Які страви з меду готують у світі

Мед здавна використовувався в кулінарії, можливо, в наш час менше – що пов’язане із заміною його в багатьох випадках цукром, але й тепер його традиційно додають у тісто при випіканні багатьох кондитерських виробів, та й не тільки. Його вживають для приготування різних страв практично у всіх країнах світу. Протягом століть відбулося взаємне проникнення культур, позаяк тепер уже важко відокремити якусь кухню в чистому вигляді, хоч характерні особливості залишилися.  Достовірно невідомо, з якої саме кухні вийшов той чи інший рецепт медового торту. Ще за часів Київської Русі виробляли пряники, які можна було б назвати староруською стравою, якби їх ще задовго до того не пекли на кухнях Стародавнього Єгипту. В Україні досі поширене медоваріння, яке збереглося ще з давніх часів. Набагато простіше визначити, до якої кухні належить той чи інший рецепт, коли в ньому описані специфічні технології приготування страв, характерні для певної країни, особливо якщо мова йде про незвичайні поєднання. 

Пудинг з медом

Щодо використання меду в кухнях різних народів - можна сказати, що найчастіше його додають усе ж таки у випічку. Тут ідеться в тому числі про близькі до десерту національні страви. Згідно деяких рецептів круасанів у тісто додають мед і лимонний сік. Класичні французькі млинці можна подати з медом, сиром і підсмаженими сливами або ж полити медом теплі бельгійські вафлі – всі ті страви, що їх бажано їсти не більше однієї порції на добу, не забуваючи про високу калорійність.  

Млинці з медом

Якщо розглянути кухні країн Європи, то можна зустріти рецепти, в яких мед виступає як один з компонентів маринаду до м’яса або рідше – для його натирання перед тим, як запекти у духовці чи обсмажити. Внаслідок цього виходить хрустка скоринка із солодкавим присмаком, яка надає страві легкого темно-золотистого відтінку. Найчастіше для таких кулінарних досягнень використовується курка або качка, рідше – кролик або ж інше м'ясо. 

Цікавим є старовинний італійський рецепт з рибою, натертою медом. Можливо, це витвір уяви одного з середньовічних кухарів, але може бути й таке, що люди в процесі мандрів обмінювалися досвідом – про що свідчать, зокрема, описи подорожей Марко Поло.

Лосось у медовому соусі

Звична для італійської кухні страва – м'ясо, запечене в медовому маринаді з гілочкою розмарину чи базиліку. Взагалі характерних особливостей цій кухні надають приправи – чебрець, орегано, рукола, помідори, а також сир, без якого в них не обходиться більшість страв. Багато поєднань з ароматними травами зустрічаються також у стравах кухні Греції. Для кулінарних традицій цієї країни характерне подавання до столу м’яса у поєднанні з гірким медом суничного дерева або ж оладок з медом та корицею.    

Специфіка румунської кухні стосовно використання меду полягає в тому, що він є одним з інгредієнтів декількох соусів. Також у поєднанні меду з маслом та лимонним соком утворюється суміш, яка залежно від додаткових інгредієнтів може виступати як маринад або підливка для запікання. Подібні рецепти можна знайти у французькій та іспанській кухнях з тією різницею, що в іспанській кухні для приготування такої підливки здебільшого використовується часник, перець і соєвий соус, а у французькій - набагато більше приправ.   

Курка з медовим соусом

Бувають доволі вишукані рецепти, за якими готують чатні з певного сорту ягід - малини, журавлини або вишень - із додаванням меду, поливаючи цією сумішшю запечене м'ясо. Це дещо нетрадиційне поєднання, хоча зустрічається і в німецькій, французькій та американській кухнях.   

