Які продукти сповільнюють старіння

Людство здавна шукає еліксир молодості або врешті-решт молодильні яблука, з’ївши котрі, можна помолодшати на 10-20 років. Що не дивно, адже всі ми хотіли б ніколи не хворіти і не старіти. Давайте дізнаємося, які продукти можуть у цьому допомогти. Тим паче, що основні винуватці вікових змін відомі - це вільні радикали, залишилося всього нічого - дізнатися, як з ними боротися за допомогою правильного харчування.

Насамперед слід запам’ятати: щоб залишатися гарними і здоровими, у першу чергу необхідно зменшити джерела виникнення вільних радикалів - стрес, шкідливу їжу, надмірний вплив УФ-випромінювання (тобто потрібно бути обережними із засмагою та користуватися засобами з SPF), куріння (у тому числі і пасивне), алкоголь і, увага, гаджети, які вважаються джерелами електромагнітного випромінювання. Окрім того, потрібно захищати шкіру від забруднень і взяти за звичку щоденні прогулянки у парках і місцях, де багато рослин. Звісно, це утопія - позбутися від всіх факторів, навіть на безлюдному острові це було би вкрай важко і майже неможливо. І тут нам на допомогу приходять антиоксиданти.

Боул з салатом і авокадо

Що таке антиоксиданти

Це захисні системи, які нейтралізують шкідливий вплив вільних радикалів. Наш організм утворює ферменти, наприклад коензим Q10, і гормони, наприклад, мелатонін, які вважаються потужними антиоксидантами, але в сучасних умовах їх, на жаль, недостатньо. Позаяк наш організм потребує додаткових джерел антиоксидантів, таких як вітаміни A, C, E, мікроелементи залізо, цинк, селен, мідь, флавоноїди, тощо.

Жменя чорниці

Джерела антиоксидантів

Жирні сорти риби

Сардини, скумбрія, оселедець, лосось, а також сирі горіхи та насіння, нерафіновані рослинні олії холодного віджиму містять цінні корисні жири омега-3-6-9, необхідні для збереження молодості, а також краси та здоров’я волосся і нігтів.

Запечений лосось

Продукти, багаті на вітамін С

Шипшина, солодкий перець, чорна смородина, обліпиха, петрушка, брюссельська капуста, кріп, черемша, цвітна капуста, біло- та червонокачанна капуста, апельсин, суниця відомі високим рівнем цього вітаміну, про користь котрого не знає хіба лінивий.

Смородина

Продукти, що містять біофлавоноїди та поліфеноли

Чорноплідна горобина, чорна смородина, ревінь, шипшина, алое, брусниця, цитрусові, лохина, червоне вино, зелений чай містять ці корисні речовини. Їх основна мета - зміцнення кровоносних судин та серцевого м’язу, покращення роботи травного тракту, зниження запалень і профілактика розвитку пухлин, адже без здоров’я не буде і краси.

Червоне вино

Продукти з ліпоєвою кислотою

Ліпоєва кислота міститься у субпродуктах, яловичині, молоці, нешліфованому рисі, білокачанній капусті. Багате на тіоктову кислоту також темнозелене листя овочів (шпинат, броколі). Ліпоєва кислота активно застосовується для нормалізації обміну речовин, регуляції вуглеводного та ліпідного обміну, контролю рівня холестерину. Завдяки їй посилюється дія вітамінів A, C, E, прискорюється обмін речовин, відбувається оновлення клітин, виводяться токсини та цукор.

Яловичий стейк

Продукти, багаті на вітамін А

Він міститься у: курячій та яловичій печінці, в ікрі, жовтку яйця, вершковому маслі, твердих сирах, моркві, петрушці, селері та шпинаті, черемші, шипшині, червоному солодкому перці і цибулі, салаті, абрикосі, гарбузі, томатах. Вітамін А - один з найпотужніших антиоксидантів, що відповідає за красу і гладкість шкіри, гостроту зору, міцність та сяяння волосся.

Морква та буряк

Продукти, багаті на вітамін E

Соєва, бавовняна, кукурудзяна, соняшникова, оливкова олії, пшеничні та кукурудзяні паростки, соя, горох, кукурудза, квасоля, перлова крупа, вівсянка, гречка, креветки, кальмари, яйця, судак, скумбрія - основні джерела цього вітаміну, який також є незамінним для здоров’я шкіри.

Рослинні олії

Продукти-джерела заліза

Яловичина, птиця, риба, печінка тварин, яйця, молоко, злаки, морква, картопля, буряк, гарбуз, броколі, помідори, цвітна капуста, білокачанна капуста багаті на залізо, яке забезпечує гарний метаболізм, зміцнює імунітет, попереджає випадіння волосся і ламкість нігтів.

Також для збереження молодості і здоров’я потрібно їсти продукти, багаті на цинк (яйця, червоне м’ясо, печінка і морепродукти), мідь (морепродукти, горіхи, шоколад, боби, висівки, зародки зерна, печінка і м’ясо, помідори, банани, виноград, картопля, сухофрукти, гриби), а також селен (субпродукти, морепродукти, м’ясо, злаки, молочні продукти, фрукти та овочі).

Страва з печінки



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.