Як накопичується жир в організмі

Протягом останніх декількох років тема здорового способу життя та розумного підходу до харчування постає перед нами чи не щодня. Сучасні мешканці мегаполісів піклуються про якість споживаних продуктів, стежать за балансом білків, жирів і вуглеводів у раціоні та регулярно стають на ваги в очікуванні побачити заповітні цифри. У зв’язку з неймовірною популярністю дієт нові методики схуднення з’являються регулярно. Багато хто з ентузіазмом приступає до експериментів над власним тілом, втім, мало хто задумується, як насправді організм набирає вагу. Давайте спробуємо розібратися, за яким принципом накопичується жир в організмі, та як цього уникнути.

Вівсянка та вафлі на сніданок

Легше запобігти, ніж спалити

Є ідеальна формула того, як залишатися стрункими. З віком не можна поправлятися, надіючись, що потім колись схуднеш - можна тільки худнути або залишатися у попередній формі. Проста істина для всіх, хто хоче мати гарну фігуру. Мало хто народжується з зайвою вагою, і, якщо немає проблем зі здоров’ям, то причина ненависних кілограмів - банальний надлишок калорій. Ті, хто надіється на залізну силу волі, повинні розуміти, що це самообман. Тижневий гедонізм під час вечері відкладеться у запаси, а наступні 3 дні голодування або сокового детоксу не зможуть нівелювати всі наслідки.

Дівчина їсть боул з фруктами

Такі крайнощі не дають задовільного результату. І навіть якщо ваша подруга вдало практикує такі екстрені дієти і при цьому залишається стрункою, то цілком ймовірно, що вона страждає від розладів харчової поведінки або харчової залежності. Річ у тім, що організм відчуває стрес, готується до голоду або обмежень, і з першим же чіт-мілом він запасає калорії на чорний день. Позаяк, власникам стрункої фігури слід всього лише нормально і збалансовано харчуватися, не переїдати та стежити за балансом калорій. Справді, зберегти вагу набагато простіше, ніж потім позбуватися від набраних кілограмів. Регулярні застілля, під час яких втрачається відчуття міри, відкладаються у підшкірний жир, і позбутися його стає дуже важко.

Обід

Основа всього - дефіцит калорій

Як би грубо це не звучало, але не існує чарівної пігулки, яка спалює жир. В основі всіх методик для схуднення лежить дефіцит калорій. Приблизно до такого ж висновку дійшов у 2007 році доктор Джордж Блекберн з Гарвардської медичної школи: у своїй книзі “Break Through Your Set Point” він пояснив, що всі дієти так чи інакше обмежують кількість калорій, і людина худне за рахунок того, що організм витрачає енергію із запасів.

Хліб та оливки

Одне переїдання не приводить до набору ваги

Хороша новина полягає у тому, що одна ситна вечеря не стане причиною декількох зайвих кілограмів. До набору ваги приводить систематичне переїдання: якщо ви помітили, що за 2 роки набрали 5 кілограмів, то це означає, що калорійність раціону часто перевищує норму (пам’ятайте, що вона у всіх індивідуальна).

Жінка їсть пасту

Як накопичується жир

“Приріст ваги - це дисбаланс між калоріями, які ми споживаємо, і калоріями, які спалюємо. Якщо цей дисбаланс зберігається протягом певного періоду, то ми гладшаємо”, - вважає австралійський дієтолог Джемма О’Хенлон. Принцип накопичення жиру є простим і зрозумілим. Знаючи це, можна уникнути появи зайвої ваги. Майте на увазі, що це не поширюється на людей, які мають певні проблеми зі здоров’ям, у такому випадку потрібно встановити діагноз і дотримуватися плану лікування.

Чоловік готує овочі



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.