Як роблять безалкогольне вино

Собербари - місця, де можна випити безалкогольний коктейль, на смак аналогічний до алкогольного, а також безалкогольне вино або інші напої - набирають популярності у всьому світі. У нашій країні тримати курс на загальну тверезість дещо складніше, але у деяких винних барах можна зустріти вина без градусу. Як роблять безалкогольне вино? Яке воно на смак? І чому деякі сомельє ставляться до таких вин упереджено? Давайте дізнаємося думку сомельє та барменів.

Безалкогольне вино

Безалкогольне вино - не виноградний сік, а справжнє вино. І отримують його так само, як і звичайне. Збирання винограду, прес, бродіння, витримка, тощо. Просто потім з продукту прибирають алкоголь. Зробити це можна декількома способами.

Є зворотній осмос - видалення алкоголю за допомогою дрібнопористої мембрани. Він потребує багато часу і може привести до погіршення смаку. Є спосіб тонкоплівкового випаровування. При цьому вино втрачає аромат та більшу частину корисних мікроелементів через змішування з діоксидом вуглецю. Або вакуумна дистиляція: алкоголь у вакуумі випаровується при температурі 17 градусів, смак та аромат вина зберігаються. Цей спосіб був винайдений у 1908 році Карлом Юнгом.

Безалкогольне вино відрізняється від класичного на смак - воно не має гірчинки на фініші, більш легке, часом втрачається частина кислотності і таніну.

Пляшки з вином

Зараз вибір безалкогольного вина активно розширюється. Можна знайти біле, рожеве та ігристе. Втім, на даний момент, безалкогольного вина, ідентичного за своїми органолептичними властивостями до алкогольного, на нашому ринку немає. У Європі зустрічаються досить вдалі експерименти. 

Наприклад, VINADA створили вино з цікавим винним ароматом, чудовим кольором та перляжем (виноробний термін для позначення гри бульбашок вуглекислого газу у келиху), але за смаком воно досі поступається. Також можна знати три бренди, які мають свої лінійки білого, розе та помаранчевого Це Revine (Чехія, Моравія), Klaus Langhoff (Німеччина) і Natureo від компанії Torres (Іспанія, Каталонія). 

Зараз декілька компаній проводять інноваційні розробки з видалення молекул алкоголю з вина таким чином, щоб не пошкодити і не зміни усю іншу структуру. Швидше всього, через 2-3 роки ми побачимо на ринку, наприклад, чудове безалкогольне шаблі від відомого виробника, яке практично не буде відрізнятися від алкогольного аналогу. У такому випадку воно з’явиться у всіх винних барах, адже вони часто недооцінюють цю потребу у цільовій аудиторії.

Помаранчеве безалкогольне вино

Багато сомельє упереджено ставляться до безалкогольних вин. Швидше всього, це пов’язано з тим, що більшість компаній забирають алкоголь з вина за допомогою вакуумної дистиляції. При такій обробці нотки букетів і купаж трохи втрачаються. При цьому, якщо алкоголь забирають за допомогою зворотного осмосу, нотки букетів залишаються, але тоді не вистачає нотки спиртової гіркоти, яка робить більш насиченим смак букетів і купаж.

Сьогодні все у більшого числа компаній є додаткові лінійки безалкогольного вина, але спеціальних виноробів, які спеціалізувалися б тільки на безалкогольному вині, не існує. Просто кожного року лінійка таких вин розширюється, тому що це популярно, можно та усвідомлено.

Безалкогольне біле вино Колонне



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.