Щодо американської кухні - інший континент наклав свій відбиток на кулінарні традиції кількох народів. Широко використовується кукурудза, з якої випікають оладки з додаванням меду – майже національна страва. Запечена в медовому маринаді курка – страва настільки розповсюджена, що важко сказати, до якої точно кухні вона належить. Окремі американські страви – поєднання м’яса та інших основних компонентів із зеленим листям салату або пекінської капусти, полите соусом. Щось віддалено нагадує стиль макдональдс, особливо якщо з такою стравою подати булочку, розрізану поздовж, тим не менш, смакує добре.  

Ребра барбекю у медовому маринаді

Для мексиканської кухні характерні класичні поєднання томатного соусу, м’яса, помідорів і квасолі, до яких час від часу додається авокадо або кукурудза. І обов’язково багато гострих приправ. Це частково пояснюється тим, що продукти за умов тропічного клімату швидше псуються. Кожна третя страва після приготування викладається на тортилью. Мед надає пікантності деяким стравам цієї гострої кухні, хоч його часто й не використовують. Він застосовується як один з компонентів маринаду до м’яса. Час від часу зустрічаються салати з медово-лаймовою заправкою. 

Арабська кухня в нас є частково відомою і асоціюється, як правило, зі спеціями та м'ясними або овочевими компонентами, загорнутими в тонкий лаваш. Але багато інших рецептів цієї кухні теж варті уваги. Легкозасвоювані, повністю однорідні й дуже ароматні арабські супи з невеликою кількістю м’ясного бульйону містять у собі лише таку кількість тертих овочів, щоб надати рідині кольору і смаку. Основний аромат тут створюють різноманітні приправи, і ложка меду, яка іноді входить до складу такого супу і, крім підсилення смаку й аромату,додає йому калорійності.

Пахлава

Окрім цього, можна згадати про арабські десерти, зокрема про пахлаву, під час приготування якої в тісто або в начинку з грецьких горіхів додається мед.  

Плов біріані – страва, яка може бути спільною для арабської та індійської кухонь. Він містить від 7 до 15 приправ згідно з різними рецептами, через що виходить дуже ароматним. Мед ледь змінює його гострий смак у випадку, якщо готувати цей плов з куркою. Загалом, індійська кухня доволі специфічна та характеризується особливим, ретельним ставленням до їжі, приготування деяких страв займає досить багато часу. Серед них можна зустріти такі, що містять по 20-30 компонентів, більшість із яких – приправи. Однією з таких відомих і досить складних страв є тхалі. Вона складається з 5 різних закусок, кожну з яких треба окремо приготувати, порції рису й салату з авокадо. Мед входить до її складу як одна з багатьох приправ.

Плов з куркою та медом

Досить помітно відрізняється від традиційних європейських специфічна, вишукана східна кухня з обов’язковим використанням великої кількості прянощів, соєвого, устричного або рибного соусів. У Тайїанді їх найчастіше поєднують з лаймом і цукром. Окрім того, для кухні цієї країни характерне вживання меду як інгредієнту заправки до різноманітних салатів у поєднанні з кислим і гострим компонентами. Для рецептів кухонь Китаю, Таїланду чи Японії характерні незвичайні свіжі або гострі поєднання, наприклад, огірків з маринадом і кальмарами або баклажанів з креветками і пастою васабі та салати з заправкою із багатьох інгредієнтів. Китайський соус хойсин і японський соус теріякі, які є незамінною частиною дуже багатьох національних страв, містять у своєму складі мед у поєднанні з гострими приправами. Трапляються продукти з незвичайною для нас назвою, наприклад, скляна локшина. Для китайської або японської кухні є звичним явищем запекти курку в духовці або обсмажити в клярі, от тільки основою для кляру або маринаду буде соєвий соус - у поєднанні з медом та іншими приправами зележно від рецепту

Якіторі з курки у медовому соусі

Міжнародна кулінарія є дуже різноманітною й багатогранною, і мед у достатній кількості використовується та відіграє не останню роль у цій сфері, оскільки входить до складу багатьох відомих та улюблених страв.        

Медовий кекс



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.