Які продукти погіршують проблеми з травленням

Проблеми з кишківником можуть проявлятися різними способами. Газоутворення, здуття живота, закрепи, діарея, рефлюкс — лише деякі з симптомів, що можуть виникнути. У той час, як деякі з них можуть бути пов’язані з хронічними захворюваннями травного тракту, інші можуть бути наслідком надмірної чутливості до одного чи кількох конкретних продуктів харчування. У обох випадках те, що людина їсть, може вплинути на здоров’я кишківника. Ось чому важливо звертати увагу на симптоми з боку травлення і продукти харчування, спожиті протягом дня.

Незалежно від походження проблем з травленням, є кілька продуктів, яких слід уникати, якщо ви відчуваєте дискомфорт у травній системі, оскільки вони можуть погіршити симптоми.

 Жінка, у якої болить живіт

Чіпси

Солоні, хрусткі та смачні чіпси є дуже привабливою закускою, але вони можуть погіршити проблеми з травленням. Продукти, що містять багато простих вуглеводів, наприклад, чіпси, білий хліб та випічка, мають тенденцію швидко просуватися травним трактом, що часто приводить до здуття живота та газів.Чіпси мають ще одну небезпеку для травлення, оскільки вони смажені. Продукти з високим вмістом жиру, як відомо, викликають печію — поширену проблему серед людей з розладами травлення. Подібні симптоми буде викликати будь-яка жирна їжа, зокрема оброблені продукти, картопля фрі та жирне м’ясо.

 Чіпси

Гумка без цукру

Може бути не очевидно, що гумка впливає на травний тракт, але багато видів гумки без цукру виготовляються з цукрових спиртів. Ці сполуки використовуються для забезпечення солодкавості без такої кількості калорій, як цукор. Однак, цукрові спирти не можуть повністю засвоюватися організмом, позаяк схильні викликати чи посилювати розлади травлення. Здуття живота, надмірне газоутворення та діарея є одними з найпоширеніших симптомів, які можуть виникнути. Цукрові спирти також можна знайти у солодощах без цукру, протеїнових батончиках та інших продуктах, модифікованих таким чином, щоб вони не містили цукру.

 Жувальна гумка

Цукерки

Хоч замінники цукру, зокрема цукрові спирти, можуть бути небезпечними для кишківника, рафінований цукор становить проблему. Доданий цукор, що міститься у цукерках, пластівцях, випічці та багатьох інших продуктах, може мати багато негативних наслідків для здоров’я, і травлення не виняток.

Дослідження свідчать про те, що доданий цукор спричиняє запалення кишківника, що приводить до багатьох проблем, зокрема дисбалансу корисних кишкових бактерій і метаболічної дисрегуляції. Не так просто дотримуватися дієти повністю без цукру протягом тривалого часу, та й не завжди потрібно, достатньо просто зменшити споживання цукру там, де це можливо. Наприклад, замініть десерт на фрукти, зменшіть кількість підсолоджувачу у каві та чаю, а також замініть цукерки на горіхи у темному шоколаді.

 Льодяники

Капуста

Цей продукт відомий тим, що викликає такі симптоми, як здуття живота, судоми та гази. Капуста належить до родини хрестоцвітих овочів, так же як і броколі та брюссельська капуста. Ця група овочів містить цукор під назвою рафіноза, який викликає газоутворення. Приготування продуктів перед споживанням може зменшити ймовірність виникнення неприємних симптомів, але, можливо, просто доведеться триматися від капусти подалі.

Капуста 

Бобові

Подібно до хрестоцвітих овочів, бобові є категорією продуктів, що містять рафінозу — цукор, який викликає газоутворення. Хоч квасоля та боби є дуже поживними завдяки вмісту білка, клітковини та багатьох мікроелементів, вони можуть викликати розлади травлення. Метеоризм та більш у шлунку — досить поширені симптоми, які часто виникають після споживання бобових. Не лише рафіноза, а й високий вміст клітковини становлять небезпеку. Хоч харчові волокна і є дуже важливим нутрієнтом, занадто велика її кількість за один раз, особливо при наявності проблем з кишківником, може привести до загострення симптомів.

 Квасоля

Гострий соус

Цей продукт люблять за те, що він додає смаку та пікантності стравам, але він може погіршити проблеми з травленням. Капсаїцин — сполука, яка відповідає за гостроту перцю чилі, має й деякі корисні властивості, наприклад, знижує маркери запалення. Тим не менш, ця ж сполука може стати причиною таких побічних ефектів як кислотний рефлюкс і спазми шлунку. Якщо проблеми з кишківником вже існують, краще відмовитися від гострої їжі.

  Гострий соус



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.