Як прискорити метаболізм

Здорові харчові звички не завжди легко набути, але часто вони мають важливе значення, коли мова йде про метаболізм. Перестаньте переїдати і забувати про овочі, і дуже швидко відчуєте себе краще.

Здоровий та швидкий метаболізм сприяє загальному здоров’ю людини. Він дозволяє отримувати максимум корисних речовин з їжі, ефективно витрачати калорії і не накопичувати їх у вигляді жиру без потреби.

Жінка їсть

Незалежно від того, хочете ви схуднути чи просто тримати себе у формі, важливо підтримувати обмін речовин. Швидкий метаболізм дозволяє спалювати більше калорій протягом всього дня і не боятись, що з’їдені страви залишаться у вигляді жиру на животі, стегнах і сідницях.

Перші ознаки порушення обміну речовин можуть бути різними. Постійна втома, непереборний потяг до вуглеводів та цукру, коливання температури тіла, розлади травлення або нерегулярний цикл у жінок - це все може бути сигналами про те, що метаболізм працює неналежним чином. Звісно, це досить загальні симптоми, щоб визначити справжню проблему, слід проконсультуватися зі спеціалістом.

Втім, плануючи свій раціон, спробуйте ввести у свій розпорядок наступні звички, які допоможуть прискорити метаболізм і покращити роботу всього організму.

Приготування їжі

Правильний перекус

Якщо хочеться перекусити протягом дня - не слід відмовляти собі у цьому бажанні. Але якщо вибрати білкову закуску замість миски вуглеводів, то це значно підвищить швидкість метаболізму, коли ваше тіло перебуває у спокої і під час сну.

Наприклад, після споживання індичої грудинки, яка містить 300 ккал, близько 90 з них буде спалено під час травлення. Коли тіло людини розщеплює білкову їжу, метаболізм починає працювати ефективніше, ніж при розщепленні вуглеводів. Калорії з білкових закусок використовуються як джерело енергії ефективніше. Тобто, 30% калорій, спожитих з білка, будуть використані організмом тільки для його травлення і переробки.

Рулетики із індички з овочами

Зверніть увагу на розмір порції

Якщо ви з’їсте забагато за один раз, це не лише сприятиме зайвій вазі, а й приведе до сонливості та нестачі сил. Краще покласти невелику порцію на тарілку, а потім взяти добавку, якщо не наїлися.

Якщо їсти великі порції жирних та калорійних страв, особливо при малоактивному способі життя, то метаболізм сповільнюється і спалюється набагато менше калорій, ніж якби було достатньо енергії для вправ і тренувань.

Отже, якщо обмін речовин не встигатиме за кількістю споживаних калорій, то в результаті він сповільниться і буде працювати вдвічі важче, щоб спромогтися розщеплювати велику кількість калорій одразу.

Фарширований баклажан і салат

Голодування або недостатня калорійність раціону - також погана ідея

Споживання достатньої кількості калорій протягом доби забезпечує тіло необхідною енергією та допомагає підтримувати стабільний метаболізм. Якщо дефіцит калорій не дає жодних результатів схуднення - це значить, що обмін речовин працює неналежним чином.

Пропускання прийому їжі та відмова від життєво важливих калорій протягом дня сповільнює метаболізм, спонукаючи організм накопичувати калорії про запас для критичних ситуацій. Якщо ж кількість калорій є відповідною фізичній активності, прийоми їжі є регулярними, обмін речовин працюватиме стабільно (навіть у стані спокою), а рівень енергії буде достатнім для активної життєдіяльності.

Контейнери з їжею

Додайте до раціону більше листової зелені

Поживні речовини, що містяться у зелених листових овочах, корисні для організму з багатьох причин. Споживання достатньої кількості зелені сприяє гарному травленню, і, водночас, стимулює метаболізм після їжі.

Одне з досліджень показало, що додавання більшої кількості овочів та листової зелені у щоденний раціон підтримує кращий метаболізм і тривалий час після їжі. Обмін речовин злагоджено працює постійно, оскільки зелень допомагає організму підтримувати здоровий рівень глюкози та ліпідів, які використовуються для отримання енергії.

Тушкована зелень

Обмежте споживання алкогольних напоїв

Якщо алкоголь є частиною щоденного раціону, він пригнічує метаболізм і, навпаки, збільшує апетит. Тіло людини перетравлює алкоголь, а не їжу. Отже, надлишок вуглеводів, білків та жирів може накопичуватися у вигляді жиру.

Час від часу насолодитися келихом вина чи іншим улюбленим напоєм - нормально, головне знати міру. Згідно з рекомендаціями дієтологів, помірне споживання алкоголю має на увазі до 2 напоїв для чоловіків і до 1 напою для жінок на добу, не кожного дня.

Келих вина



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.