Що відбувається з організмом, коли ми їмо на ніч

У 21 столітті ми намагаємося більш свідомо підходити до проблеми зайвої ваги: регулярно займаємось спортом, уникаємо простих вуглеводів, намагаємося їсти більше овочів та фруктів. Але навіть ті, хто дуже ретельно ставиться до свого харчування, часто дозволяють собі одну маленьку слабкість - пізню вечерю. А саме ця помилка у ретельно продуманому меню може стати роковою. Недарма ще здавна багато дієт пропагували одну просту істину: не їсти після 18:00. Це правило не є універсальним, втім, вченими давно доведено, що саме переїдання  на ніч приводить до суттєвого набору ваги. Давайте спробуємо розібратися у механізмах роботи організму та з’ясуємо, що відбувається з організмом, коли ми їмо на ніч.

Жінка їсть китайську їжу

Чому особливо гостро відчувається голод в нічні години

Більшість зривів з дієти стається саме ввечері. Цьому є 3 причини:

  • Фізіологічна - простіше кажучи, нестача їжі протягом доби.

  • Прихований голод - незбалансоване харчування протягом доби приводить до нестачі поживних речовин в організмі.

  • Психологічна - коли ми просто заїдаємо стрес.

Жінка шукає їжу у холодильнику

Як нічні прийоми їжі впливають на організм

Вночі, зазвичай, людина спить, організм налаштований на стан спокою, і раптом у шлунок потрапляє яловичий стейк з картоплею фрі і салат, политий вином. Кишківник, який практично спить, старається з усіх сил, але, на жаль, не в стані впоратися з таким об’ємом їжі. Їжа не перетравлюється належним чином, не всотується у стінки тонкого кишківника, а у товстому піддається впливу патогенної мікрофлори, що приводить до утворення токсинів. Організм страждає, загальне самопочуття залишає бажати кращого. Більше того, надлишок вуглеводних продуктів на ніч приводить до високого викиду інсуліну, процес розподілення цукру у печінці та жирових тканинах порушується, і відбувається відкладання жиру в організмі.

Жінка вечеряє у ліжку

Як уникнути нічного переїдання

  • Збалансовано харчуватися протягом дня, близко 5 разів.

  • Урізноманітнити раціон і стежити за кількістю білків, жирів і вуглеводів, макро- та мікроелементів.

  • Знайти альтернативний спосіб боротьби зі стресом: вечірні прогулянки, спорт, йога, перегляд серіалу (без шкідливих снеків) або лекцій в інтернеті, тощо.

Чоловік шукає їжу у холодильнику

Коли можна їсти на ніч

Не всім потрібно обмежувати себе ввечері. Декілька років тому ізраїльські вчені провели дослідження та з’ясували наступне: люди, які ситно вечеряють після 20 години, часто скидають зайві кілограми швидше, ніж ті, хто надає перевагу ситно снідати і не їсти після 18 години. Слід відмітити, що ті, хто вечеряє на ніч, зазвичай пропускають сніданок і їдять не так багато протягом дня. Тобто калорійність пізньої вечері не перевищує енергетичну цінність добового раціону. Простіше кажучи, якщо ви не встигаєте поснідати, то можете пересунути вечерю на декілька годин пізніше без шкоди для фігури. Але важливо пам’ятати, що на ніч корисно їсти продукти, багаті на легкозасвоюваний білок (яєчний білок, риба, приготована на пару з невеликою кількістю зелених овочів), щоб уникнути стрибків інсуліну і спокійно заснути.

Чоловік їсть курячу ніжку у ліжку

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.