Які продукти шкодять здоров'ю нирок

Нирки мають дуже важливе значення для підтримки здоров’я, фільтрації токсинів, контролю тиску та підтримки здорових еритроцитів. У багатьох випадках ці життєво важливі органи працюють настільки ефективно, що ми навіть не усвідомлюємо їх цінність, поки щось не піде не так.

Втім, для тих людей, які мають хронічну хворобу нирок, їх здоров’я постійною проблемою, а це захворювання може стати смертельним.

Не лише генетика впливає на ризик розвитку проблем зі здоров’ям нирок. Те, що ми їмо та спосіб життя загалом відіграє далеко не останню роль. Давайте дізнаємося більше про те, які продукти можуть завдати шкоди ниркам, згідно з твердженнями спеціалістів.

Зверніть увагу, що деякі з них можуть бути частиною здорової збалансованої дієти, позаяк здорові люди можуть споживати їх без побоювань, остерігатися слід тим, хто вже має проблеми з нирками, або у кого в родині є такі випадки. Найкраще — проконсультуватися з лікарем щодо змін у дієті. Також, деякі продукти з цього списку і так не є корисними, позаяк усім людям краще обмежити їх споживання чи повністю виключити з раціону задля збереження здоров’я.

Бургер і картопля фрі 

Червоне м’ясо

Якщо ви хочете допомогти ниркам працювати краще, не слід їсти більше, ніж 3 порції червоного м’яса на тиждень. У той час більшість дорослих людей споживає близько 5 порцій червоного та обробленого м’яса тиждень, якщо не більше.

Згідно з дослідженням, опублікованим в журналі Американського товариства нефрології, високе споживання червоного м’яса пов’язане з розвитком термінальної стадії ниркової недостатності. Втім, заміна всього однієї порції червоного м’яса іншим джерелом білка може зменшити ризик розвитку цього захворювання до 62,4%.

 Червоне м’ясо

Шпинат

Якщо немає попередніх захворювань, особливо проблем зі здоров’ям нирок, то немає причин турбуватися щодо споживання шпинату. Цей продукт навпаки є багатим на поживні речовини доповненням до здорового раціону.

Однак зелень може становити загрозу для тих, хто має проблеми з нирками. Шпинат може містити до 1260 мг оксалату на півсклянки. А дослідження показало, що значне споживання оксалатів з їжею пов’язане з більш, ніж 20% збільшення ризику утворення каменів у нирках як для чоловіків, так і для літніх жінок, і що основну частину цих сполук учасники отримувати саме зі шпинату.

Шпинат 

М’ясні вироби

Якщо ви хочете зберегти здоров’я нирок, то краще суворо обмежити або й взагалі виключити з раціону продукти з переробленого червоного м’яса — ковбаса, сосиски, шинка, тощо. Згідно з мета-аналізом 23 досліджень, опублікованим в журналі Oncotarget, споживання продуктів з переробленої свинини, зокрема салямі, шинки, бекону, ковбаси, пов’язане з розвитком нирково-клітинної карциноми — форми раку нирок.

М’ясні вироби 

Картопля

Картопля є багатим джерелом калію, вона може містити до 1640 мг поживної речовини у великій ложці — це майже половина рекомендованої добової норми для дорослих чоловіків.

На жаль, при наявності проблем з нирками, це може погіршити ситуацію. Дослідження за участі 36 359 дорослих осіб з пізньою стадією хронічної хвороби нирок, показало, що ті, хто мав вищий рівень калію у сироватці крові, мали більший ризик смертності, ніж ті, хто мав нижчий рівень калію.

Знову ж таки, це дослідження вивчало тільки пацієнтів з пізньою стадією хронічної хвороби нирок, і здоровим людям не потрібно настільки суворо ставитися до споживання картоплі.

Картопля 

Чіпси

Солона їжа, наприклад, чіпси, шкідлива не лише для фігури — вона також може завдати шкоди ниркам. Стаття, опублікована в Kidney and Blood Pressure Research, показала, що серед групи з 12 126 учасників дослідження ті, хто споживав найбільше солі, мали на 29% більше шансів розвитку порушення функції нирок, порівняно з тими, хто споживав сіль більш помірно. Це дослідження було проведено на загальній вибірці населення, позаяк навіть здоровим людям слід пам’ятати про небезпеку порушення функції нирок через зловживання сіллю.

Сіль 

Солодка газована вода

Якщо ви регулярно п’єте солодкі газовані напої, проблеми з нирками можуть початися досить швидко і спочатку непомітно. Дослідження, опубліковане в журналі Nephrology, виявило, що серед 2082 дорослих пацієнтів, за якими спостерігали у рамках Тегеранського дослідження ліпідів і глюкози, ті, хто щотижня споживав більше 4 солодких напоїв, зокрема газовану солодку воду, мали значно більшу ймовірність розвитку хронічної хвороби нирок.

Солодка газована вода 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.