Чи корисний сніданок

Вам, ймовірно, траплялося зазнавати дивного відчуття щодо пропущеного сніданку - не бурчання у животі, а, швидше, вину за невиконаний обов’язок. І це не спазм переповненого турботами мозку, а набутий рефлекс родом з дитинства. Ми росли, а батьки метушились навколо, переконуючи нас у необхідності поживного сніданку до школи та гарячого супу після. А поки ми напівсонно кліпали, набиваючи рюкзак підручниками, нам додатково промивала мізки рекламна пропаганда, обіцяючи, що пластівці з молоком налагодять здоров’я на все життя наперед і допоможуть уникнути переїдання.

Сьогодні не таємниця, що багато, якщо не більшість досліджень, які підтверджують, що ті, хто їсть сніданок, чинять правильніше за тих, хто звик ігнорувати ранковий прийом їжі, спонсовані виробниками пластівців і каш. З тих пір як змова була розкрита, недовіра дієтологів тільки зростає, і вони регулярно влаштовують альтернативні дослідження, щоб нарешті з’ясувати чітку та некорумповану істину: корисний сніданок чи все-таки ні?

Чашка кави

Сніданок не допоможе схуднути

Із останніх публікацій у пресі вимальовується наступна картина: сніданок не тільки не допомагає стабілізувати вагу до бажаних показників, а й може сприяти появі зайвих кілограм.

На початку року “Британський медичний журнал” (The BMJ, British Medical Journal), світовий постачальник медичної інформації та експертних знань, опублікував детальний огляд 13 недавніх досліджень, з якого виходить, що “немає ніяких доказів, які підтверджують, що регулярний сніданок сприяє зниженню маси тіла або що відмова від їжі зранку приводить до збільшення ваги”.

Більше того, у ході наймасштабнішого дослідження, проведеного у 2014 році, було з’ясовано, що респонденти, які регулярно снідали, щодня споживали в середньому на 260 калорій більше і за результатами 4-місячного спостереження набирали приблизно 0,5 кг, на відміну від тих, хто залишався без сніданку. Інакше кажучи, аргументи на користь того, що зранку необхідно як слід заправитися, безтурботно дозволяючи собі вуглеводні пустощі, розсипаються у порох на фоні отриманих фактів.

“Є серйозні основи припускати, що пропускання сніданку може бути непоганою стратегією при зниженні ваги”, - підводить підсумок провідний автор звіту BMJ, британський професор епідеміології Тім Спектор.

Вівсянка з ягодами і фрутками

Важливіше не коли, а що ви їсте

Слід відмітити, що дослідження минулих років не приділяли достатньої уваги меню людей, які регулярно снідають. Погодьтеся, об’єктивність висновків виглядає сумнівно, якщо вчені узагальнювали під поняттям сніданок залиті жирним молоком глазуровані пластівці з аскетичною вівсянкою на воді або вафлі у сиропі з паровим білковим омлетом.

Позаяк повернемося до розумної відносності: для когось сніданок важливий, а для когось і зовсім непотрібний, оскільки за його перевагами немає вагомих доказів. До першої категорії належать діти, як ростуть, і спортсмени, яким необхідне регулярне отримання калорій, інші мають свободу вибору.

Панкейки

“Будь-який режим харчування сприяє здоров’ю, якщо забезпечує вітаміни, поживні речовини та врівноважує калорії, необхідні для підтримки життєвих функцій - білки, овочі, фрукти, горіхи, багаті на клітковину каші, - пояснює професор Спектор. - У випадку зі сніданком це дотичний камінь проблеми, враховуючи, що для багатьох ранок починається з мафінів, млинців, солодкого йогурту або печива, тобто, непотрібного для організму десерту з швидких і некорисних вуглеводів.

У статті BMJ також підтверджується, що немає різниці у швидкості метаболізму тих, хто їсть сніданок, і тих, хто починає день на пустий шлунок.

Тим не менш, отримані факт не означають, що сніданок абсолютно безкорисна або небезпечна розвага, а тільки підтверджують, що режим повинен відповідати індивідуальним особливостям організму. Можливо, значення сніданку дійсно перебільшене, але пропускання будь-якого прийому їжі або запізніла вечеря можуть вплинути на здатність тіла регулювати рівень глюкози. І як би там не було, споживання ранкових калорій у кінці дня - не краща альтернатива сніданку.

Смажені яйця



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.