Які продукти допоможуть впоратися з післясвятковим стресом

Для багатьох людей святковий сезон — пора, наповнена подарунками, вечірками з друзями і родиною, не говорячи вже про смачні страви та спокусливі десерти. Однак, святкова пора також наповнена поспішними покупками в останню хвилину, незручними офіційними заходами та марафоном з приготування їжі. Ось чому під час зимових свят стресу може бути навіть більше, ніж зазвичай. Чому б не додати до раціону певні продукти, які сприяють зниженню рівня стресу, нормалізуючи рівень кортизолу.

Кортизол — гормон, який виробляється наднирковою залозою. Він бере участь у багатьох функціях в організмі, зокрема регулюванні обміну речовин, підтримці артеріального тиску та допомозі організму у відповідь на стрес. Кортизол виробляється як реакція на стрес та низький рівень глюкози у крові. Коли тіло перебуває у стані стресу, мозок виробляє гормон під назвою кортикотропін-рилізинг-гормон, який стимулює вивільнення кортизолу з надниркових залоз. Останній допомагає підвищити рівень цукру у крові шляхом перетворення білків та жирів на глюкозу, яку можна використовувати як джерело енергії.

Кортизол виробляється і вивільняється за певною схемою протягом дня, причому його рівень зазвичай є вищим зранку і найнижчим вночі. Це називається кортизоловий ритм. Збої у ритмі кортизолу, наприклад, спричинені хронічним стресом, можуть призвести до негативних наслідків для здоров’я.

Попри те, що кортизол є важливим гормоном, що має значення для підтримки гомеостазу в організмі, високі рівні кортизолу протягом тривалого періоду можуть мати негативний вплив на здоров’я, наприклад, збільшення ваги, виснаження імунної системи та підвищений ризик виникнення серцевих захворювань.

До вашої уваги продукти, які можуть допомогти знизити рівень кортизолу в організмі.

Тарілки зі сніданком

Цільне зерно

Знаходячи нові способи використати залишки святкових страв, обирайте рецепти, що містять цільне зерно — вівсянку, кіноа, коричневий рис. Вони мають багато переваг для здоров’я, зокрема зниження рівня холестерину та покращення травлення. Також вони допомагають запобігти діабету і раку.

Цільне зерно багате на клітковину і складні вуглеводи, які можуть допомогти регулювати рівень цукру у крові та зменшити вироблення кортизолу.

Крупи і бобові у банках

Листові зелені овочі

Гарна новина для всіх, хто любить зелень — це ще один вид продуктів, які пропонують безліч переваг для зміцнення організму. Завдяки тому, що зелені листові овочі містять багато вітамінів, мінералів і клітковини, вони можуть допомогти зберегти здоров’я мозку і запобігти погіршенню когнітивних функцій, а також знизити ризик високого тиску та захворювань серця.

Також, листова зелень має високий вміст антиоксидантів та поживних речовин, які можуть допомогти знизити рівень кортизолу. Позаяк, додайте до свого раціону капусту, шпинат і броколі.

Листова зелень

Горіхи та насіння

Незалежно від того, плануєте ви з’їсти основну страв, улюблений десерт або швидко перекусити — майже до всього можна додати трохи горіхів і насіння. Вони не лише мають чудовий смак і приємну хрустку консистенцію, а також є гарним продуктом для зниження стресу.

Горіхи та насіння — мигдаль, волоські та чіа — містять багато здорових жирів і білка, що може допомогти зменшити відчуття стресу та знизити рівень кортизолу.

Горіхи та насіння

Ягоди

Якщо ви любите чорницю і полуницю, а малину вважаєте найкращим десертом, то це дуже добре і для дієти, орієнтованої на кортизол. Ягоди мають високий вміст антиоксидантів і поживних речовин, які можуть допомогти знизити рівень кортизолу.

Антиоксиданти також можуть допомогти запобігти таким захворюванням, як рак і хвороби серця, захищаючи клітини, що є додатковим бонусом.

Заморожена малина

Ферментовані продукти

Якщо ви відчуваєте стрес під час святкового періоду, їжте ферментовані продукти. Вони можуть допомогти регулювати мікробіом кишківника та зменшити вироблення кортизолу.

Додайте до раціону йогурт, квашену капусту і кімчі. Ці продукти є смачними і допоможуть знизити рівень кортизолу та відчувати набагато менший стрес.

Безперечно, хоч всі ці продукти і мають здатність знижувати рівень кортизолу, вони повинні бути частиною збалансованої дієти. Не можна харчуватися аби-як, а потім з’їсти щось з цього списку і надіятися, що стрес одразу зникне. Окрім того, важливо контролювати психологічне самопочуття за допомогою інших методів: фізичні вправи, йога та медитація, хобі, достатній відпочинок.

Ферментовані продукти

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.