Як зберігати відкрите вино

Часом стається так, що після гостей залишається півпляшки вина або ж у холодильнику виявляється почата пляшка, яка невідомо скільки там простояла. Як довго зберігається відкрите вино, що робити з відкритим ігристим і як зберегти життя вина якомога довше, давайте дізнаємося у винних експертів та сомельє.

Пляшки вина

Що відбувається з недопитим вином

Для ігристих вин має сенс, звісно, придбати спеціальний корок, який утримає вуглекислий газ всередині. Основна цінність хорошого шампанського або пенату у самому смаку та ароматі вина, але якщо хочеться зберегти ігристість вина, то так звані стоппери вам у допомогу. І, звісно, холодильник - достатньо звичайного домашнього.

Що стосується білого вина, то є досвід досить тривалого зберігання вина з гвинтовим корком. Пляшка може простояти у холодильнику протягом пари тижнів, і протягом цього часу кардинально свої властивості не змінювало. Але це був дорогий грюнер хорошої марки. Що відрізняє великі вина - потенціал їх настільки великий, що навіть відкрите протягом тривалого часу вино не спішить з вами прощатися.

З іншого боку, відкрите вино може змінювати властивості: свіжість втрачається, квіткові та фруктові тони в’януть. Та й оксидуються (тобто окисляються) вина по-різному: висококислотні вина, наприклад, рислінги, оксидуються гарно, з поступовою появою більш сухих тонів, нюансів жовтого яблука та трохи підв’яленої сливи. Однак якщо для вас свіжість і молодість - синоніми якості, то будь-який вакуумний корок не ласть окислитись вину протягом 2-3 днів.

Червоні вина чудово ведуть себе у відкритому стані. М’яка аерація потужним танінним винам взагалі не заважає, позаяк 2-3 дні ні до чого поганого не приведуть.

Корки від вина

Скільки може стояти відкрита пляшка

Усе залежить від вина, у ньому є природні консерванти: цукор, таніни, кислотність. Десертні вина, наприклад, можна зберігати у холодильнику від декількох днів до пари тижнів без втрати смакових якостей. З іншими складніше. Сухі білі вина з невисокою кислотністю краще випивати протягом доби; у червоних винах містяться таніни, їх можна зберігати у холодильнику, але не більше 2 днів. Також слід враховувати, скільки вина залишається у пляшці. Якщо на один келих, то термін придатності різко скорочується, оскільки повітря заповнює майже весь об’єм пляшки, через що окислення відбувається швидше.

Не слід забувати і про те, що деякі вина, навпаки, краще розкриваються, якщо їм дати повітря, тоді вони будуть тільки кращими, якщо залишаться відкритими на декілька днів.

Окислене вино виглядає так: колір стає більш темним, у білого - бурштиновим, у червоного - цегляно-рудим або коричневим, аромати погіршуються, свіжість пропадає, з’являються аромат хересу та оцтові відтінки у ароматі.

Наливання вина у келих

Як зберігати вино

Щоб продовжити життя вину, яке відкрите, краще перелити його в іншу пляшку меншого об’єму - коли рівень досягає верхньої частини пляшки, закрийте корком і поставте у холодильник. Окислятися воно практично не буде, тиждень точно простоїть. Можна закрити тим самим корком, але є спеціальні вакуумні, які дозволяють відкачати з вина повітря, втім надовго цього не вистачить.

Якщо відкриєте вино, наллєте два келихи, закриєте тим самим корком і поставите у холодильник, то 2 дні точно простоїть, а ось на третій уже почне псуватися. Якщо скористаєтесь вакуумним корком - днів 5 простоїть, але окислення все рівно буде відбуватися. Вина краще зберігати у холодильнику, вино - живий напій, у ньому постійно протікають хімічні реакції. При знижених температурах швидкість реакцій менша, швидкість окислення нижча. Просто червоне вино перед споживанням потрібно буде витягнути раніше, щоб воно нагрілося, а потім вже розливати у келихи.

Щоб зберегти ігристе вино, вам знадобиться корок стоппер. Він герметично закриває пляшку та попереджує витік вуглекислого газу, щоб вино не видихалося. Головний винороб шампанського дому Ruinart Фредерік Панайотіс сказав наступне: якщо залишається півпляшки, можна закрити її стоппером, і ще день вино може зберігатися без втрати якостей.

Відкриті пляшки у ресторанах зберігаються протягом доби. Усе залежить від того, що це за вино, іноді й 2, і 3 дні можуть стояти. А щоб не переживати щодо цього, можна використовувати спеціальний девайс, який дозволяє пити вино з пляшки не відкриваючи її (так, вже придумали і таке). Таким чином вам не потрібно переживати про те, скільки буде жити вино. Такий девайс дозволяє наливати вино у келих, не відкриваючи пляшку, без доступу кисню до вина. Частину вина, яка залишилася, можна зберігати стільки, скільки йому відведено автором. Це справжня знахідка для ресторанів.

Спеціальний корок для тривалого зберігання вина

Як себе поводять вина різних сортів

Зберігання після відкривання залежить від типу вина, сорту, регіону, року врожаю, тощо. Наприклад, сіра - сорт редуктивний, і йому частіше всього не завадить нетривалий контакт з киснем; гренаш, навпаки, оксидативний, а значить, додаткове провітрювання приведе до зміни смаку вина. Зберігати відкрите вино краще всього у місці з постійною температурою і без сторонніх запахів: якщо у вас в холодильнику лежать продукти, які гостро пахнуть (наприклад, сири), то це не найкраще місце для зберігання відкритого вина.

Білі сорти винограду зазвичай більш оксидативні, в значить, набагато швидше змінюють свій аромат та смак у відкритому стані. Але знову ж таки є свої винятки, наприклад, шардоне з Бургундії зможе довше простояти у відкритій пляшці, ніж верментіно з Тоскани. Краще всього дотримуватись правила: відкрив пляшку - потрібно випити. Усе інше не може гарантувати зберігання вина, навіть від вакуумним корком у спеціальному холодильнику для вин.

У ресторанах позицію “у келихах” ставлять переважно популярні вина, що дозволяє зберігати відкриту пляшку максимум декілька годин, за цей час вино буде розлите з високою ймовірністю.

Келихи з вином



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.