Чи може дієта замінити ліки

З біблейських часів люди підозрюють, що їжа - дещо більше, ніж засіб від голоду. Легенда про райське яблуко, продуктові жертви богам, рецепти народної медицини - усе це свідчення віри в особливі властивості їжі.

Ще Гіппократ вважав, що “їжа повинна бути ліками, а ліки повинні бути їжею”. А значить, і ми можемо думати, що чорниця допомагає від короткозорості. Тим більше, чудодійне зцілення від депресії за допомогою шоколадних трюфелів хоча б раз траплялося з кожним, чи не так? Ось так і звикаємо довіряти життєвому досвіду. Втім, іноді корисно поглянути на цілющу силу їжі під іншим кутом.

Різна їжа на столі

Дієта як лікування

Вагомий науковий доказ того, що їжа може бути ліками, людство отримало у 1747 році. Британський лікар Джеймс Лінд шукав причину, чому моряки ледь переставляють ноги та випльовують зуби після тривалих рейсів. Хворих на цингу матросів лікар розділив на групи, кожній з яких призначив свою дієту і почав спостерігати. У результаті одужали тільки ті, хто їв лимони та апельсини, тобто компенсував дефіцит вітаміну С, що виник під час плавання.

Таким чином медицина переконалася, що їжа є вкрай корисною при захворюваннях, пов’язаних з відсутністю нормального харчування, наприклад, голодному виснаженні, анемії, цинзі. Та чи значить це, що лимони можна вважати ліками. Нехай моряки і подолали цингу під керівництвом Лінда, їх важко було назвати здоровими. Нові зуби у них не виросли, біохімія тіла змінилася незворотно, а інформація про довге життя також відсутня.

Фанати лимонів можуть згадати, ніби ударні дози цитрусів лікують застуду. Та вчені менш категоричні у своїх висновках і говорять не про повне одужання, а про скорочення тривалості та полегшення протікання хвороби. Позаяк, більш коректно буде сказати, що повноцінне харчування допомагає людям жити здорово, уникнути смерті та стабілізує стан у випадку деяких захворюваннях. Це непогано, та чи можна розраховувати на більше?

Овочі

Їжею ситий не будеш

Інтуїтивно більшість людей розуміє, що молекулярний коктейль, який організм отримує у формі стейка чи яблука, має на тіло позитивний вплив. І вершкове масло, і шпинат, якщо поглянути під мікроскопом, насичені корисними речовинами. Їж на здоров’я. Інтернет збільшує нашу віру в це за рахунок різноманіття статей, наприклад, про користь лосося, а точніше, жирних кислот, які здатні вберегти мозок від деменції, або моркви - найкращого засобу від передчасних зморшок.

Однак, самі автори наукових робіт про користь мікроелементів не дуже люблять гучні заголовки на кшталт “Петрушка захищає від раку”. Це швидше маніпуляція інформацією, а не науково доведений факт. Чому ж дослідження про вплив їжі на здоров’я людини є такими неоднозначними?

Локшина та врапи

Складність проведення

Проводити рандомізовані контрольовані дослідження про харчування людей складно, якщо не сказати - неможливо. Заради достовірної відповіді, чи насправді таким корисним є лосось, потрібно протягом декількох років або навіть десятиліть одну велику групу людей годувати однаковою їжею, багатою на поліненасичені жирні кислоти. А другій великій групі (також з однаковим раціоном) давати плацебо. Бажано також, щоб у всіх учасників експерименту були однакові показники здоров’я, рівень стресу, умови життя. Якщо десь таке й можливо, то хіба в науково-популярних романах.

Бургер

Дослідження на тваринах

Частіше всього у експериментах з харчуванням, на які посилаються в інтернеті, замість людей страждають щурі. І годують їх не відбірною малиною чи тунцем, а досліджуваними речовинами у вигляді добавок та ін’єкцій. Ніби й невелика різниця, але переносити результати таких дослідження на людей з ідентичними висновками не слід.

Індійська їжа

Недостовірні методи

Дослідження на людях також проводяться. Втім, добровольців зазвичай анкетують, а такий метод викликає сумніви у науковій спільноті. Людям властиво прикрашати дійсність і говорити не зовсім правду в ході опитування - ось це якраз науково підтверджений факт.

У результаті виходить, що достовірно про харчування сучасна наука знає не так вже й багато. Багаторічні дослідження показують, що деякі раціони харчування, наприклад, Середземноморська дієта - розумний спосіб підтримувати здоров’я та довголіття. Також зрозуміло, що з їжею, особливо різноманітною та гарної якості, людям живеться набагато краще і довше, ніж без неї. Очевидно, що речовини, які входять до складу продуктів, можуть бути корисними - так це і задумано природою.

Але як саме споживати їжу? У яких кількостях? Чи не конфліктує броколі з оливковою олією у біохімічній лабораторії чийогось конкретного кишківника? Усе це наразі залишається тільки запитаннями. Швидше всього, однозначно правильні відповіді, придатні для всіх без виключення, на них ніколи і не знайдуться. Протипоказання є у абсолютно всіх продуктів.

Навіть якщо 10 тисяч людей під спостереженням лікарів цілий рік їли полуницю та стали здоровішими, для когось одного така дієта може бути нерезультативною або й шкідливою. На 100 досліджень про шкоду кави знайдеться також 100 про її користь, і всі - у авторитетних наукових журналах. Найбільш перспективний підхід до харчування сьогодні: цікавитись науковими рекомендаціями, але прислуховуватись до свого організму.

