Популярні продукти, які можуть бути шкідливими для здоров'я

Навіть якщо ви щодня рахуєте, скільки калорій міститься у вашому сніданку і знаєте свої ідеальні параметри напам’ять, є ймовірність, що деякі з не дуже корисних продуктів час від часу потрапляють до вашого раціону. Однак, не лише маленькі слабкощі можуть завдати шкоди у довготривалій перспективі.

Деякі продукти, які ви споживаєте щодня, можуть здаватися досить безпечними, та все ж становити небезпеку для здоров’я. Давайте дізнаємося, від яких популярних продуктів краще відмовитися або суворо обмежити їх кількість, якщо ви дбаєте про своє здоров’я.

Сендвіч

М’ясні вироби

На перший погляд кілька шматочків шинки, ковбаси чи сосиски не здається таким вже жахливим доповненням до раціону. Втім, спеціалісти мають іншу думку.

“Ковбаса, сосиски, шинка та інше оброблене м’ясо вважаються канцерогенами класу 1” - каже лікар-терапевт Дана Сімплер, доктор медичних наук з медичного центру Mercy у Балтіморі. “Згідно зі статистикою щороку у світі від раку, викликаного червоним та обробленим м’ясом, помирає 50 000 людей”.

Сосиски

Снеки, що містять багато цукру

Якщо ви їсте десерт щовечора або солодощі до кави-чаю протягом доби на регулярній основі, це може завдати шкоди здоров’ю.

“З такою їжею мозок занадто швидко отримує дуже багато енергії, що змушує працювати організм понаднормово, стресуючи і перевантажуючи його на клітинному рівні”, - пояснюють неврологи Дін Шерзай та Айша Шерзай, доктори медичних наук, автори книги “The 30 Day Alzheimer's Solution”.

Однак, це не єдина небезпека, яку несуть ці продукти. “Коли цукру в раціоні занадто багато, клітини стають стійкими до інсуліну, що приводить до інсулінорезистентності - стану, який суттєво погіршує здатність клітин поглинати цукор” - кажуть спеціалісти. Вони пояснюють, що це може бути не лише передвісником діабету, а й викликати пошкодження артерій, що ведуть до мозку.

Фітнес-батончик

Їжа для приготування у мікрохвильовці

На етикетці продуктів харчування може бути зазначено, що такі страви є корисними для здоров’я, але якщо ви розігріваєте її у пластиковому контейнері, то можете завдати шкоди своєму здоров’ю.

“Незалежно від того, наскільки здоровою є їжа, якщо ви готуєте її у мікрохвильовці у пластмасовій тарі, хімічні речовини з пластику — наприклад, бісфенол А — будуть потрапляти у їжу”, - каже Алісія Гелвін, лікар-дієтолог у Sovereign Laboratories. “Навіть якщо на етикетці вказано, що їжу можна розігрівати у мікрохвильовій печі, найчастіше це означає, що контейнер не розплавиться, і не означає те, що його безпечно використовувати у мікрохвильовці”.

Огляд досліджень 2015 року, опублікований в журналі Medicine показав, що бісфенол А може викликати ріст клітин раку молочної залози і простати.

Їжі у пластиковому контейнері у мікрохвильовці

Картопляні чіпси

Багато вуглеводів, смажених у фритюрі - не дивно, що картопляні чіпси корисною їжею навряд назвеш. Втім, рівень небезпеки цього популярного продукту може вразити.

“Вони додають до раціону велику кількість запальних вуглеводів, а також жири та натрій”, - пояснює дієтолог Ліза Річардс, автор дієти The Candida Diet. 

Високий вміст насичених жирів та натрію може викликати проблеми зі здоров’ям серця. До того ж, регулярне споживання картопляних чіпсів у якості перекусу майже завжди приводить до збільшення ваги. Згідно з дослідженням, опублікованим у New England Journal of Medicine в 2011 році, картопляні чіпси були саме тим продуктом харчування, який був найбільш ймовірно пов’язаним зі збільшенням ваги серед добровольців.

Картопляні чіпси

Білий хліб

Підвищувати тиск здатні не тільки солоні продукти - те саме може робити і хліб.

Хоч багато експертів і відзначають, що білий хліб містить багато цукру та вуглеводів, більшість людей не помічає, що цей продукт містить так само і багато натрію, що може приводити до високого тиску крові.

Фактично, дослідження 2018 року, опубліковано в журналі Nutrients, показало, що люди,які їли 1 або кілька шматочків білого хліба на тиждень, мали на 39% вищий ризик розвитку підвищеного тиску порівняно з тими, хто їв білий хліб тричі на місяць або рідше.

 Білий хліб



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.