Шкідливі звички під час вечері

Приготування вечері вдома — гарний спосіб отримати смачні, ситні та корисні страви. Втім, деякі звички заважають досягти максимум смаку та користі у вечері. Давайте дізнаємося, чого робити не слід, щоб смачні страви не обернулися важкістю у шлунку та зайвою вагою.

Запечена свинина з овочами

Забагато солі

Дрібка солі додасть смаку пасті, рибі чи іншій улюбленій страві для вечері, але не слід занадто захоплюватися приправами. Регулярне зловживання сіллю може привести до зайвої ваги. Дослідники з Університету Дікіна виявили, що споживання надлишку солі також може посилювати потяг до жирної їжі.

Окрім того, сіль може викликати залежність. Дослідження, опубліковане в Oxford Journal's Nephrology Dialysis Transplantation, виявило, що залежніть від солі є цілком реальною, вона обробляється гіпоталамусом у мозку. Подібним чином розвивається та інтерпретується залежність від алкоголю, кокаїну та опіатів.

Сіль

Неправильний соус

Якщо ви любите додавати до пасти на вечерю тонну томатного соусу — ви не самотні. Адже, що то за паста без соусу? Втім, важливо зробити правильний вибір. Багато готових соусів, що продаються у супермаркетах, можуть містити багато солі та цукру, а також такі інгредієнти, як соєва олія та консерванти. Уважно читайте етикетку, щоб обрати максимально натуральний соус, або приготуйте його власноруч.

Томатний соус

Смажена їжа

Вважаєте, що посмажити курку вдома корисніше, ніж замовити її у ресторані? Подумайте ще раз. Згідно з дослідженням, при смаженні їжі втрачається значна частина важливих мінералів. Окрім того, при смаженні страви часто набувають зайвих калорій та більше насичених жирів.

Смаження картоплі

Неправильний розмір тарілки

Коли справа стосується вечері, розмір має значення.

Подумайте: якщо ви сервіруєте їжу на більшій тарілці, порція виглядає меншою, тому дуже легко переїсти. А якщо ви оберете тарілку меншого розміру, то порція здаватиметься більшою, оскільки страва заповнить всю площу. Це змушує мозок думати, що з’їли більше. Якщо хочете тримати розмір вечері під контролем, обирайте менші тарілки.

Люди вечеряють

Заправка для салату

Порція салату до вечері — гарний спосіб отримати більше овочів, а якщо ви з’їсте його перед основною стравою, це допоможе швидше наїстися і з’їсти менше. Ідеальний варіант. Втім, вибір заправки до салату може стати проблемою. Якщо ви не дотримуєтеся рекомендованого розміру порції або обирайте дресінг, що містить багато цукру чи важких інгредієнтів, це нівелює усю користь овочів.

Заправка для салату

Швидкість споживання їжі

Коли закінчується робочий день і нарешті настає час вечері, голод часто дає про себе знати. Якщо ви їстимете занадто швидко, то важче буде контролювати розмір порції. Дослідження, опубліковане Американською дієтичною асоціацією, показало, що люди, які їли не поспішаючи, споживали на 66 ккал менше за один прийом їжі. Тож зупиніться і насолоджуйтеся стравою — ви можете наїстися швидше, ніж здається.

Дівчинка збирається їсти млинці

Вечеря перед телевізором

Поїдання вечері під улюблений серіал чи ТБ-шоу може здаватися гарним способом розслабитися, втім, насправді це не так. Телевізор, фільми, книги — це все відволікає від їжі, позаяк, можна не помітити, яку саме страву ви їсте і з’їсти більше.

Дослідження, опубліковане в журналі Food Quality and Preference, показало, що учасники, які відволікалися на білий шум у навушниках, менше усвідомлювали, що вони їли. Це спонукало їх їсти більше, порівняно з учасниками, які були зосереджені виключно на їжі.

Жінка їсть локшину перед екраном комп'ютера

Промивання консервів

Немає нічого поганого в тому, щоб час від часу додати до вечері консервовані овочі чи квасолю, але переконайтеся, що готуєте їх правильно. Консерви заповнені маринадом. Якщо ви не злиєте його і не промиєте овочі, то додасте до страви багато непотрібної солі та крохмалю.

Консерви

Вода

Газовані та солодкі напої ніколи не є здоровим вибором. Ось чому важливо пити чисту воду не лише під час, а й до вечері. Одне з досліджень показало, що споживання води за півгодини до основного прийому їжі, наприклад, вечері, допомагає контролювати вагу. Звичайна склянка води може принести багато користі.

Склянка води

Час вечері

Так, навіть те, коли їсти, має значення. Якщо ви працюєте допізна, і відкладаєте вечерю, є велика ймовірність того, що ви переїсте на ніч і ляжете спати з повним животом.

Найкраще вечеряти (це стосується і чаю з десертом) за 2-3 години до сну. Згідно із дослідженнями, це також може допомогти знизити ризик раку.

Жінка дивиться, що є холодильнику, пізно вночі



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.