Які продукти негативно впливають на сон

Час від часу, або й регулярно, та нам усім це знайомо: відчуття виснаження та втоми ввечері, але нездатність заснути. Секунди перетворюються на хвилини, а хвилини на години, перш ніж вдається поринути у сон, і як результат — абсолютна неготовність зустрічати новий день зранку. Якщо говорити про якість сну, то на неї має вплив багато факторів: рівень активності протягом дня, психологічний стан, зовнішні подразники, а також харчування. Деякі з популярних продуктів, які ми їмо регулярно, а особливо, якщо зловживаємо ними за вечерею, можуть привести до безсоння або суттєво погіршити якість сну.

Давайте дізнаємося, які зміни слід додати до щоденного раціону, щоб принаймні харчуванням допомогти собі швидше заснути, адже навколо і так достатньо причин для безсоння.

Жінка їсть попкорн і п'є вино у ліжку 

Рафіновані вуглеводи

Не лише фігура страждає від зловживання простими вуглеводами — на якості сну це також відображається. Дослідження 2020 року, опубліковане в The American Journal of Clinical Nutrition, показало, що серед групи з 77 860 жінок у постменопаузі, ті, хто споживав більше продуктів з високим глікемічним індексом, зокрема доданий цукор та оброблені злаки, мали вищий рівень безсоння, ніж ті, хто обмежував кількість цих продуктів.

Французькі тости

Гостра їжа

Якщо ви хочете насолоджуватися спокійним сном вночі, краще не додавати забагато спецій у свою вечерю. Як свідчить дослідження з International Journal of Psychopathology, участь в якому прийняли здорові чоловіки, споживання соусу табаско та гірчиці під час вечері збільшило кількість часу, необхідного, щоб заснути, і зменшило тривалість глибокого сну.

Гостра їжа

Смажена їжа

Певно, ні для кого не стане новиною, що смажена їжа не є корисною для здоров’я. Дослідження підтверджують, що вона також може стати причиною проблем зі сном. У одному з них взяли участь дорослі люди віком від 30 до 45 років, які зазвичай спали від 7 до 9 годин на добу. У результаті було виявлено, що високе споживання насичених жирів пов’язане з менш міцним сном і частими прокиданнями.

Смажена курка

Шоколад

Десерти на основі шоколаду можуть мати більш шкідливий вплив на якість сну, ніж здається на перший погляд. Хоча шоколад зазвичай і містить менше кофеїну, ніж горнятко кави, це все одно досить значна кількість, щоб викликати безсоння у людей, чутливих до цієї сполуки. Наприклад, плитка шоколаду із 82% вмісту какао містить 84 мг кофеїну, у той час як горнятко кави 230 мл містить близько 96 г кофеїну.

Це може стати проблемою, коли мова йде про міцний сон. Одне з досліджень вказує на те, що доза кофеїну у 400 мг, отримана за 0, 3 чи навіть 6 годин до сну, суттєво погіршила його якість.

Темний шоколад

Алкоголь

Слід двічі подумати, перед тим як завершити день келихом вина чи пива, або й чого міцнішого. Хоч алкоголь і може викликати відчуття сонливості, насправді він має негативний вплив на сон. Дослідження, опубліковане в Neuropsychopharmacology, показало, що серед групи 20 здорових дорослих добровольців віком від 21 до 45 років ті, хто споживав алкоголь, мали меншу тривалість швидкого сну, а також частіше страджали від безсоння.

Люди п'ють пиво



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.