Нічний перекус — користь чи шкода

Часом немає нічого більш спокусливого, ніж нічний перекус. Ви повечеряли вже кілька годин тому, дивитеся улюблений серіал чи читаєте захопливу книгу, а шматок піци або торту, що залишився у холодильнику, так і виникає перед очима.

Чи так погано перекусити перед сном? Наскільки великою проблемою це може стати і чи заважатиме сну?

Спеціалісти з харчування стверджують, що поживні речовини, які ми отримуємо або не отримуємо разом з їжею, впливають майже на всі аспекти здоров’я, в тому числі і на сон. Отож те, що і коли ми їмо, може мати безпосередній вплив на якість сну.

Давайте дізнаємося, що говорять дієтологи про споживання їжі та перекус перед сном.

Жінка їсть сендвіч

Рівень цукру у крові

Споживання певних продуктів перед сном може допомогти регулювати рівень цукру у крові.

Тим людям, котрі страждають на цукровий діабет 2 типу, нічний перекус з клітковини та білка може допомогти регулювати рівень цукру у крові протягом ночі. Білок допомагає підтримувати його більш стабільним аж до самого ранку.

Чоловік їсть локшину

Кислотний рефлюкс або розлади травлення

Якщо ви страждаєте на кислотний рефлюкс або гастроезофагеальну рефлюксну хворобу, то споживання їжі перед сном може принести багато дискомфорту.

Нічний перекус перед тим, як зразу лягти у ліжко може посилити симптоми кислотного рефлюксу та інші розлади травлення.

Позаяк, у такому випадку дієтологи радять їсти принаймні за кілька годин до сну, щоб уникнути дискомфорту та забезпечити повноцінний відпочинок.

Жінка п'є напій

Не доведеться лягати спати голодними

Так, це здається досить очевидним. Втім, на голодний шлунок часом буває дуже важко заснути.

Якщо відчуття голоду заважає спати, то багатий на білок перекус може допомогти заспокоїтись та розслабитись. Спробуйте перекусити продуктами, багатими на протеїни, перед сном — напркилад, сир, ложка арахісової пасти чи склянка молока — щоб перевірити, чи це допоможе.

Чоловік заглядає у холодильник і перекушує

Більш швидке засинання

Ще одна гарна новина полягає у тому, що певні продукти можуть допомогти швидше заснути та покращити якість сну.

Наприклад, мигдаль, волоські горіхи та банани багаті на мелатонін — природний гормон, який сприяє сну. Також можна перекусити фісташками. Усі ці продукти містять не лише мелатонін, а й магній та цинк, поєднання яких допомагає краще та міцніше спати.

Обираючи, що б таке з’їсти перед сном, краще триматися подалі від рафінованих вуглеводів. Прості вуглеводи знижують рівень серотоніну у мозку, а ця хімічна речовина відповідає за сон. Позаяк, коли мова йде про нічний перекус слід уникати таких продуктів, як випічка, крекери, чіпси, макарони, солодощі, тощо.

Жінка їсть попкорн



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.