Яка олія корисніша: оливкова чи кокосова

Якщо ви ведете здоровий спосіб життя і намагаєтесь дотримуватися правильного харчування, ймовірно у вашому раціоні присутні рослинні олії. Раніше найкориснішою вважалася оливкова олія, але не так давно у неї з’явився серйозний конкурент - кокосова олія, яка стрімко набирає популярність серед адептів ЗСЖ. Давайте дізнаємося, у чому користь обох олій, і чи можна назвати котрусь із них кращою.

Оливкова та кокосова олії

Яка олія корисніша: кокосова чи оливкова

Кокосова олія - свого роду екзотика, а оливкова - класика. Суперечки про те, яка з цих олій є кориснішою, не мають сенсу, адже їх склад є різним, а значить, має різну дію на організм. У кулінарії ці види рослинних олій також використовується по-різному. При цьому у правильному харчуванні має місце і та, й інша.

Оливкова та кокосова олії

Користь кокосової олії

Не так давно щодо цього продукту розгорнулася справжня наукова полеміка. Активно обговорювалося, чи можна віднести кокосову олію до ЗСЖ продуктів, чи ні. Винним у цьому є твердження професора Гарвардського університету Карен Міхельсон, яка зробила наголос на тому, що кокосова олія містить багато насичених жирів, і зробила висновок, що даний продукт нічим не кращий за сало. При споживанні кокосової олії підвищуються ризики розвитку ішемії, а також захворювань кровоносних судин. Однак дослідження останніх років спростували цей факт. Було доведено, що кокосова олія жодним чином не впливає на рівень холестерину в крові, у той час як вершкове масло підвищує його в середньому на 10%. Це зумовлено тим, що у кокосовій олії містяться так звані MCT-кислоти (від англійського Medium Chain Triglycerides) - середньоланцюгові тригліцериди, які володіють багатьма корисними властивостями, зокрема:

  • MCT-кислоти - швидке джерело енергії. Вони мають досить короткий ланцюг, тому одразу ж потрапляють у печінку, де розщеплюються з виділенням енергії, а не відкладаються про запас.

  • Такі кислоти можуть перетворюватися у кетонові тіла, які використовуються для живлення головного мозку та інших органів тіла замість глюкози.

  • Одна з MCT-кислот - лауринова - володіє антибактеріальним та антиоксидантним ефектом. Її вміст у кокосовійолії становить 58%.

  • Каприлова кислота, яка також належить до MCT, знижує рівень загального запалення в організмі і володіє противірусною дією.

  • Є теорія, що середньоланцюгові тригліцериди сприяють збереженню м’язової маси, що важливо, якщо людина чомусь дотримується низькокалорійної дієти.

  • Було помічено, що люди, які додають до свого раціону MCT-кислоти, споживають за день на 250 ккал менше. Цей факт пояснюють тим, що кетони, які утворюються в процесі переробки даних речовин, є не лише чудовим джерелом енергії, а й мають здатність пригнічувати апетит.

Кокосова олія

Користь оливкової олії

Цей вид рослинної олії корисний тим, що практично не містить омега-3 жирних кислот, проте містить багато омега-6. Їх вплив на здоров’я є досить широким. Зокрема, омега-6 жирні кислоти:

  • Зменшують рівень загального запалення в організмі.

  • Зменшують потяг до жирної їжі.

  • Стимулюють процеси обміну в клітинах, а значить, покращують зовнішній вигляд шкіри.

  • Прискорюють процес схуднення.

Ще один важливий компонент оливкової олії - мононенасичена кислота омега-9. Саме вона сприяє зниженню рівня так званого поганого холестерину в крові. Також, оливкова олія Extra Virgin містить потужний антиоксидант - вітамін E. Він нейтралізує вільні радикали, що утворюються внаслідок процесів обміну, а також потрапляють ззовні з повітрям та через куріння.

 

Оливкова олія

Як правильно споживати кокосову олію

Кокосова олія - дуже калорійний продукт. На 99,9% складається з насичених жирів, а енергетична цінність 100 г становить 900 ккал. Зі зрозумілих причин, споживати кокосову олію потрібно в розумних кількостях. Як правильно розрахувати допустиму порцію? На насичені жири повинно припадати загалом 10% від добової кількості жирів. При добовій калорійності раціону у 1200 ккал це становить 115 ккал. 10 г кокосової олії - це близько 90 ккал. Ви можете їсти її щодня, але при цьому контролювати кількість насичених жирів у інших споживаних продуктах.

Ложка кокосової олії

Кокосова олія в кулінарії

Кокосову олію можна додавати у каву або какао. Напій у такому випадку стане злегка солодкавим. Підійде олія і для смаження, до речі, при її нагріванні утворюється мало канцерогенних речовин. Також, кокосова олія може бути основою для горіхової пасти, а ще її часто додають у випічку.

Смаження на кокосовій олії

Як правильно споживати оливкову олію

Найбільшу користь для здоров’я має оливкова олія холодного віджиму Extra Virgin - у ній зберігаються всі корисні речовини. А ось смажити або тушкувати їжу краще на рафінованій олії. Вона піддається тепловій обробці, тому починає горіти при високих температурах (близько 240 градусів). Із врахуванням загальної кількості ненасичених жирів у раціоні, можна дозволити собі 3-4 ст.л. оливкової олії на добу.

Ложка оливкової олії

Оливкова олія у кулінарії

Оливкову олію використовують для приготування соусів та маринадів. Її додають у тісто при приготуванні піци для покращення його якості. У ЗСЖ харчуванні готувати їжу також рекомендують саме на оливковій олії.

Оливкова олія, сир та хліб



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.