Що потрібно знати про чай каркаде

Каркаде - смачний тонізуючий напій насиченого рубінового кольору. У Єгипті та багатьох інших теплих країнах чай вважають чи не панацеєю, що рятує від всіх хвороб, а ми насамперед цінуємо його за приємний смак.

Чай каркаде виготовляється з сушених пелюсток гібіскусу сабдаріффа. Це рослина родини мальвових, яку ще називають розеллою, а також суданською або китайською трояндою.

Каркаде

Користь каркаде

Каркаде містить багато корисних для організму мікроелементів:

  • Магній володіє легкою заспокійливою, снодійною та спазмолітичною діями, нормалізує обмін речовин.

  • Кальцій і фосфор сприяють зміцненню кісток, зубів та волосся.

  • Залізо сприяє запобіганню анемії.

Цей напій рекомендовано пити у спеку при посиленому потовиділенні, а також після харчових отруєнь, що супроводжується інтенсивним блюванням та частою діареєю, оскільки каркаде допомагає відновити запаси калію. Окрім того, калій у поєднанні з натрієм, який також присутній у напої з суданської троянди, нормалізує водний баланс та підтримує кислотно-лужний баланс в організмі.

Багато міститься у каркаде і вітамінів: A, C, PP і групи B, що сприяє зміцненню стінок судин, допомагає уникнути авітамінозу, стабілізує нервову систему, захищає від стресів та покращує настрій.

Сушене листя каркаде

Окрім того, у каркаде містяться корисні для організму кислоти, що допомагають запобігти утворенню холестеринових бляшок і захищають від застудних захворювань.

Весь комплекс мікроелементів, вітамінів та кислот позитивно впливає на діяльність головного мозку, позаяк цей напій рекомендовано споживати у під час посиленої інтелектуальної діяльності, наприклад, під час підготовки до екзаменів. Червоний чай допомагає впоратися з хронічною втомою і стресами.

Каркаде нормалізує тиск та покращує загальний стан організму. Гарячий напій підвищує тиск, а холодний - знижує. І тільки на абсолютно здорових людей його дія є нейтральною.

Чай сприяє зниженню ваги завдяки своїй природній кислоті та за рахунок того, що він розчиняє непотрібні організму жири. Втім, жодна людина не в змозі випити таку кількість напою, щоб тільки завдяки ньому схуднути, мова йде швидше про покращення травлення та стимуляцію метаболізму.

Допомагає каркаде і при похміллі - активно виводить з організму токсини та інші продукти розпаду алкоголю. У цьому випадку слід використовувати тільки холодний напій.

Заварювання каркаде

Шкода каркаде

Користь каркаде є набагато більшою, ніж шкода. Однак, як і в будь-якого продукту, у нього є свої особливості, які можуть стати протипоказанням до споживання.

Обережно слід пити каркаде тим, хто має підвищену кислотність, а також гостру форму гастриту чи виразки. Природна кислота напою негативно впливає на стінки хворого шлунку, провокуючи печію та рецидиви хронічних захворювань. Це як з лимонним соком - якщо він потрапить на здорову шкіру, то просто пом’якшить епідерміс, але якщо його капнути на ранку, то починає пекти і роз’їдати шкіру.

Не слід споживати каркаде і під час загострення сечокам’яної або жовчнокам'яної хвороби, оскільки чай є потужним сечогінним засобом і може спровокувати небажаний та болючий рух каміння у нирках та жовчному міхурі.

Окрім того, каркаде, як і будь-який інший продукт чи напій, не є абсолютно гіпоалергенним, позаяк може викликати індивідуальну непереносимість або харчову алергію.

Не рекомендовано давати каркаде маленьких дітям, зокрема тим, хто страждає на діатез. Для вагітних та молодих мам ступінь ризику не встановлений, тому краще проконсультуватися з лікарем.

На цьому шкідливі властивості каркаде закінчуються. Однак, є ще одне спірне питання.

