Популярні продукти, що позбавляють енергії

Щоб встигнути усе заплановане, людям потрібна енергія. А її джерелом для організму слугує їжа. На жаль, деякі з популярних продуктів харчування та напоїв — від солодкої кави до смажених страв — можуть не найкращим чином вплинути на рівень енергії.

Давайте дізнаємося, що ж це за продукти, щоб отримувати зі свого раціону максимум користі та продуктивності.

Бургери

Солодкі сухі сніданки

Якщо ви вважаєте, що вуглеводи є найкращим вибором для ранку, то не забувайте, що готові сухі сніданки часто містять багато рафінованих вуглеводів і доданого цукру. Спочатку можна відчути так званий цукровий прилив, але невдовзі рівень енергії різко впаде. Солодка випічка, пончики та кекси також позбавляють бадьорості.

Сухий сніданок з молоком

Кавові напої з сиропами

Говорячи про популярну їжу, не можна не згадати різноманітні кавові напої, гарячі чи холодні, якими пропонують насолодитися кав’ярні по всьому місту. Втім, більшість з них схожі, швидше, на десерт з невеликим вмістом кофеїну, ніж на каву. Усі ці ванільні лате та фрапучіно такі привабливі на смак і вигляд, але зазвичай вони містять понад 50 г цукру без клітковини та майже без білка, що приведе до зниження рівня енергії після їх споживання. Якщо ви не готові відмовитися від цих напоїв, ставтеся до них як до десерту, а не до кави, і хоча б зменшіть розмір порції, щоб заощадити калорії та цукор, або попросіть додавати трохи менше сиропів і підсолоджувачів.

Холодна кава з молоком та вершками

Солодкі газовані напої

Солодка вода містить дуже мало поживних речовин і дуже багато доданого цукру. Такі напої не містять білків чи жирів, які допомагають спольнити всотування вуглеводів у кров. Отож, відбувається усе вже відомим чином: солодкі газовані напої спочатку забезпечують швидкий прилив енергії, який так само швидко йде на спад.

Загальні рекомендації щодо здорового харчування радять обмежити споживання доданого цукру до не більше 10% від загальної калорійності. Наприклад, якщо ваша добова потреба в енергії становить 2 000 ккал, то з них доданий цукор може становити 200 ккал або 50 г — втім, це максимальна межа, звісно, чим менше, тим краще. 1 склянка 350 мл солодкої газованої води зазвичай містить близько 35-40 г цукру. І не слід забувати, що багато інших продуктів харчування з нашого раціону також містять цукор.

Склянка кока-коли

Білий хліб і макарони

Цільне зерно є найкращим природним джерелом енергії, коли у продуктах клітковина та інші поживні речовини залишаються недоторканими. Надмірна обробка зерна позбавляє його великої частини нутрієнтів і сприяє швидкому засвоєнню, що приводить до стрибків рівня енергії замість поступового її вивільнення.

Білий хліб

Пляшкові смузі з супермаркету

Коли ви поспішаєте у продуктовий магазин і хочете купити щось для швидкого здорового перекусу, то важко не спокуситися на яскраві кольорові пляшечки з готовими смузі, ще й у відділі з овочами та фруктами. Але, як і в випадку з попередніми напоями, вони можуть дестабілізувати рівень цукру у крові та містити багато калорій, не залишаючи по собі відчуття ситості та задоволення. Якщо звернути увагу на етикетку, то часто готові смузі містять до 70 г цукру. Одна маленька пляшка такого напою викликає стрибки рівня цукру у крові, що в результаті приведе до сонливості та млявості.

Пляшка смузі

Кава

Про каву з сиропами і підсолоджувачами ми вже поговорили. Звичайна кава теж може бути підступною. Надмірна кількість кофеїну викликає проблеми з концентрацією та безпідставну тривожність, і деякі інші негативні побічні ефекти. Позаяк, напої, що містять кофеїн у помірних кількостях — це добре для енергії, а ось якщо ними зловживати, то можна отримати протилежний ефект.

Еспресо

Алкоголь

Комусь здається, що алкоголь допомагає підбадьоритись, комусь — розлабитись, але насправді спиртні напої не є добрими у жодному з цих випадків. Вони перешкоджають природним циклам сну, порушуючи якість відпочинку і, відповідно, впливають на рівень енергії наступного дня. А якщо поєднати алкоголь з цукром, як це часто роблять у багатьох коктейлях, то ви отримаєте подвійний удар.

Келих віскі

Смажена їжа

Не є новиною, що смажена їжа зазвичай містить багато калорій, втім, вона також містить і багато жиру, оскільки готується в олії. І хоча жири потрібні нашому організму для забезпечення багатьох потреб, є різниця у їх кількості та якості. Смажені страви містять велику кількість не дуже поживних жирів. Оскільки їм потрібно більше часу, щоб переміщуватися травною системою, нерідко можна відчути сонливість і втрату енергії після великих порцій смаженої їжі. Вона потребує багато зусить від організму, щоб розщепитися та засвоїтись.

Картопля фрі

Фруктові соки 

Хоч фруктові соки, як і смузі, можуть здаватися корисними напоями, вони часто містять доданий цукор. Також, соки не містять клітковини, як цільні фрукти, позаяк рівень цукру у крові та рівень енергії знижуються так само швидко, як і підвищуються після їх споживання.

Пляшка соку



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.