Як зробити вечерю кориснішою

Більшість людей, що сидять на дієті для схуднення назвуть вечерю найменш улюбленим прийомом їжі: у когось занадто багато обмежень у раціоні, хтось не їсть після 18, а дехто вечерю і взагалі пропускає. Правда, потім часто зривається. Давайте дізнаємося поради, які допоможуть зробити будь-яку вечерю більш здоровою та корисною.

Куряча грудинка з овочами

Риба та м’ясо птиці

Вважається, що останній прийом їжі повинен бути за 3 години до сну або й раніше. М’ясо ссавців - свинина, яловичина, баранина - є складним за своєю структурою та засвоюється довше цього часу. Виходить, що ви вже лягли спати, але організм замість відпочинку продовжує працювати.

Для вечері краще вибирати м’ясо птиці або рибу (або, наприклад, кисломолочний сир) -  це хороше джерело білка і при цьому дуже легке. Страви з рибою взагалі бажано додати до раціону 2-3 рази на тиждень.

Риба зі шпинатом

Запікайте, тушкуйте і готуйте на парі

Велике значення має і спосіб приготування вечері. Якщо ви готуєте курячу грудинку, краще запекти її або приготувати на парі. Рибу також краще запекти або потушкувати. Основна проблема смаження - велика кількість олії на пательні. Під впливом температури вона стає джерелом трансжирів. Безпечного рівня споживання трансжирів не існує - краще, щоб їх зовсім не було.

Для запікання риби та птиці шеф-кухарі радять використовувати пергаментний папір, а не рукав або фольгу. Ще краще - скляну форму. Скло - найбільш нейтральний для теплової обробки матеріал, і навіть під впливом високої температури він не виділяє нічого зайвого. На відміну від алюмінію з фольги, який з їжею потрапляє всередину і накопичується в організмі.

Запечена куряча грудинка

Зверніть увагу на олію

Не всі олії погані. Організм потребує жирів, але правильних. Вони містяться у нерафінованих оліях холодного віджиму. Оливкова, лляна, кунжутна, олія з авокадо, навіть традиційна соняшникова - всі їх можна додавати у готові страви, якщо потім не піддавати їх тепловій обробці (пам’ятайте про трансжири). Наприклад, полити олією свіжий салат.

Втім, міру потрібно знати у всьому. Часто для страви фактично потрібно менше олії, ніж зазначають в рецепті. Не лийте олію з пляшки - так ви наллєте набагато більше, ніж потрібно. Краще всього використовувати ложку. До речі, 1 ст.л. соняшникової олії містить 120 ккал. Для салату вистачить 1-2 ст.л.

Рослинні олії

Вуглеводи та клітковина

Відмовтесь під час вечері від круп (рису, гречки, тощо). Вони містять складні вуглеводи, які організму потрібно встигнути витратити до сну, для чого фізично залишається мало часу. Усі вуглеводи, які не були спалені, перетворяться у жир або не дадуть окислитись жиру. В обох випадках це не піде на користь. Каші та крупи слід їсти зранку, коли весь день ще попереду, і складні вуглеводи будуть точно спалені.

Однак, невірно буде і насичувати вечерю виключно білковою їжею. щоб допомогти собі переробити їжу ввечері, вибирайте багаті на клітковину продукти. Наприклад, тушковані або свіжі овочі. Слід дотримуватися пропорції 300 г овочів і 150 г м’яса або риби.

Пам'ятайте: для здоров’я потрібні і жири, і білки, і вуглеводи. Головне, щоб вони були правильними та потрапляють в організм у відповідний час. Прості поради допоможуть зробити вечерю більш корисною та легкою, а харчування - збалансованим.

Запечені овочі



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.