Наукові відкриття 2022 року у сфері харчування

Настав новий 2023 рік, а, отже, закономірно, що багато хто підводить підсумки минулого і будує плани на майбутнє. Протягом 2022 року ми пережили багато чого, від вторгнення Росії в Україну до смерті королеви Єлизавети II. У сфері здоров’я і благополуччя також було чимало новин та несподіваних відкриттів щодо харчування.

Насправді 2022 рік був сповнений багатьох наукових відкриттів, які безпосередньо можуть мати вплив на підхід до харчування. Давайте дізнаємося, які ж висновки зробили вчені, і чи можуть вони допомогти нам харчуватися краще.

Дослідження їжі

Бета-каротин пов’язують з підвищеним ризиком смертельних захворювань серця

Бета-каротин — яскраво-помаранчевий пігмент, що містить у таких продуктах, як морква, гарбуз та диня. Він широко відомий як добавка для покращення здоров’я очей, шкіри та імунітету. Однак, останні дослідження, опубліковані в журналі Американського коледжу кардіології, виявили дещо неприємну правду про цей пігмент.

У дослідженні вивчали вплив звичайних добавок, таких як омега-3, магній і бета-каротин. На жаль, вони виявили, що добавки з бета-каротином пов’язані з підвищеним ризиком смертності від серцево-судинних захворювань та інших хвороб. Попри те, що причина цього відкриття досі невідома, експерти радять утриматися від прийому добавок бета-каротину без потреби і консультації лікаря.

Печена морква

Добавки омега-3 пов’язані зі зниженням ризику хвороби Альцгеймера на 49%

Певно, мало для кого стане новиною, що омега-3 жирні кислоти допомагають підтримувати конгітивне здоров’я, особливо коли мова йде про зниження ризику розвитку хвороби Альцгеймера або деменції.

Омега-3 можна отримати з таких продуктів харчування, як жирна риба або горіхи та насіння, але їх також часто приймають у вигляді добавок.

Попри те, що багато хто знає про позитивний вплив омега-3 на когнітивне здоров’я, дехто і не здогадувався, наскільки цей нутрієнт може допомогти. Дослідження, опубліковане в журналі Nutrients у 2020 році, виявило, що люди, які споживали більшу кількість омега-3, мали аж на 49% менше ризику захворіти на хворобу Альцгеймера. Це вагомий аргумент, щоб додати рибу до свого раціону чи проконсультуватися з лікарем щодо прийому омега-3 добавок.

Лосось з овочами

Замінники м’яса рослинного походження є одними з білків найнижчої якості

Ті, хто дотримується рослинної дієти, можуть бути неприємно здивовані, що багато замінників рослинного м’яса є джерелом білка досить низької якості.

Минулого року дослідники порівняли звичайну курку з її рослинним аналогом, виготовленим з сої. І хоч веганська курка складається з 24% білка, організм людини засвоює його не так добре, як звичайну курку. Ці висновки є важливими для тих, хто не їсть м’яса, оскільки це означає, що їм слід докласти більше зусиль, щоб отримати необхідну кількість якісного білка у раціоні.

Нездорове харчування може збільшити ризик виникнення смертельних захворювань, навіть якщо ви активно займаєтеся спортом

Легко припустити, що, якщо ви і не дотримуєтесь здорової дієти, можна компенсувати це заняттями спортом. Проте, у минулому році вчені виявили, що нездорова дієта може збільшити ризик смерті від серцево-судинних захворювань і раку, навіть якщо ви регулярно тренуєтесь.

Дослідження, опубліковане в British Journal of Sports Medicine, прийшло до висновку,що дотримання здорового харчування та регулярні фізичні вправи є однаково значимими для зниження смертності від супутніх захворювань. Це важливо для тих, хто вважав, що достатньо зосередитися тільки на одному аспекті здоров’я.

Веганський бургер

2-3 горнятка кави на добу сприяє довголіттю

Суперечки про те, чи є кава здоровою, чи ні, тривають уже давно. Встановлено, що споживання напою у помірних кількостях покращує когнітивне здоров’я і навіть знижує ризик деменції та хвороби Альцгеймера, а також потенційно допомагає покращити мікробіом кишківника. Втім, також відомо, що кава може порушити сон, посилювати напади паніки і привести до проблем з серцем у людей, які страждають від високого тиску.

У потоці всієї інформації про каву та її вплив на здоров’я, досить цікаво дізнатися, що споживання 2-3 горняток напою щодня насправді може допомогти зменшити ризик серцево-судинних захворювань і збільшити тривалість життя. European Journal of Clinical Nutrition опублікував результати дослідження у вересні 2022 року.

Кава

Середземноморська дієта насправді не допомагає зменшити ризик деменції

Середземноморська дієта відома як спосіб покращити когнітивне здоров’я та роботу мозку через високий вміст здорових жирів і цільної їжі з високим вмістом клітковини. Її часто рекомендують для зниження ризику хвороби Альцгеймера та деменції.

Однак, у жовтні минулого року вчені вивчали вплив цієї системи харчування на дорослих, і не змогли знайти зв’язку між дотриманням середземноморської дієти та зниженням ризику деменції. Ці висновки базуються лише на одному дослідження, позаяк не можуть повністю дискредитувати потенційні переваги цієї системи харчування. Але такий висновок став неприємною несподіванкою для тих, хто покладав великі надії на середземноморську дієту.

Салат



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.