Що потрібно знати про білий чай

Серед прихильників чаю білі сорти користуються особливою повагою. Це найбільш вишукані та дорогі сорти чаю, і недарма, адже білий чай має неперевершений аромат і смак, і також є дуже корисним. Водночас, білий чай є дуже вибагливим у зберіганні, обробці та транспортування, що робить завдання знайти якісний білий чай не таким простим.

Білий чай

Який буває чай

Сучасний ритм життя не завжди дає можливість не поспішаючи потішити себе вишуканим напоєм, часто ми п’ємо каву або чай на ходу. Однак, якщо у вас виявилося достатньо вільного часу для чаювання, потіште себе справжньою чайною церемонією.

Сьогодні існує безліч сортів чаю: чорний - відомий всім та найбільш поширений сорт, зелений чай, червоний або жовтий, навіть синій чай буває. Відмінність різних сортів зазвичай полягає у способах збирання, обробки та зберігання. Одним із найбільш рідкісних та дороговартісних вважається білий чай. Він постачається на експорт зазвичай у дуже обмежених об’ємах.

Заварювання білого чаю

Таємниця білого чаю

Смак і колір чаю, кількість корисних речовин у його складі залежать від того, яким способом було оброблене листя після збирання та наскільки воно є ферментованим. Білий чай - це мінімально оброблене листя практично без ферментації, його обробляють парою не більше хвилини, а потім сушать на сонці. Таким чином чай практично не втрачає своїх корисних властивостей. Білі сорти чаю є дуже вибагливими, тому їх зазвичай обробляють на місці збирання.

Білий чай - це найніжніші листочки-бруньки, які ще не до кінця розпустилися, з білявими ворсинками на кінчиках, звідси й назва сорту. Китайці називають ці паростки чаю білими війками, а для отримання кілограму такого чаю потрібно понад 100 000 цих листочків. Їх збирають вручну.

Трохи простіший (і дешевший), але не менш смачний варіант білого чаю - це верхня тіпса (пара листочків з самого верху). Ворсинки у чаю на верхній листочках бувають тільки на початку квітня, і збирають його сього протягом 2 діб, з 5 до 9 ранку.

Чайне листя

За що цінують білий чай

Білий чай має дуже ніжний аромат і тонкий смак, який легко можна зіпсувати сторонніми запахами, оскільки він всотується миттєво. Саме тому такий чай важко перевозити, а збірникам заборонено при роботі споживати речовини, що сильно пахнуть - часник, спеції, а також курити. Усе це може негативно вплинути на унікальний аромат і смак чаю.

Коли збирають білий чай, у китайських провінціях квітнуть фруктові сади, а вони зазвичай є сусідами з чайними плантаціями. Перші листочки з ворсинкам чайних кущів вбирають у себе аромати квітучих дерев, і це дає напою аромат весняних квітів.

Білий чай Silver Needle

Як відрізнити білий чай від зеленого

До зберігання білого чаю ставлять суворі вимоги: щільно закритий жерстяний посуд, що не допускає проникнення світла, підвищення вологості та сторонніх запахів. Саме тому він є дорогим - вартість кілограму білого чаю може доходити до $1 000 і більше.

Втім, недобросовісні продавці у магазинах часто намагаються видати за білий звичайний і бюджетний зелений чай, позаяк купувати білий чай краще тільки у сертифікованих та спеціалізованих чайних лавках.

Листя чаю повинно бути рівним, не допускається їх скручування або ламання, воно має сріблястий, із зеленим відтінком зверху, колір, а низ листочка - білявого кольору з пушком. Чай має трав’янистий або квітковий запах.

Два види білого чаю

Корисні властивості білого чаю

Звісно, білий чай цінують перш за все за його смак і аромат, втім його ексклюзивні властивості на цьому не закінчуються. Білий чай - це майже ліки, у давньому Китаї його подавали тільки імператору та використовували як цілющий засіб.

Завдяки мінімальній обробці чаю парою він зберігає максимум корисних властивостей. Такий чай містить велику кількість антиоксидантів, біофлавоноїдів та поліфенолів, які є потужними засобами для запобігання утворення ракових клітин. ЦІ речовини активно зміцнюють імунітет та допомагають у боротьбі із застудами та стресами. У білого чаю виявлені протимікробний та противірусний ефекти, він допомагає у протистоянні вільним радикалам та старінню.

У білому чаї міститься досить багато фторидів, які зберігають цілими зуби, запобігають розвитку карієсу та зубного каменю. При споживанні білого чаю нормалізується тиск та покращується робота серця і судин, знижується кількість шкідливого холестерину. У горнятку такого чаю міститься стільки ж вітамінів і мінералів, як в 1 морквині.

Жінка наливає білий чай у горнятко

Як заварити білий чай

Із цим напоєм потрібно поводитися вкрай делікатно. Просто залити листя кип’ятком - значить зіпсувати напій. Необхідно використовувати фільтровану або джерельну воду, доведену до кипіння, але не закипівшу. Воду потрібно охолодити до 70 градусів, вилити у попередньо нагрітий керамічний чайник.

На кожне горнятко береться близько 2 ложок чаю, заварюється напій близько 5 хвилин перший раз, потім можна заварювати ще тричі (2-3 хвилини для повторного заварювання).

З лікувальною метою чай заварюють і настоюють близько 15 хвилин, п’ють 3 рази на день протягом 3 тижнів. При цьому, чай набуває золотисто-зеленого або жовтуватого кольору.

Білий чай - напій для відпочинку, його п’ють, неспішно смакуючи, і тільки у чистому вигляді. Таким чаєм не слід запивати торт, шоколад або солодощі - це тільки зіпсує враження від напою. Білий чай містить мало кофеїну і танінів, позаяк, його можна пити на ніч.

 

Білий чай



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.