Чи може картопля фрі викликати депресію

Разом з бургерами та молочними коктейлями картопля фрі є втіленням комфорту швидкого харчування. І хоч ці смажені у фритюрі скибочки здаються невеликим, приємним задоволенням, згідно з новими дослідженнями, регулярне споживання картоплі фрі насправді може викликати реакцію, протилежну до задоволення.

Картопля фрі 

У недавньому дослідженні, опублікованому науковим журналом PNAS, вчені зібрали дані понад 140 000 учасників за приблизно 11 років. У результаті вони помітили чіткий зв'язок між частим споживанням смаженої їжі - зокрема картоплі - і більшим ризиком депресії та тривоги.

Висновки дослідження свідчать про те, що зловживання смаженою їжею приводить до підвищення ризику тривоги на 12% і ризику депресії на 7%. Зв'язок між смаженю їжею та психічними проблемами був особливо помітний у чоловіків та молодих людей. Ці висновки підтверджують важливість зменшення споживання смаженого не лише для фізичного, а й для психічного здоров'я.

Кукурудза у фритюрі 

Вчені виокремили речовину під назвою акриламід як потенційну причину зв'язку між смаженою їжею та депресією і тривогою. Акриламід може утворюватися в продуктах рослинного походження під час високотемпературного приготування, такого як смаження, тушкування та запікання. Було також встановлено, що акриламід викликає рак у тварин, якщо вони піддаються впливу дуже високих доз, але наразі не до кінця зрозуміло, який ризик становить речовина для людей.

Чи означає це, що тим, хто стурбований впливом їжі на психічне здоров'я слід забувати про картоплю фрі раз і назавжди? Не слід поспішати з висновками. Це дослідження не надає переконливих доказів того, що споживання акриламіду разом з продуктами харчування викликає тривогу чи депресію.

 Смаження у фритюрі

Зв'язок між акриламідом та психічними розладами це одна з гіпотез, яку висунули вчені. Потрібні подальші дослідження, щоб дізнатися, наскільки сильним є цей вплив на здоров'я людини, і яка кількість речовини, спожита разом зі смаженою їжею, становить загрозу.

Цілком ймовірно, що замість картоплі фрі, яка викликає тривогу чи депресію, навпаки, людей з тривогою та депресією більше тягне до смаженої їжі.

 Жінка їсть смажену курку

Слід пам'ятати, що споживання картоплі фрі чи іншої смаженої їжі час від часу не спричинить серйозних проблем, але зловживання може вплинути на психічне здоров'я більш непрямим чином. Смажена їжа зазвичай містить дуже багато калорій і насичених жирів, позаяк дотримання дієти, в якій багато цих продуктів, а не здорового збалансованого раціону із фруктами та овочами, напевне приведе до таких проблем як ожиріння, високий тиск та рівень холестерину. Погане самопочуття та хронічні захворювання, у свою чергу, вплинуть на психічне здоров'я

Якщо ви хочете подбати про своє здоров'я найпростішим способом, слід обмежити кількість смаженої їжі у своєму раціоні. А якщо ви вирішите потішити себе, можна зробити цей досвід трохи здоровішим. Наприклад, якщо ви готуєте вдома, використовуйте кукурудзяний крохмаль чи мигдалеве борошно замість очищеного пшеничного для паніровки. Також можна використати більш здорову олію для смаження, наприклад, оливкову.

Курка у паніровці 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.