Які продукти не слід їсти при болю у горлі

З настанням холодів усі почали частіше хворіти. Часто у якості перших симптомів з’являється біль, першіння або подразнення у горлі, яке може погіршуватися при ковтанні. Це неабияк дратує, особливо, якщо заплановано багато справ. Може бути неприємно ковтати навіть рідину, не кажучи вже про їжу. Однак, правильного харчування і режиму пиття слід дотримуватися, щоб допомогти своєму організму швидше одужати.

Багато теплої рідини — гарне рішення, щоб дещо зменшити біль у горлі, а також запобігти зневодненню організму. А як щодо їжі? Є певні продукти харчування, від яких краще триматися подалі, щоб не погіршувати неприємні відчуття у горлі.

Жінка з хворим горлом п'є чай

Хрусткі закуски

Такі продукти, як чіпси, крекери, тощо, можуть відчуватися гострими при ковтанні і викликати сильніший біль та подразнення горла. Гострі частинки продуктів дотикаються до горла, і лише посилюють неприємні відчуття. Більш м’яка їжа, зазвичай, є комфортнішою для споживання при болю у горлі. Якщо ви хочете випити чаю з крекерами, то можна занурити їх у теплий напій, щоб пом’якшити.

Крекери

Цитрусові

Цитрусові містять багато вітаміну С, який є ефективним засобом для полегшення симптомів хвороби. Однак, якщо кислотність свіжих фруктів, наприклад, апельсинів, лимонів та лаймів, посилює подразнення горла при споживанні, краще відмовитись від них, поки біль не вщухне. Соки та смузі, приготовані з цитрусових, також можуть викликати подразнення, їх теж бажано замінити на щось інше. Щоб заспокоїти біль у горлі за допомогою цитрусових, вичавіть невелику кількість соку у теплий чай чи воду з медом. Також, існує багато інших продуктів з вітаміном С, які мають м’якший смак і меншу кислотність, наприклад, тушкований болгарський перець чи картопляне пюре.

Цитрусові

Кислі продукти

Як і цитрусові, кисла їжа, наприклад, томатний соус, може подразнювати горло. Якщо ви відчуваєте подібне, краще уникати таких продуктів, поки біль у горлі не вщухне.

Томатний соус

Гостра їжа

Багатьом людям, коли болить горло, слід відкласти гострий соус чи шрірачу. Такі види їжі можуть подразнювати запалені тканини і посилювати біль у горлі. Як би ви не любили гостре, краще відмовитися від таких продуктів, доки не одужаєте.

Гостра їжа

Тверді сирі овочі

Шматочки моркви та селери, безперечно, є корисними, але їх жорстка консистенція може погіршити ситуацію при контакті з подразненим горлом. Краще надавати перевагу вареним овочам чи навіть овочевому пюре. А перекус овочевими паличками, зануреними у хумус, краще відкласти до вилікування болю у горлі.

Овочеві палички з хумусом

Паніровані та смажені страви

Хоч смажена курка чи цибулеві кільця здаються дуже привабливим варіантом, особливо, коли ви хворі і хочеться чогось приємного, груба скоринка може сильніше подразнювати хворе горло. Тримайтеся подалі від таких продуктів, доки не зникнуть неприємні симптоми. І не забувайте споживати смажену їжу у помірних кількостях, оскільки це не найздоровіший варіант, тим паче коли організм ослаблений хворобою.

Цибулеві кільця

Коли у вас болить горло, слід обирати більш легку та корисну їжу, яка допоможе організму пошвидше відновитися, а не створюватиме додаткове навантаження. Також, слід уникати продуктів, які фізично чи хімічно можуть подразнювати горло, доки не зникнуть неприємні симптоми.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
Коментарі

Вхід на сайт

Біль у горлі, то дуже неприємна штука. В мене майже всі сезонні застуди починаються самі із цього симптому, тому не звернула на нього увагу. Але коли зрозуміла, що він якось довго тримається та додаються інші симптоми, пішла на консультацію ЛОРа в Києві у Медіком medikom.ua/otolaringologiya-kiev/ бо зазвичай звертаюся саме у цю клініку вже декілька років поспіль. Після огляду лікар запропонував зробити тест на коронавірус, який виявився позитивним. Виявляється, що останнім часом у багатьох людей ковід починається саме із болю у горлі, тому не ігноруйте цей симптом, краще перестрахуватися та сходити до лікаря, а не лікуватися самостійно