишківника, якісного складу мікробіому, роботи жовчовивідних шляхів, якості сну та повсякденної рухової активності, від нашої осанки та наявності звичок, що допомагають розслабити наміру напружені м’язи.

У харчуванні також є 5 важливих процесів або їх станів, які напряму впливають на красу нашої шкіри.

Рослинна їжа

Кислотно-лужний баланс внутрішніх середовищ

Деякі продукти здатні змінювати pH наших внутрішніх рідких середовищ, зокрема, крові. Організму доводиться це виправляти, задіюючи свої буферні запаси лужних металів (магнію, калію, кальцію), яких, на жаль, у багатьох людей недостатньо. При закисленні крові еритроцити склеюються у так звані монетні стовпчики, порушуючи її рух по капілярам. А саме від цього залежить швидкість процесів обміну у клітинах шкіри. Епідерміс отримує все менше корисних речовин і кисню, його стан і колір погіршується, з’являються темні кола під очима.

Гранола з ягодами та йогуртом

Глікація білків та ступінь її вираженості

Цукру та його аналогів у нашій їжі стало надзвичайно багато. А вони мають властивість поєднуватись з вільними амінокислотами та створювати нерозчинні сполуки, які організм не здатний утилізувати. Накопичуючись, вони приводять до порушення обміну речовин, гіпоксії, а потім і загибелі клітин. Особливо вразливими до глікації є білки шкіри - глікоген та еластин - що зумовлює її швидке старіння. До речі, апетитна скоринка, яку ми отримуємо при смаженні страв - це також глікований білок.

Цукор

Дефіцит правильних жирів

Для гарної шкіри дуже важливими є поліненасичені жирні кислоти та жиророзчинні вітаміни (зокрема A та E), а шкідливими - гідрогенізовані трансжири та надмірна кількість насичених. Жири засвоюються за допомогою жовчі та ферментів підшлункової залози. Якщо їх не вистачає мозку та внутрішнім органам, вони забираються зі шкіри, і вона стає сухою та чутливою.

Горіхи, насіння та олії

Надмірна кількість шкідливих (особливо окислених) жирів

При дефіциті хороших жирів часто спостерігається надлишок поганих. Насамперед, вони містяться у маргарині та інших окислених і термічно оброблених рослинних жирах. При окисленні та перегріванні вони набувають властивостей вільних радикалів, запускаючи окислювальний стрес. А при наявному та досить поширеному дефіциті антиоксидантів це приводить до захворювань та швидкого старіння клітин. Позаяк, слід уникати смажених, зокрема у фритюрі, продуктів, соусів, солодощів та випічки промислового виробництва. Також, краще не поєднувати рослинні і тваринні жири в одному прийомі їжі. Це завдає шкоди і ворсинкам кишківника, і його моториці, і роботі підшлункової залози.

Цибулеві кільця

Стан та функціональна активність систем очищення організму

Збираючи все, що викинули клітини у міжклітинний простір, лімфа прямує до лімфовузлів. Після обробки у них все непотрібне та шкідливе вона намагається вивести назовні. У цьому їй допомагають органи та системи, які мають контакт з навколишнім середовищем. Насамперед - кишківник. Але якщо його стінки мають погану проникність і забруднені клейкими залишками їжі, то навантаження переходить на шкіру. Забруднює стінки кишківника і надмірна кількість рафінованих глютеновмісних продуктів, особливо якщо вони були погано пережовані та знаходились у складі важких сумішей з дефіцитом клітковини та води. І тоді весь бруд починає виділятися через шкіру, яка погано справляється з цією функцією. Густий і в’язкий секрет застряє у порах. Якщо у ньому багато цукрів та жирів, це стає поживним середовищем для мікробів. Ці процеси проявляються різними висипами та подразненнями на шкірі. Ось чому кишківник та шкіра так тісно пов’язані. Позаяк, для збереження краси епідермісу варто відмовитись насамперед від продуктів, що містять рафіноване борошно, особливо у поєднанні з цукром та маргарином, а натомість збагатити раціон цільними злаками, бобовими, сирою рослинною клітковиною. Також, дуже корисно пити теплу чисту воду.

Овочі та фрукти

Які продукти погано впливають на якість шкіри

Харчові барвники, консерванти, підсилювачі смаку та інші “адвокати диявола” є справжніми ворогами здоров’я та гарного вигляду шкіри. Виділяючись на поверхню епідермісу, вони викликають подразнення та порушують процес відновлення.

Зверніть увагу, що у вас сьогодні на обід

  • Солодощі та випічка - прощавай сяяння шкіри, оскільки порушується синтез колагенових та еластичних волокон, внаслідок чого шкіра також втрачає пружність.

  • Сіль - ворог красишкіри. Соління, маринади та інші продукти тривалого зберігання - це пряма дорога до старінняшкіри, оскільки вони викликають порушення лімфоциркуляції, внаслідок чого виникають набряки, порушення трофіки шкіри.

  • Надмірне захоплення червоним м’ясом і його похідними (беконом, ковбасою з жиром) приводить до закислення і втрати антиоксидантів захисту - передчасне старінняшкіри гарантоване.

  • Жири, майонез, кетчуп та інші подібні продукти приводять до порушення мікроциркуляції та живлення шкіри - вона стресує і старіє.

Корисна рослинна їжа



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.