Чим замінити молоко

Піст - релігійна традиція, яка має на увазі обмеження у харчуванні в тому числі. Втім, у наш час, дотримуватися посту не так важко: навіть від улюбленого лате відмовлятися не обов’язково, адже на заміну традиційному коров’ячому молоку сьогодні приходять численні варіації рослинного походження. Давайте поговоримо про найбільш популярні з них.

Рослинне молоко

Кокосове молоко

Кокосове молоко - білий солодкий напій, який отримують з м’якоті стиглого кокосу. Для східної кухні це незамінний інгредієнт, адже найпопулярніші види супів та соусів готують якраз на основі кокосового молока. Втім, слід відрізняти його від не менш популярної зараз кокосової води (або кокосового соку) - натуральної рідини, яку якраз добувають з самого кокосового горіху. На відміну від неї, кокосове молоко отримують штучним шляхом, змішуючи м’якоть кокосу та воду.

У чистому вигляді кокосове молоко використовують рідко, але у складі коктейлів та страв продукт присутній дуже часто.

Втім, не варто думати, що молоко рослинного походження є абсолютно корисним. Через високий вміст жирів кокосове молоко рекомендовано споживати саме як інгредієнт, а не самостійний напій.

Кокосове молоко

Мигдалеве молоко

Мигдалеве молоко - напій, який отримують з мигдалю та води. Він схожий на інші види рослинного молока, але є одним з найбільш популярних завдяки своєму м’якому смаку та особливостям складу. Мигдалеве молоко не містить лактозу та холестерин, а оскільки мигдаль є одним з головних джерел кальцію, такий напій має однозначну перевагу порівняно з аналогами.

Мигдалеве молоко вибирають не лише вегетаріанці, а й люди, які погано переносять тваринне та соєве молоко.

А тепер про негативний бік. Часто магазинні варіанти мигдалевого молока можуть містити у своєму складі харчову добавку каррагінан, яка провокує появу запалень травного тракту і є дуже небезпечною при виразці. А інші варіанти у нас знайти не так просто - хіба приготувати мигдалеве молоко власноруч вдома.

Мигдалеве молоко

Соєве молоко

Соєве молоко - напій, який виробляється з соєвих бобів. З’явився цей вид рослинного молока у Східній Азії, де досі є чи не найпопулярнішим інгредієнтом в кулінарії. Із соєвого молока виробляють тофу, соєвий йогурт, молочні коктейлі, тощо.

Соєве молоко отримують з сухого молочного порошку - для його виробництва боби попередньо замочують на декілька годин, отриману масу варять, фільтрують та охолоджують. Продукт додатково збагачують кальцієм та вітаміном B12, які містяться і в коров’ячому молоці.

Соєве молоко легко засвоюється організмом - існують навіть дитячі суміші на основі соєвого білка. Втім, попри всі корисні властивості, продукт критикують за непростий склад: наприклад, фітинова кислота, на яку багата соя, заважає засвоювати залізо.

Соєве молоко

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.