Популярні продукти, які шкодять здоров'ю печінки

Печінка — один з найважливіших органів у тілі, і харчування значною мірою впливає на її роботу.

Спеціалісти запевняють, що близько 25% дорослого населення світу мають неалкогольну жирову хворобу печінки. Це хронічний стан, який характеризується накопиченням жиру у печінці, зазвичай він зумовлений поганим харчуванням. Коли накопичення жиру у печінці спричинене зловживанням алкоголем, це вже називається алкогольна жирова хвороба печінки. Обидві з них пошкоджують пошкоджують орган і заважають його повноцінній роботі, і обидві з них можуть бути попереджені шляхом збалансованого раціону та здорового способу життя.

Бургер і цибулеві кільця

Червоне м’ясо

Багато людей люблять червоне м’ясо. Хоча насправді існує безліч підстав обмежити споживання стейків та бургерів: від зайвої ваги та захворювань серця до негативного впливу на печінку. Дослідження підверджують зв’язок між високим споживанням червоного м’яса та підвищеним ризиком хронічних захворювань печінки, а також підвищеним ризиком виникнення раку печінки

Якщо ви вже маєте певні розлади у роботі печінки, то слід повністю відмовитися або суворо обмежити кількість червоного м’яса, яке містить багато насичених жирів. Інакше існує ризик, що печінка перестане виконувати свої основні функції, такі як виведення токсинів з орагнізму. Краще обмежити споживання червоного м’яса до 1 разу на тиждень.

Червоне м’ясо

Смажена курка

Так як і червоне м’ясо, смажена курка у паніровці містить дуже багато насичених жирів. Це тому, що при смаженні у фритюрі їжа вбирає багато жирів та калорій з олії для смаження. Якщо споживання смаженої їжі час від часу не повинно стати серйозною проблемою для здорових людей, постійне зловживання такими продуктами приводить до пошкодження печінки.

Дієта з високим вмістом насичених жирів збільшує кількість жиру у печінці та інсулінорезистентність. Дослідження свідчать про те, що обидва ці фактори підвищують ризик виникнення неалкогольної хвороби печінки, що може привести до серйозних пошкоджень печінки і печінкової недостатності, якщо їх не лікувати.

Смажена курка

Білий хліб, макарони, рис

Якщо ви маєте вибір між цільнозерновими та білими хлібом, макаронами, рисом, борошном, тощо, обирайте перше — якщо не через високий вміст кліковини, то заради здоров’я печінки. Оброблені вуглеводи, тобто зерно, яке пройшло високу обробку і майже не містить клітковини, має високий глікемічний індекс. Продукти з високим ГІ викликають стрибки рівня цукру у крові, що приводить до проблем з виробництвом інсуліну. Регулярне зловживання такими продуктами приводить до інсулінорезистентності.

Остання, у свою чергу збільшує ймовірність виникнення неалкогольної жирової хвороби печінки, оскільки клітини організму не реагують на інсулін належним чином, що приводить до його накопичення у крові.

Білий хліб

Картопляні чіпси

Зловживання солоною їжею, наприклад, картопляними чіпсами, шкодять здоров’ю печінки. Дослідження свідчать про те, що занадто велика кількість солі у раціоні приводить до загибелі та порушення поділу клітин, що може викликати фіброз. Фіброз печінки означає те, що орган не працює належним чином. Найстрашніше, що фіброз печінки може розвиватися без виражениз симптомів, поки ситуація не стане занадто серйозною.

Картопляні чіпси

Алкоголь

Певно, ні для кого не стане новиною, що алкоголь є надзвичайно шкідливим для печінки.

Згідно з рекомендаціями спеціалістів, жінкам слід споживати не більше 1 алкогольного напою на день, а чоловікам — не більше 2, і бажано не пити спиртне щодня. Дослідження, опубліковане в Hepatology, свідчить про те, що споживання 4 чи більше спиртних напоїв протягом 2 годин для жінок і 5 чи більше для чоловіків, значно збільшує ризик пошкодження печінки.

Найкраще не пити алкоголь частіше ніж 1-2 разів на тиждень (1-2 напої за раз), щоб не піддавати зайвій загрозі здоров’я печінки.

Алкоголь



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.