Картопляна запіканка

Що ж їсти

Офіційна медицина займає жорстку позицію: жодна їжа не може замінити лікарську терапію у випадку важких захворювань. Наука не знає про існування продуктів, що зупиняють ріст злоякісних пухлин або розвиток діабету, хоч на їх пошук націлена значна частка грошей та розуму світу. Про це свідчить, наприклад, той факт, що кориця, певні речовини у складі котрої здатні регулювати рівень глюкози у крові, не лягла в основу жодних ліків проти діабету.

При цьому, ніхто не забороняє пити чай з лимоном або малиною, якщо ви звикли так робити при застуді. Коли захворювання протікає без ускладнень, пити багато теплої рідини рекомендує більшість лікарів. Вони ж, до речі, не мають нічого проти курячого бульйону, молока з медом та інших бабусиних рецептів. Тому що альтернативи у вигляді чарівної пігулки від застуди наука не має. Приготований з турботою суп або чай іноді може мати більше значення для одужання, ніж усі ліки світу, та й ефект плацебо не слід недооцінювати.

Також, медицина знає, що індивідуально підібраний раціон може полегшити стан хворого, збільшити шанси на одужання або призупинити розвиток проблеми. Пронумеровані столи за Певзнером, веганський раціон при деяких видах раку, елімінаційна, тобто чиста від алергенів, дієта ефективно застосовуються як частина лікувального протоколу. І, безперечно, допомагають хворим почуватися краще.

Головне - не надіятися, що їжа все зробить за лікарів. Очевидно, що боротьба з пухлинами потребує більше складних дій, ніж регулярне споживання ягід-антиоксидантів на десерт. Зцілення при різноманітних захворюваннях не залежить тільки від дієти чи способу життя, а рішення відмовитися від потенційно життєво важливого лікування або намагатися вплинути на здоров’я лише за рахунок дієти може бути небезпечним чи навіть смертельним.

Зелена їжа

Їсти довго та щасливо

З часів Гіппократа, який запропонував вважати їжу ліками (за відсутності справжніх ліків), сильно змінилися і типові захворювання людини, і якість їжі. Сьогодні мало хто скаржиться на виснаження або цингу, проте інфаркти та інсульти, діабет, ожиріння та різні види раку забирають мільйони життів.

Усі ці діагнози пов’язані зі способом життя у широкому сенсі, але головна роль у запуску проблем зі здоров’ям належить так званому паливу. А фаст-фуд та напівфабрикати, між іншим, важко назвати, якісною їжею. За оцінками експертів, у раціоні мешканців США понад 60% займають сильно перероблені продукти. Хімічний склад і набір поживних речовин в такій їжі аж ніяк не сприяють нормальній роботі організму.

Не дивно, що середньостатистичний американець ледь доживає до пенсії і при цьому не може похвалитися міцним здоров’ям, навіть попри досягнення фармацевтичної промисловості. У цифрах це виглядає наступним чином: кожні 10% нездорової їжі в раціоні підвищують ризик розвитку раку на 12%, а передчасної смерті - на 14%.

Лікарі дуже високо оцінюють потенціал їжі у профілактиці багатьох захворювань (саме у профілактиці, а не лікуванні). Усі ці рекомендації ви вже чули, певно, не раз, але не буде зайвим повторити. Організм людини може працювати максимально продуктивно та довго, якщо:

  • Регулярно отримує різноманітну їжу з максимальним набором поживних речовин.

  • Харчується помірно, відповідно до фізичної активності, віку та статі.

  • Рослинна їжа, в тому числі злаки, становлять основу раціону. Риба та морепродукти присутні в меню регулярно, а м’ясо та птиця - декілька разів на тиждень.

  • Організм отримує достатньо клітковини для нормальної роботи кишківника, яка напряму пов’язана з імунітетом, засвоєнням вітамінів та мікроелементів (є дані, що здоров’я травної системи впливає на тривалість життя загалом).

  • Цукор і продукти глибокої промислової переробки становлять незначну частину раціону.

Сендвіч, піца та бургер

Що у результаті

На користь їжі як ефективного засобу для збереження здоров’я свідчить цікавий факт. За оцінкою Формулярного комітету (організації, яка незалежно інспектує медичні технології та ліки), ефективність близько 90% препаратів, які продаються у світі, не доведена. У такому випадку їжа виглядає досить розумною альтернативою пігулкам. Принаймні, точно відомо, що у моркві є вітамін A, а у авокадо - корисні жири та харчові волокна.

На жаль, поживний склад рослин став набагато біднішим за останні 50 років через варварські способи вирощування овочів та фруктів. Щоб отримати добову норму вітаміну A, нашим бабусям та дідусям достатньо було з’їсти 1 апельсин, а нам - уже 8. Тим не менш, продукти харчування - наразі офіційно кращий спосіб отримання поживних речовин, ніж добавки, адже організм людини потребує твердої їжі.

Позаяк, оптимальна рекомендація виглядає приблизно так. За можливості, купуйте їжу у відповідальних виробників, намагайтеся складати раціон з натуральних сезонних продуктів, насичуйте меню клітковиною та вітамінами за рахунок зелені, горіхів і насіння. А також: не зациклюйтеся занадто на здоровому харчуванні. Адже орторексія - надмірна схильність до правильного харчування - це також захворювання.

Зелені тако з салатного листя



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.