Східні солодощі - халва

Смачний східний десерт халва — солодощі, назву яких застосовують одразу до декількох страв. Давайте побільше дізнаємось про кунжутну, горіхову та інші види халви.

Макова халва

Термін та історія

Саме слово “халва” є досить прямим та промовистим і означає - “солодощі”. Узагальнюючий термін для східних десертів, типових для арабської кухні. Халву готують не тільки із горіхів та насіння, а, тако, із борошна, овочів та цукру. Наразі часто прийнято шукати першоджерело речей, продуктів та страв. Таким чином, історики визначили, що вперше подібну страву почали готувати в Ірані. Звідти халва потрапила через Близький Схід у Азію та Північну Африку, а під час Хрестових Походів перекочувала у Європу. У східній Європі халва прижилась так само добре, як і інші горіхові десерти — французький грильяж та грузинські козинаки.

Халва

Види халви

Традиційна халва — це безліч рецептів усього двох типів:

  • Халва на основі борошна середнього помелу та цукру, із добавками.
  • Халва із перетертих горіхів та насіння.

Перший варіант — халва на основі борошна — у основі містить масло та цукор, а борошно додають пшеничне (семоліна, манка, тощо), рисове або кукурудзяне. Масло змішують із борошном та підварюють у цукровому сиропі. Такий різновид є популярним у Греції, Ірані, Туреччині, Індії, Пакистані та Афганістані. Тут популярною тут є халва із семоліни, яка робиться з рослинної олії із пшеничним борошном, цукровим сиропом, вершковим маслом. Густа маса виварюється, а перед тим, як вона почне вистигати, у неї додають фініки, родзинки, мигдаль або грецький горіх.

Грецька халва із семоліни

Халва із кукурудзяного борошна користується популярністю у Греції. Найсмачніша має назву “фарсала” або “фарсалон” і готується із щедрою порцією карамелі. Халву із рисового борошна спробувати непросто, адже готують її, переважно, тільки Танзанія та її сусіди. Проте, якщо плануєте мандрівку у ті країни, - спробуйте, там її варять на основі кокосового молока. Халву з овочами готують в Індії та Пакистані. Найпопулярніша індійська — морквяна халва (гаджар халва або халва Червоний оксамит), яка ззовні більше нагадує британський пудинг, однак, щедро приправлений прянощами. Чим вище на північ, тим більше у складі халви починають з'являтись коренеплоди — буряк, картопля, а у Пакистані — боби. У основі ж, традиційно, борошно та рослинні олії.

Морквяна халва

Другий тип халви — із горіхів та насіння, який більше прижився у Європі. Таку халву готують із горіхової маси. Найбільш популярні різновиди — кунжутна халва та халва із соняшникового насіння. Також, можна знайти арахісову, халву із мигдалю, фундука, кеш'ю, грецького горіху та фісташок. А на Близькому Сході та у середземноморських країнах більшої популярності набула кунжутна халва.

Як виробляють горіхову халву

У основі горіхової халви усього три компоненти: горіхи, підсолоджувач та піноутворювач. Із горіхами питань не виникає — сирі або смажені, їх очищують від шкірки, а “м'якоть” збивають у білкову масу. У якості підсолоджувача використовують цукор або наперед підготовану карамель. У домашніх народних рецептах часто зустрічається мед. А піноутворювач — усього лиш термін для натуральної добавки, яка надає горіховій халві волокнистість та скріплює її. Із цієї метою використовують корінь солодки, алтеї та інших трав плюс яєчний білок. У готовий продукт додають цільні горіхи, какао, ваніль.

Горіхова халва

У чому користь горіхової халви

Горіхи є дуже поживними, містять багато рослинного білка, корисних жирів та мікроелементів. Окрім того, вони є багатими на вітаміни групи В та вітаміни А, Е, РР, К, а, також, мінеральні речовини: йод, кальцій, калій, кобальт, магній, залізо, цинк та фосфор. Усього у жмені горіхів міститься добова норма омега-3 жирів для дорослої людини. Проте, зловживати горіхами та халвою все ж не варто. По-перше, вони досить важко і довго засвоюються. По-друге, у поєднання із цукром є досить калорійними.

Домашня халва



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.