Чи можна їсти на ніч

Часто у повсякденних турботах ми не встигаємо поїсти. Багато людей впевнені у тому, що вечеряти після 18 не варто, і ввечері, приходячи голодними додому, задумуються: їсти на ніч або дочекатися сніданку? Зокрема це стосується дівчат, які мріють про струнку фігуру, але часом не в змозі відмовитися від улюбленої їжі на ніч. Давайте дізнаємося, які ж продукти краще вибрати для пізньої вечері, щоб не отримати зайву вагу.

 Жінка стоїть перед холодильником

Звісно, при можливості, не слід їсти на ніч навіть найбільш дієтичні та корисні продукти. Якщо пізно ввечері або вночі ви не можете впоратися з бажанням щось пожувати - потрібно з’ясувати та усунути причину такого стану.

Чому ж вночі не можна їсти? Уявіть собі, що ви працюєте в офісі з 9 до 18. Годинникова стрілка наближається до заповітної позначки, ви вже зібралися додому, і тут за 5 хв до 18 двері кабінету відчиняються, в вам на стіл звалюють цілу купу документів. Будете робити? Якщо це одноразова акція зі сторони керівництва - одна справа, а якщо таке відбувається регулярно, дуже ймовірно, що працювати у такому режимі ви не захочете або просто фізично не зможете. Хоча б тому, що потрібно відпочивати. З людським організмом те саме: природа мудро запрограмувала його на режим роботи, у якому враховані всі потреби. Роботи цілодобової, але розпланованої з урахуванням відновлення. Вночі організм відпочиває та накопичує сили, активно синтезує гормони, що стимулюють ріст, розмноження та регенерацію клітин, працює навіть мозок, а ось травний тракт відпочиває. Якщо ж завантажити його роботою понаднормово, порушуються багато процесів: від метаболізму та травлення до утворення тих же гормонів. І зайва вага, мабуть, є найменшою з проблем, які можна отримати, адже на фоні гормональних порушень можуть розвинутись різноманітні патології - серцево-судинні, репродуктивні, аутоімунні, тощо.

Жінка їсть піцу 

Основні причини нічних перекусів

Причини можуть бути різні. Можливо, це загальна низька калорійність добового раціону. З такою проблемою зіштовхується більшість прихильників 1200, 900 і навіть 600 (що взагалі жахливо) ккал на добу. Так робити точно не слід. Сюди ж додайте незбалансоване харчування, коли організму елементарно не вистачає білків або правильних жирів у раціоні. Підвищений апетит можуть викликати також посилені фізичні та розумові навантаження, стрес. Нічого поганого немає у тому, щоб одноразово заїсти провалений екзамен в автошколі, але якщо ноги кожної ночі несуть вас до холодильника, слід дивитися глибше. Що такого відбувається у житті, що ви намагаєтеся заспокоїтися за рахунок їжі? До речі, часто з’ясовується, що ніякої напруги насправді немає, це звичайна нездорова звичка, набута за роки. Боротися з цим не просто, але можливо.

Причини можуть бути і пов’язані зі здоров’ям. Наприклад, порушення процесів засвоєння їжі, коли ви їсте достатньо, але корисних нутрієнтів організм отримує мало і сигналізує про це найбільш доступним способом: відчуттям голоду. Так можуть проявлятися і гормональні збої: зокрема, порушення синтезу гормону ситості лептину (коли ви просто не можете наїстися) і гормону апетиту греліну (хочеться смачненького), гіпертиреоз (у цьому випадку вовчий апетит часто межує з різким зниженням маси тіла, та це не привід для радості), інсулінорезистентність (інсулін стимулює апетит), тощо. Пропускати такі сигнали у жодному випадку не можна. До речі, слід згадати про продукт, який все-таки можна. Хочете їсти? Попийте води, адже часто ми п’ємо недостатньо рідини, а тому і плутаємо спрагу з голодом.

 Чоловік стоїть перед холодильником

На яку їжу слід звернути увагу, якщо нічних перекусів уникнути не виходить

По-перше, пам’ятайте, що їсти краще за 2-3 години до сну, щоб процес активного травлення закінчився, а відчуття голоду знову не встигло прийти. По-друге, ідеальна вечеря без шкоди для фігури - це легкі білки у поєднанні з овочами.

М’ясо індички або курки

Краще, якщо воно буде приготованим на парі, звареним або запеченим. У птиці міститься небагато жирів, але багато амінокислоти триптофан, попередника серотоніну, з якого синтезується гормон сну мелатонін. Таким чином, споживаючи на вечерю ці продукти, ми можемо забезпечити собі і здоровий сон.

Риба

Вибирайте нежирні сорти морської або річкової риби: тріску, пікшу, палтус, судак і сібас. Енергетична цінність м’яса цих видів риб не перевищує 100 ккал у 100 г продукту. На їх травлення, зазвичай, йде не більше 3 годин, до того ж вони багаті на кальцій, фосфор, йод і фтор.

 Запечена риба

Морепродукти

Зверніть увагу на менш жирних представників, наприклад, кальмарів. М’ясо кальмара багате на амінокислоти: метіонін, тирозин і триптофан, про який ми вже говорили раніше, а також вітаміни PP, B6 і мінеральні речовини - селен і йод.

Яєчний білок

Звичний для сніданку продукт - гарний вибір і для вечері. Яєчний білок легко перетравлюється, але зверніть увагу, що додавати яйця до раціону можна тільки за відсутності алергії та непереносимості. Чудовою стравою для пізньої вечері може бути омлет з овочами.

 Білковий омлет

М’ясо кролика, яловичина

Їх можна їсти навіть ввечері, але у вареному вигляді або у вигляді парових котлет (у складі тільки фарш та яйце). Для кращого травлення додайте склянку тушкованих овочів.

Свіжі та активовані горіхи

Найбільш корисні горіхи - ті, що були попередньо підготовані - активовані. Для цього їх потрібно залишити у воді на декілька годин, потім просушити. Така процедура допомагає зменшити кількість фітинової кислоти, яка погіршує засвоєння магнію, кальцію та інших мікроелементів.

 Горіхи кеш'ю

Яких продуктів краще уникати перед сном

Деякі овочі викликають підвищене газоутворення, позаяк необхідно відмовитися від бобових, баклажану, артишоку, цвітної та білокачанної капусти, броколі, а помідори важливо чистити від шкірки. Цибулю та часник також не варто їсти ввечері, оскільки вони можуть сприяти подразненню слизової травного тракту. Також уникайте солодощів на ніч, навіть у малих кількостях. Вони піднімають рівень цукру у крові і, як наслідок, рівень енергії, який потім швидко падає, що погано впливає на сон.

Слід утриматись і від продуктів з високим глікемічним індексом, до яких належать фрукти, хліб, злаки, макарони, крохмалисті овочі (картопля, буряк, гарбуз). Домашній сир, кефір або сир, спожиті перед сном, можуть привести до набряків та набору жирової маси.

Донати 

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.