Шкідливі корисні продукти

Кожний, хто хоча б раз цікавився принципами правильного харчування, знає про те, що своє меню слід скорегувати, видаливши з нього все так зване сміття, тобто шкідливу їжу, яка завдає здоров’ю та фігурі набагато більше шкоди, ніж користі. Однак, багато продуктів дуже вдало прикидаються корисними, ще й так, що не одразу розпізнаєш пастку.

Списків шкідливої та корисної їжі на теренах інтернету можна знайти безліч. Причому, часто вони змінюються залежно від того, яка дієта зараз популярна або хто з вчених на коні у суперечці про неоднозначні продукти. І перше бажання, яке виникає у всіх, хто прагне схуднути - купити все, на чому написано Фітнес, Slim Fit або Органік. Втім, перед покупкою краще уважно перевірити етикетки цих псевдоздорових продуктів харчування. Давайте згадаємо найбільш популярні зі шкідливих здорових продуктів харчування, які можна знайти на кухні більшості з нас.

Паперова їжа

Кава

Цей бадьорливий напій з кожним роком стає все популярнішим і серйозно конкурує навіть з улюбленим багатьма чаєм. Звичка взяти каву з собою по дорозі на роботу робить приємнішими трудові будні і дарує таку необхідну багатьом з нас енергію. Однак, не слід забувати, що напій не лише збуджує нервову систему та допомагає прокинутись, а й сприяє інтенсивному вимиванню кальцію з організму, що у майбутньому загрожує розвитком остеопорозу, а також зневоднює. Позаяк, споживання кави всім, хто піклується про своє здоров’я, слід обмежити 1-2 горнятками кави на добу.

Наливання кави у горнятко

Соєве молоко

Коров’яче молоко вже давно вважається чи не ворогом №1 у адептів ЗСЖ. Репутація у цього продукту насправді є неоднозначною, та й індивідуальну непереносимість наявного у молоці казеїну ніхто не відміняв. Тому все більше людей переходять на рослинні варіанти цього продукту, зокрема на соєве молоко. Однак, саме воно може імітувати гормон естроген, активуючи його рецептори в організмі, через що регулярно споживати його не слід, а краще взагалі замінити на мигдалеве.

Звичайне та соєве молоко

Магазинна випічка

Американські дієтологи попереджають, що у рулетах та печиві тривалого зберігання міститься велика кількість трансжирів, цукру і консервантів. Через це рівень поганого холестерину підвищується, що негативно впливає на здоров’я судин. Втім, свіжа тепла випічка теж не повинна бути регулярною стравою на сніданок, а рідкісним задоволенням, оскільки вона приготована з дріжджового тіста, яке підвищує кислотність шлунку, що при зловживанні може привести до печії та гастриту.

Магазинне печиво

Сухі сніданки

Часто це продукт з непростим складом, на перших позиціях якого можна знайти цукор або глюкозний сироп. І це, як ми розуміємо, вже привід задуматися про те, чи слід обирати такий продукт для сніданку, хоч він, безперечно, й економить час зранку. Річ у тім, що за рахунок цукру, сиропу, борошна вищого гатунку виходять продукти з високим глікемічним індексом. Регулярне їх споживання погано впливає на роботу підшлункової залози, через що зростає ризик розвитку цукрового діабету. Окрім того, не думайте, що для фігури такий сніданок буде корисним. Навпаки, це часто приводить до збільшення жирової маси.

Тарілка з сухим сніданком

Злакові батончики

Це зручний варіант для перекусу, але, на жаль, у їх складі також часто можна побачити борошно, сироп і цукор, а це далеко не найкраща комбінація для прихильників здорового харчування.

Злакові батончики

Продукти з фруктозою у складі

Ви будете здивовані, але фруктозу додають до величезної кількості продуктів для дієтичного харчування. Однак, промислова фруктоза - це кукурудзяний сироп, систематичне споживання котрого приводить до ожиріння, подагри та захворювань печінки.

Кукрудзяний сироп

Йогурти та інші молочні продукти з наповнювачами

У йогурті або сирку з фруктовим наповнювачем вагою 100-120 г міститься приблизно 2 ч.л. цукру, стабілізатори та консерванти. Також, при  виготовленні молочних продуктів, для контролю % жирності, який завжди нас так цікавить, сепарується (відділяється) жир, а потім додається назад. Під впливом світла та повітря якість молочного жиру знижується. Позаяк, краще споживати молочні продукти без наповнювачів і при бажанні додавати свіжі або розморожені ягоди. А ще краще робити вдома йогурт власноруч - з цільного коров’ячого або рослинного молока.

Йогурти з наповнювачами

Смажені горіхи

Горіхи є дуже корисними, наявні у них моно- та поліненасичені жирні кислоти допомагають зменшувати запальні процеси в організмі та захищають від хвороб судин. Але термічна обробка цього продукту приводить до окиснення корисних жирів та утворення вільних радикалів. Найкорисніші горіхи- ті, що зберігаються сушеними, а перед споживанням промиваються та замочуються або ферментуються.

Смажені кедрові горіхи

Сухофрукти

Самі по собі сухофрукти містять багато корисних мінералів, але часто вони неправильно зберігаються та консервуються в рослинній олії, діоксиді сірки або цукровому сиропі, що є не дуже корисним для здоров’я у довготривалій перспективі.

Курага

Хлібці

Часто їх калорійність прирівнюється до калорійності білого хліба, а у складі - борошно вищого сорту, дріжджі, сіль і цукор. Також, якщо під час їх споживання не пити достатню кількість води - її організм повинен отримувати в об’ємі не менше 2 л на добу - нестача рідини може викликати проблеми з травленням. Слід вибирати продукти з цільного зерна, без дріжджів. Окрім того, останнім часом дуже популярними стали рисові хлібці, які використовують у якості так званої здорової альтернативи традиційному хлібу. Однак, не слід приймати помилкову точку зору: їх глікемічний індекс через велику кількість швидких вуглеводів у складі є дуже високим, що може привести до швидкої появи зайвої ваги.

Рисові хлібці

Підведемо підсумки

  • Перед тим, як купляти будь-які продукти, що вважаються корисними, уважно вивчайте етикетки.

  • Вибирайте продукти без цукру, сиропів, борошна вищого гатунку у складі.

  • Вбирайте цільнозернові та прості продукти: фрукти, овочі, злаки, робіть домашні йогурти та запікайте гранолу замість мюслі.

Жінка тримає пакетований сік та вівсянку швидкого приготування



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.