Який смак має вино, що рік пробуло у космосі

Французькі енологи продегустували першу пляшку вина з партії, яка більше року зберігалася на борту Міжнародної космічної станції. Спеціалісти планують провести більш детальний аналіз складу, однак вже на першому етапі були виявлені цікаві відмінності.

Пляшка вина

“Перебування у космосі пляшки з вином, яку взяли на дегустацію, не привело до негативних змін з точки зору сенсорного сприйняття, - заявив очільник дослідницького відділу енології Інституту виноградарства та вина (ISVV) Філіпп Дарьє. - І особливо нас здивували його складні та тонкі відтінки”.

Спеціалісти перевірили 20-річне Grand Cru (вино високої якості) Chateau Petrus, пляшка якого зазвичай коштує близько €5000. 12 пляшок цього вина, назва якого досі трималася у таємниці, провели на орбіті загалом 438 днів і 19 годин. Після повернення на Землю вино певний час зберігалося у стінах ISVV, а потім пройшла дегустація за участі 12 енологів. 11 з них помітили відмінності між тим вином, яке провело рік на орбіті, і тим, яке весь цей час зберігалося на Землі.

Пляшки з вином

“На мій погляд, таніни (речовини, що дають терпкість) стали дещо м’якшими, букет ароматів став більш фруктовим. Виходячи з досвіду дегустації звичайного Chateau Petrus 2000 року, я б навіть сказала, що це вино, яке побувало у космосі, відчувається ніби на 2-3 роки старше”, - констатувала енолог Джейн Ансон. Водночас її колега Франк Дюборьє заявив, що не відчув якихось значних відмінностей. Тим не менш, з його слів, даний експеримент вже можна вважати успіхом, оскільки “вино не стало гіршим за час перебування у космосі”.

Співзасновник компанії Space Biology Unlimited, яка базується у французькому Бордо, Ніколя Гом пояснив, що мета його проекту - пошук рішень для сільського господарства майбутнього в умовах зміни клімату.

“Поки американський бізнес та крупні американські, китайські та глобальні агенції обговорюють польоти на Місяць, на Марс, нас турбує Земля, - пояснив він. - Земля змінюється, і ми віримо, що в космосі є відповіді, які дозволяють нас задуматись про те, якими будуть сільське господарство та виноградарство завтрашнього дня”.

Келихи з вином

Гом пообіцяв, що його компанія продовжить дослідження, у тому числі хімічні та генетичні аналізи змін різноманітних культур, одна всі вони будуть так або інакше зосереджені навколо виноробства. З його слів, вже зараз дослідники можуть сказати, що виноградні лози, які разом з пляшками вина знаходились на МКС, “росли набагато швидше, ніж на Землі”, у них більше листя та паростків. “Поки ми не можемо зробити якісь конкретні висновки, але ці результати заряджають нас ентузіазмом продовжувати роботу”, - сказав голова компанії.

Він також заявив, що не має наміру зупинятися на досягнутому і планує наступного року провести новий експеримент на орбіті. Цього разу на меті буде вивчення бродіння вина у невагомості. Всього ж, згідно з оголошеними в 2019 році планами, у рамках місії Vitis Vinum in Spatium Experimentia (Експеримент з виноградним вином у космосі) заплановано 6 експериментів, один з яких вже відбувся, а інші пройдуть до 2022 року.

Келих вина



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.