Інгредієнти для каркаде

Вище було згадано про вплив напою на тиск, і цю властивість червоного чаю можна зарахувати як до корисних, так і до шкідливих - залежно від стану організму. Так, у гарячому вигляді каркаде здатний звужувати судини, а в холодному - розширювати.

Деякі джерела спростовують факт впливу температури каркаде на артеріальний тиск, мовляв, у шлунок чай потрапляє вже нагрітим (або охолодженим) до температури тіла. Втім, цей факт більше стосується їжі, які ви ретельно пережовуєте, в процесі чого вона змінює свою температуру на нейтральну. У той час, як каркаде та інші напої ми одразу ковтаємо.

Вплив температури каркаде на серцево-судинну систему також був підтверджений і дослідженнями африканських вчених, і особистими спостереженнями гіпер- та гіпотоніків, що не можна списувати з рахунку. Позаяк, якщо ви страждаєте на підвищений або знижений тиск, перед тим, якщо додати напій до щоденного раціону краще прослідкувати, як каркаде впливає на ваш організм.

Приготування каркаде

Як правильно заварювати каркаде

У нас в продажі в основному можна знайти каркаде у вигляді пелюсток, втім, іноді траплються квіти гібіскусу - вони гарно розкриваються під час заварювання і тішать не лише смаком, а й виглядом. Такий каркаде найкраще заварювати у прозорому чайнику чи глечику.

Існує декілька способів заварювання чаю. Можна сказати, що в кожній країні, де поширений цей напій, є свій національний рецепт. Для початку спробуйте 3 класичних методи заварювання чаю, а потім можна спробувати додати до рецепту щось своє.

Готувати каркаде потрібно у скляному або глиняному (керамічному, фарфоровому, фаянсовому) посуді. Річ у тім, що при контакті з металом напій ступає з ним в реакцію та виділяє речовини, які вбивають всі корисні властивості чаю.

Чайник і горнятка з каркаде

Гаряче заварювання каркаде

При гарячому заварюванні 1,5-2 ч.л. чаю або 3-4 цілих квітки потрібно залити 300 мл кип’ятку та дати напою настоятися протягом 5-6 хвилин. Якщо ви любите дуже насичений смак, то можна додати більше каркаде. Однак пам'ятайте, що натщесерце дуже концентрований напій краще не споживати.

Холодне заварювання каркаде

При цьому способі приготування пелюстки або квіти гібіскусу потрібно залити холодною водою у тих же пропорціях, що при звичайному заварюванні, але залишити напій настоюватися протягом 3 годин. Вважається, що такий метод приготування чаю дозволяє зберегти всі корисні властивості. Втім, кип’яток не є згубним для каркаде.

Заварювання каркаде

Варіння каркаде

Такий спосіб приготування напою більше підходить гурманам, а не тим, хто п’є каркаде заради його корисних властивостей. Пропорції чаю та води ті ж, що й у попередніх методах. Залийте заварку холодною водою та поставте на маленький вогонь, доведіть до кипіння але не кип’ятіть. Варіть 3 хвилини. Пийте чай у гарячому чи охолодженому вигляді. У цей напій рекомендовано додати підсолоджувач, оскільки він виходить дуже концентрованим, і, відповідно, набагато кислішим.

Каркаде з травами і фруктами

Такий напій чудово втамовує спрагу і є гарним доповненням до обіду чи вечері.

На 2 л води знадобиться: 16-18 квітів каркаде (або 5-6 ч.л. з гіркою пелюсток), 2-3 скибочки лимону, гілочка м’яти, мелена кориця на кінчику ножа та цукор. При бажанні можна замінити лимон на цілий персик або половинку апельсину (чистити від шкірки фрукти не потрібно, просто наріжте). Замість кориці (або разом з нею) можна додати гвоздику.

Залийте каркаде кип’ятком, дайте настоятися протягом 10-15 хвилин, потім додайте м’яту, лимон і корицю. Почекайте ще 10 хвилин, додайте цукор. При бажанні охолодіть напій та додайте льоду.

Каркаде з льодом



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.