Навіщо організму потрібен цукор

Шкідливо і навіть небезпечно для здоров’я - та все ж смачно! Цей конфлікт чітко описує наше ставлення до цукру. На біохімічному рівні механізм впливу цукру на організм сучасні дієтологи порівнюють з наркотичною залежністю. При цьому саме ті, хто жорстко обмежує свій раціон безвуглеводними дієтами (з нульовим вмістом цукру), частіше всього зриваються і постійно програють у цій боротьбі. Чому так? Усе просто - цукор є життєво необхідним для функціонування нашого тіла і мозку - потрібно тільки пам’ятати про те, у якій формі та у якій кількості його можна споживати.

Цукор

Найбільш доступне джерело енергії

Наші клітини постійно потребують цукру, а точніше - глюкози, одного з різновидів. Молекули глюкози слугують найбільш ефективним паливом - джерелом тепла і енергії, які забезпечують нормальне функціонування всіх процесів життєдіяльності. В принципі, основна мета нашого харчування, травлення, засвоєння та обміну речовин полягає в тому, щоб забезпечити клітинам організму безперервне постачання глюкози - у необхідній кількості і протягом всього дня.

Важливий момент: глюкоза міститься не лише у десертах, цукерках та булочках. Наш організм вміє вилучати її практично зі всіх продуктів харчування - як в основному вуглеводів, так і жирів та білків. За допомогою травних ферментів різноманітна їжа розщеплюється на прості молекули: амінокислоти, жирні кислоти, глюкозу. У такому вигляді корисні речовини засвоюються, і кров постачає їх до кожної клітини тіла. Далі (в ідеалі) основний об’єм глюкози організм спалює як паливо, а невеликий резерв відкладається у печінці та м’язах про всяк випадок, як стратегічний запас. Ми витрачаємо глюкозу, коли здійснюємо фізичні та інтелектуальні зусилля (мозку, щоб обробляти інформацію та приймати рішення, потрібно дуже багато енергії), а коли її рівень у крові знижується, організм має 2 варіанти: знову щось з’їсти або (що він дуже не любить) переключитися на використання енергії з жирових запасів.

Шматки торту

Справжнє задоволення

Наш організм піклується про те, щоб зберегти і поповнити свій енергетичний резерв - від цього напряму залежить його виживання. Саме тому він реагує гострим відчуттям задоволення, навіть ейфорії, коли отримує продукти, які у концентрованому вигляді містять цукор. Це і пояснює його наркотичний ефект: ударна доза глюкози викликає викид серотоніну і прилив сил, втім, вони потім так само різко падають, провокуючи стрес і непереборне бажання знову і знову їсти щось солодке. Простіше кажучи, цукор нам необхідний, щоб відчувати себе задоволеними та щасливими - за умови, що зловживання ним не розхитує вуглеводний обмін, а разом з тим і наші емоції.

Донати

Швидка допомога

Звичайний пісок або білі кубики рафінаду, які ми звикли називати словом цукор, складаються з сахарози. Це найбільш поширений, але далеко не єдиний вид так званих швидких вуглеводів, які майже миттєво проникають у кров, викликаючи різкий стрибок рівня глюкози (інакше кажучи, продукти, що їх містять, мають високий глікемічний індекс - понад 55). Сахароза, фруктоза, лактоза, мальтоза і т.п. - родина простих цукрів, саме їх небезпечно споживати у великій кількості та чистому вигляді. Екстрений допінг у вигляді великої ложки меду, цукерки або горнятка солодкого чаю виправданий тільки у тому випадку, коли резерв глюкози повністю виснажений: сил немає, в очах темніє, паморочиться голова, руки та ноги холонуть і тремтять, організм на межі втрати свідомості. Така швидка допомога дозволить прийти в себе, наприклад, якщо на роботі аврал і ви зовсім забули про їжу - але форс-мажор не загрожує, якщо у раціоні буде достатня кількість складних або повільних вуглеводів.

Паста

Необхідно і достатньо

Цільнозерновий хліб, рис, паста й інші страви з цільного зерна, соя та різні види бобових, свіжі овочі, фрукти і молочні продукти - всі вони містять повільні вуглеводи, які організм може використовувати протягом тривалого часу, поступово та рівномірно витрачаючи їх енергетичний потенціал. У результаті необхідний рівень глюкози у крові залишається стабільним, глікемічних провалів і піків не виникає, а організм відчуває себе спокійним, задоволеним життям і повним сил. І, звісно, не панікує та не відкладає нічого у жировий запас.

Для того, щоб налагодити нормальні відносини з цукром, потрібно запам’ятати декілька основних правил.

Квасоля з овочами

Їжте регулярно

Пропущені прийоми їжі викликають дефіцит глюкози у крові, позаяк організм буде терміново вимагати простого цукру - щоб якомога швидше відновити свої резерви.

Додайте у раціон бобові, цільнозернові та пасту аль денте

Якщо невелику порцію такої страви з’їсти у першу половину дня, енергія складних вуглеводів буде рівномірно витрачатися аж до вечора та безперебійно живити клітини тіла та мозку.

Уникайте екстремізму

Як відомо, найсолодшим здається саме заборонений плід - позаяк час від часу дозвольте собі з’їсти улюблену шоколадку. Жорсткі обмеження (і відчуття провини, коли ми їх порушуємо) завжди викликають стрес - і спроби підняти собі настрій за допомогою шкідливих продуктів.

Урізноманітніть свої задоволення

Якщо в дитинстві вас нагороджували цукерками за зразкову поведінку або гарні оцінки, зараз якраз час змінити цей неусвідомлений і зовсім некорисний рефлекс. Прогулянки на природі, спілкування, музика, творчість, спорт, обійми та поцілунки - існує безліч способів насолоджуватись життям, які не пов’язані з необхідністю його підсолодити. На кожне з цих занять організм реагує щедрим викидом серотоніну та інших ендорфінів, які не потрібно чимось заїдати.

Донат

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.