Чому не слід їсти картоплю фрі

Безперечно, гаряча хрустка картопля є однією з найсмачніших страв, якою так і хочеться поласувати. Але якщо ви регулярно зловживаєте картоплею фрі, навряд вийде уникнути негативних наслідків у найближчій та довгостроковій перспективі. Згідно з дослідженням, опублікованим в The American Journal of Clinical Nutrition, за участі 4 500 дорослих, споживання картоплі фрі частіше, ніж 2 рази на тиждень, приводить до подвоєння ризику передчасної смерті. Втім, головним винуватцем підвищеного ризику для здоров’я науковці називають не картоплю безпосередньо, а олію, в якій вона смажиться. Позаяк, картопля, приготована будь-яким іншим способом не становить ризику.

Якщо цього недостатньо, щоб ви вирішили звести до мінімуму або відмовитися від споживання картоплі фрі, до вашої уваги кілька неприємних побічних ефектів, які не змусять на себе чекати.

Хвиляста картопля фрі

Біль у шлунку

Жири перетравлюються організмом набагато повільніше, ніж вуглеводи та білки, а також містять більше калорій, особливо внаслідок приготування, тому картопля фрі затримається у вашому шлунку набагато довше, ніж корисні страви. У результаті цього, як свідчить дослідження, опубліковане в Ultrasound International Open, значно збільшується ризик виникнення болю у шлунку. Інші побічні ефекти проблем із засвоєнням картоплі фрі проявляються у вигляді нудоти, діареї, здуття живота та коліків.

Запечена картопля фрі і бургери

Туман у голові

Картопля фрі смажиться у гідрогенізованій олії, а це значить, що страва містить велику кількість транс-жирів, які підвищують рівень так званого поганого, і знижують рівень хорошого холестерину. У довготривалій перспективі це приводить до підвищення ризику серцевих захворювань. Втім, є ще один ризик. Згідно з 10-річним дослідженням за участі 1 600 літніх людей, опублікованому в журналі Neurology, особи з найвищим рівнем промислових транс-жирів у крові мали до 75% більшу ймовірність розвитку хвороби Альцгеймера або деменції. Ще одна причина, чому картопля фрі є не найкориснішим продуктом для здоров’я мозку.

Люди їдять картоплю фрі

Ослаблення імунітету

Згідно з дослідженням, опублікованим в журналі Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care, дієта з високим вмістом жирів (що і відбувається, коли ви регулярно зловживаєте картоплею фрі) є надвичайно шкідливою для мікробіому кишківника, оскільки сприяє розмноженню шкідливих бактерій і загибелі корисних. Як ми знаємо, кишківник має вирішальну роль для злагодженої роботи імунної системи, і збої у його роботі роблять організм вразливим до різних захворювань.

Приготування картоплі фрі

Підвищений ризик серцевих захворювань та інсульту

Дослідження близько 150 000 ветеранів показало, що споживання смаженої їжі тричі на тиждень підвищувало ризик серцевого нападу та інсульту на 7%. А якщо учасники споживали смажену їжу щодня, то ризик зростав до 15%. Ці результати свідчать про наявність прямого зв’язку між зловживанням смаженою їжею та ішемічною хворобою серця.

Картопля фрі з кетчупом

Зайва вага

Будь-яка їжа, смажена в великій кількості олії, стає суперкалорійною бомбою. Отже, картопля фрі має безпосередній вплив на розмір талії. Дослідження, опубліковане в The American Journal of Clinical Nutrition, показало, що споживання смаженої їжі пов’язане з випадками ожиріння. Це одна з багатьох причин, чому картопля фрі займає провідні позиції серед списку 101 найбільш нездорового фаст-фуду на планеті.

Людина тримає картоплю фрі



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.