Як правильно їсти равликів

Крабами, креветками, устрицями і навіть лобстерами нікого вже не здивуєш. Спритно працюючи щипцями та вилками, прихильники морепродуктів, що звикли до екзотики, поглинають їх кілограмами без будь-яких опасінь. Інша справа - равлики, маленькі молюски з м’ясом незрозумілого сіро-коричневого кольору, виглядають вони неоднозначно - недивно, що спробувати їх на смак наважиться не кожний. І дарма! Давайте дізнаємось, як правильно готувати та їсти равликів.

Равлики по-бургундськи

Попри те, що равлики - традиційна французька страва, навіть у Бургундії їх їдять не щодня. Як, власне, і фуа-гра з трюфелями - це черговий міжнаціональний стереотип. І справа зовсім не в тому, що, на думку французів, молюски виглядають неапетитно, просто равлики - це особливий святковий продукт, без якого не обходиться жодний різдвяний чи новорічний стіл, втім цілком обійдеться сімейна вечеря. У Франції равликів вкрай рідко готують вдома, частіше всього за цим делікатесом відправляються у ресторан.

Равлики по-бургундськи

З чим їсти равликів

Равликів важко уявити у вигляді самостійної страви, для цього вони занадто маленькі. Хоча один із найвідоміших рецептів - равлики по-бургундськи (Escargots de Bourgogne) - гарніру не передбачає, окрім того, він вважається класичною гарячою закускою традиційної французької кухні. Із равликами можна готувати салати, гарячі страви або супи. При виборі інгредієнтів для таких страв потрібно дотримуватися сезонності: виноградні равлики люблять вологу, позаяк їх можна назвати зимовою стравою, а не літньою (у спеку вони швидко висихають і псуються), ось і виходить, що з ягодами та фруктами молюски краще не поєднувати, проте можна спробувати приготувати їх з каштанами, картоплею або спаржею. Равлики не мають інтенсивного смаку, а значить, ідеальним доповненням стане щось яскраве, наприклад, артишоки, базилік, томати, гриби або цитрусові. Із напоїв рекомендувати до равликів можна тільки добре охолоджене сухе вино - біле, якщо ви прихильник класики, і червоне - наприклад, Божоле-нуво - якщо любите експерименти.

Равлики з артишоками

Як робити не слід

Звісно, не слід збирати равликів на вулиці. Навіть якщо ви готові ретельно їх почистити, дотримуючись усіх інструкцій з дезінфекції молюсків - гарантія успіху трохи більша, ніж ніяка. Та й у магазинах знайти равликів у первинному вигляді, тобто, живими, практично неможливо. Найбільш безпечними для домашнього використання є консервовані равлики. У банки їх закривають ще на спеціальній равликовій фермі, де весь процес - зібрати, почистити, посолити, зварити, простерилізувати - контролюється технологами. Обов’язково вивчіть етикетку: найкращі молюски приїжджають до нас із Франції, Болгарії і Туреччини. Купити можна і заморожений напівфабрикат, у такому випадку ви отримаєте вже начинені часниковою сумішшю равлики, їх залишиться тільки розігріти до киплячого масла та подати на стіл. У приготуванні равликів діє те ж правило, що й з іншими морепродуктами: трохи перетримаєте на вогні - замість смачної страви отримаєте гуму.

Равлики

Як правильно їсти равликів

Равлики по-бургундськи - молюски, фаршировані сумішшю вершкового масла, часнику та петрушки, вони подаються в ескарготниці - це кругла тарілка з 6 або 12 заглибинами. При подачі равлики сервіруються щипцями та спеціальною вилкою з 2 зубчиками. Раковину потрібно затиснути щипцями, а вилкою підчепити равлика та з’їсти його цілим. Якщо равлики охололи, то раковину можна тримати руками. Якщо ескарготниці, щипців та вилки вдома немає, то подати равлики можна, щільно виклавши їх начинкою догори, раковинами один до одного на пласку тарілку, а їсти за допомогою зубочисток.

Жінка їсть равликів



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.