Як гіркі продукти допомагають схуднути

А ви знали, що природою було влаштовано так, що більша частина їжі людини першочергово була гіркою? І тільки з розвитком індустрії споживання та появи штучних підсолоджувачів і активного використання солі гіркий смак значною мірою були витіснені. У той час як саме дорослі, гіркі продукти (на відміну від солодких - дуже дитячих та примітивних для сприйняття рецепторів) можуть допомогти схуднути, прискорити метаболізм і зміцнити здоров’я загалом.

Брюссельська капуста

Що таке гіркий смак у їжі

Продукти, які на смак здаються гіркими, частіше всього містять багато в’яжучих речовин. Травний тракт реагує на них миттєво - виділяє шлункові та жовчні соки у більшому об’ємі та інтенсивніше. Так ніби у комп’ютерній грі вам випав шанс отримати раптове прискорення і заробити максимальну кількість бонусів.

В азійському регіоні вже багато століть існує такий трюк: додайте трохи імбиру в їжу або напій - і бажання з’їсти десерт пропаде. Терпкі речовини взагалі чудово пригнічують апетит і гасять потяг до солодкого.

Імбир і куркума

Які продукти багаті на гіркі речовини

Зазвичай, розрізняють 2 типи гірких речовин: ароматичні та чисті. До перших належать, наприклад, базилік, фенхель, коріандр, куркума і розмарин. До останніх - кульбаба, хмель і розторопша. Окрім трав гіркі речовини містять і багато інших продуктів. Особливо яскравою за дієтичними характеристиками є родина хрестоцвітих: брюссельська капуста, броколі, рукола, дайкон і редис. Усі ці рослини містять сполуки, що називаються глюкозинолатами, які, з одного боку, надають їм гіркий смак, а з іншого - роблять неймовірно корисними. Наприклад, можуть сповільнювати ріст і поширення злоякісних клітин (правда, наразі це доведено експериментами тільки на тваринах, а не на людях). На додачу до потенційного протиракового ефекту глюкозинолати у хрестоцвітих допомагають печінковим ферментам обробляти токсини більш ефективно, зменшуючи їх негативний вплив на організм.

Броколі

Окрема розмова - шкірка цитрусових. У той час як м’якоть та сік апельсинів, мандаринів та їх побратимів мають солодкий або кислий смак, зовнішня шкірка і біла серцевина є досить гіркими. Це зумовлено наявністю флавоноїдів, які захищають фрукти від поїдання шкідниками, але мають багато переваг для здоров’я людини. Зокрема є потужними антиоксидантами, які сповільнюють старіння.

Дослідження у пробірках та на тваринах показують, що цитрусові флавоноїди покращують детоксикацію організму та виводять зайву рідину, що також сприяє схудненню. Якщо ви хочете включити цедру цитрусових до свого раціону, її можна натерти на терці або висушити, щоб використовувати у сумішах приправ, або навіть зацукрувати та додавати в десерти.

Сушена цедра цитрусових

Як краще всього засвоюються і працюють гіркі продукти

Особливо ефективними гіркі речовини є зранку натщесерце. Наприклад, якщо заварити правильний трав’яний чай або додати у воду декілька краплин гіркої есенції. А ось у вигляді салатів або основної страви терпкі та в’яжучі речовини краще всього працюють окремо від інших продуктів або у поєднанні з тваринним білком, засвоєнню котрого допомагають.

Трав'яний чай



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.