Які продукти можуть викликати розлади травлення

Проблеми з травленням — кислотний рефлюкс, метеоризм, розлади шлунку тощо — час від часу турбують кожного з нас. Часто причиною цьому стають ті чи інші продукти. Вплив їжі на травлення є дуже індивідуальним, певні продукти можуть не підходити одним людям і чудово засвоюватись іншими.

Прислухаючись до власного організму, можна визначити, які продукти викликають негативну реакцію саме у вас. Втім, є їжа, яка погано впливає на травлення у багатьох людей, часто через те, що важко засвоюється. Давайте дізнаємося більше.

Чоловік і жінка

Смажені страви

Смажена їжа містить багато жиру, позаяк може викликати біль у шлунку та діарею. Окрім того, смажені страви можуть стати причиною кислотного рефлюксу,  про що свідчить дослідження у Preventative Nutrition and Food Science.

Щоб уникнути негативних наслідків, смажте їжу на пательні з мінімальною кількістю олії або оберіть інші способи приготування, наприклад, запікання, тушкування, приготування на парі, тощо.

Смажені креветки

Цукрові спирти

Цукерки, жуйка та інші солодощі без цукру часто виготовляються на основі цукрових спиртів. Вони можуть викликати надмірне газоутворення та розлади шлунку.

Зверніть увагу на список інгредієнтів та будьте обережними з такими підсолоджувачами, як сорбіт, манітол, ксиліт, еритритол і мальтитол.

Взагалі, не слід панічно боятися продуктів із цукром, адже часто проблема полягає не в цукрі безпосередньо, а в його кількості. Згідно з дієтичними рекомендаціями, частка доданого цукру не повинна перевищувати 10% від загальної калорійності раціону. Позаяк, якщо ви харчуєтеся різноманітно та збалансовано, можете сміливо додати трохи солодощів у щоденне меню.

Цукерки

Кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози

Цей підсолоджувач часто використовують для виготовлення цукерок і тістечок. Він може викликати надмірне газоутворення, діарею, здуття та судоми у деяких людей.

Уважно читайте етикетки продуктів у супермаркеті й уникайте тих, що містять кукурудзяний сироп.

Кукурудзяний сироп

Цитрусові

Фрукти з високою кислотністю, наприклад, апельсин, грейпфрут, лимон та лайм, можуть стати причиною печії. Це відбувається тому, що цитрусові розслаблюють стравохідний сфінктер (клапан між шлунком і стравоходом), що може привести до потрапляння кислоти у стравохід. Також, кислота може сповільнити просування їжі зі шлунку далі по травному тракту, а це — привести до того, що кислота зі шлунку повернеться назад у стравохід, і теж спричинить печію.

Цитрусові містять багато корисних для здоров’я нутрієнтів, але якщо ви помічаєте після їх споживання будь-які негативні симптоми, замініть ці продукти менш кислими фруктами та ягодами — це буде так же смачно і корисно.

Цитрусові

Перцева м’ята

М'ята також має здатність розслабляти стравохідний сфінктер, через що кислота зі шлунку може повертатися у стравохід. Це і стає причиною печії та розладів травлення у деяких людей.

Якщо ви коли-небудь помічали дискомфорт після споживання м'ятного чаю, слід замінити його іншими видами або травами.

М'ятний чай

Бобові

Боби містять олігосахариди, які є неперетравлюваними харчовими волокнами. Вони можуть викликати надмірне газоутворення, дискомфорт і здуття живота.

Насправді ці волокна є корисними для кишківника, так як вони не перетравлюються у шлунку чи верхній частині кишківника, а отже потрапляють у товсту кишку, де ферментуються корисними бактеріями. Під час цього процесу утворюється газ. Отже, попри те, що бобові є корисними продуктами, вони часто викликають дискомфорт.

Замочіть сушені боби принаймні на 4 години та злийте воду перед приготуванням, щоб зменшити схильність продукту до газоутворення. Також, дослідження свідчать про те, що якщо ви не звикли їсти бобові і маєте проблеми з травленням, регулярне споживання ½ склянки квасолі протягом мінімум 8 тижнів може зменшити неприємні симптоми.

Запечені боби

Хрестоцвіті овочі

До хрестоцвітих овочів належать різні види капусти, зокрема броколі, листова капуста та зелень. Вони містять той же вид волокон, що і бобові, позаяк можуть стати причиною надмірного газоутворення, дискомфорту та здуття. Також, ці продукти мають високий вміст клітковини, що робить їх важчими для травлення.

Якщо ви відчуваєте дискомфорт після споживання цих овочів, але все одно хочете отримати користь, їжте їх у готовому, а не сирому вигляді, дотримуючись помірності. Це дозволить полегшити їх травлення і мінімізувати негативні симптоми.

Броколі

Гостра їжа

Багато людей можуть бути чутливими до гострої їжі, яка часто є причиною печії та кислотного рефлюксу. Гострі продукти розслаблюють стравохідний сфінктер, що, як ми знаємо, загрожує тим, що кислота повертатиметься зі шлунку у стравохід. Це і викликає неприємні симптоми.

Якщо ви відчуваєте дискомфорт, краще обмежити споживання пекучої їжі, натомість вибираючи більш м'які спеції для приготування страв.

Гострі страви

Шоколад

Як не дивно, але улюблений десерт також має здатність розслабляти стравохідний сфінктер, як і м’ята чи цитрусові.

Хоч шоколад (темний, натуральний) і вважається корисним десертом, зверніть увагу на індивідуальну реакцію організму.

Шоколад



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.