Які продукти прискорюють метаболізм

Метаболізм — одна з найпопулярніших тем, коли мова йде про харчування і здоров’я. Певно, ні для кого не стане новиною, що швидкість метаболізму напряму впливає на схуднення та вагу. Що таке метаболізм, і чи можна на нього вплинути за допомогою дієти?

Метаболізм (обмін речовин) — це процес, під час якого наше тіло перетворює їжу, яку ми їмо, в енергію. Якщо метаболізм сповільнений, то це може привести до таких наслідків, як збільшення ваги, надмірна втома та сухість шкіри. Є низка факторів, які впливають на те, як функціонує обмін речовин, наприклад, вік і генетична схильність, які людина не може контролювати. Втім, є чинники, на які можна вплинути, наприклад, їжа, яку ми споживаємо, і фізична активність — вони можуть мати суттєвий вплив на швидкість метаболізму та загальне здоров’я.

Давайте сьогодні згадаємо кілька добре відомих нам продуктів, які можуть допомогти прискорити метаболізм.

Врапи з салату

Яйця

Коли мова йде про швидкість метаболізму, споживання достатньої кількості білка може мати вирішальне значення. Яйця — багате джерело білка, до того ж вони містять не дуже багато жиру і калорій. Як стверджують спеціалісти, багаті на білок продукти стимулюють обмін речовин за рахунок вищого термічного ефекту. Тобто, така їжа потребує більше енергії для травлення і засвоєння. Таким чином, білкові продукти прискорюють метаболізм.

Тіло буде витрачати більше енергії, щоб переробити білок з яєць. До речі, ця причина також пояснює те, що людина довше відчуває ситість після такої їжі. Позаяк, продукти, багаті на білок, корисні для збереження ваги одразу завдяки 2 ефектам — прискоренню метаболізму та збереженню довшого відчуття ситості.

Скрембл

Горіхи та насіння

Горіхи та насіння — надійний помічник у здоровому харчуванні, особливо, коли часу обмаль і потрібно щось перекусити. Ще однією перевагою цих продуктів є те, що вони мають властивість прискорювати обмін речовин.

З’ївши жменю горіхів чи насіння, ми отримаємо все, що потрібно нашому організму для того, щоб стабілізувати рівень цукру у крові та підтримати ситість між сніданком, обідом та вечерею. Ці корисні снеки містять усі три макроелементи: білки, жири та вуглеводи.

Одна з найбільш поширених причин сповільнення метаболізму — недостатнє споживання їжі протягом дня або занадто великі перерви між їжею. Отож, мати під рукою горіхи чи насіння для швидкого перекусу — простий спосіб підтримувати високий рівень метаболізму.

Горіхи та насіння

Гостра їжа

Спеції давно відомі як ефективний засіб для прискорення обміну речовин. У ході досліджень було доведено, що спеції, такі як імбир, чорний перець, гірчиця та хрін, збільшують швидкість метаболізму у стані спокою.

Деякі дослідження також показують, що гострі продукти, наприклад, соус табаско, можуть тимчасово прискорити обмін речовин завдяки капсаїцину — сполуці, яка міститься у перці чилі.

Позаяк, не бійтеся використовувати гострий соус і приправи. Це піде на користь не лише метаболізму, а й смаку страв. Тільки пам’ятайте про те, що гострою їжею не слід зловживати.

Гострі перці та приправи

Вода

Вода є одним з продуктів компонентів для здоров’я, самопочуття і, звісно, обміну речовин.

Достатня кількість рідини не лише допомагає довше відчувати ситість і контролювати відчуття голоду, а й підтримувати метаболізм, травлення та засвоєння їжі на належному рівні.

Це звучить дуже просто, втім, більшість людей забуває пити достатньо води протягом дня, або замінює її кавою чи солодкими напоями.

Купіть собі нарешті гарну пляшку для води, і не забувайте наповнювати її кілька разів на день.

Склянка води

Авокадо

Авокадо можна назвати одним з найбільш поживних та універсальних продуктів на планеті. Плід забезпечує тривале відчуття ситості, прискорює метаболізм, а також містить багато вітамінів, мінералів, клітковини та корисних жирів.

Згідно із дослідженням, опублікованим в Nutrition Journal, авокадо знижує у дорослих ризик та вже наявні симптоми метаболічного синдрому — група розладів, таких як високий рівень цукру у крові та надлишок жирів в організмі, які підвищують ризик серцево-судинних захворювань.

Авокадо



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.