Чому фрукторіантсво — це погана ідея

Фруктова дієта потрапила у центр уваги близько 10 років тому, після того, як стало відомо, що Стів Джобс дотримувався її певний час. Що ж їв батько Apple? Фрукторіанство є частиною веганства, але має набагато суворіші правила.

Ця система харчування передбачає відмову не лише від м’яса та молочних продуктів, а й багатьох інших — горіхів, бобових, зернових, тощо. Навіть споживання овочів рекомендовано звести до мінімуму. Єдине, що можна їсти без обмежень — фрукти. Ось і все.

Хоч фрукти є дуже поживними і багатими на корисні речовини, занадто велика кількість певної їжі і відсутність різноманіття ніколи не є добре. Споживаючи тільки фрукти, ви обмежуєте себе певною кількістю нутрієнтів і втрачаєте інші, які також необхідні організму для злагодженої роботи.

Кавун

Чи є здоровою фруктова дієта

Якщо покладатися на плоди як на основне джерело енергії, ви отримаєте багато вітамінів та мінералів, втім, малоймовірно, що організм зможе їх використати усі й одразу.

Вітамін С, наприклад, є водорозчинним вітаміном, тобто його надлишок буде виводитись з сечею. Він не буде зберігатися в організмі для подальшого використання, як жиророзчинні вітаміни. Також, фрукти не містять усіх необхідних для підтримки здоров’я поживних речовин.

Самі по собі плоди не можуть забезпечити нутрієнти, потрібні організму для лікування, відновлення та підтримки, зокрема білок. Цей дисбаланс може вивести організм з ладу, що становить серйозний ризик для здоров’я у довготривалій перспективі. Навіть якщо додати до раціону трохи горіхів та овочів, ви не отримаєте весь спектр поживних речовин, необхідних для нормальної життєдіяльності.

Як відомо, Ештон Кутчер спробував фруктову дієту, готуючись до ролі Стіва Джобса. Актор дотримувався цієї системи харчування лише протягом 1 місяця, але його госпіталізували за 2 дні до початку зйомок.

Жінка їсть фрукти

Які ризики пов’язані з фруктовою дієтою

Основні з найбільш ймовірних побічних ефектів довготривалого харчування одними лише фруктами включають:

  • Ослаблення імунітету.

  • Схильність до травм.

  • Зниження щільності кісткової тканини.

  • Анемія.

  • Втома.

  • Втрата волосся.

Фрукти

Якщо у вас діабет чи інші проблеми з рівнем цукру у крові, то фрукторіанство є особливо недоречним.

Здорове харчування — це завжди баланс. Організму потрібні певні типи і кількості різних будівельних блоків і поживних речовин, щоб злагоджено працювати. Позаяк, однаково важливо запобігти як надлишку, так і нестачі нутрієнтів.

Будь-яка дієта, яка виключає значну кількість важливих поживних речовин, водночас збільшуючи кількість інших, зрештою становить небезпеку для здоров’я, зважаючи виконувати щоденні процеси. Отже краще продовжувати їсти фрукти у помірних кількостях, як частину різноманітного раціону.

Жінка їсть виноград



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.