Як підтримати імунітет ч.3

Сьогодні питання імунітету виходить на перший план. Чи не найбільше значення для здоров'я та злагодженої роботи всього організму має харчування. Позаяк, слід додати у свій раціон побільше корисних продуктів, які дадуть не лише енергію, а й необхідні вітаміни та мінерали. Давайте дізнаємося, які морські мешканці стоять на варті імунітету.

Різні види водоростей

Морські водорості та рівень йоду в організмі

Є надія, що, звернувши увагу на своє здоров’я, люди звернуть увагу і на такий цінний продукт, як морські водорості, або морська капуста. У нас досі досить поширеним є стереотип, що якщо якийсь продукт коштує недорого і його завжди багато у продажу, то він не заслуговує особливої уваги. Ця звичка має ще радянське коріння, коли у часи дефіциту вважалося модним і престижним щось “дістати”. Причому сам товар чи продукт не обов’язково був цінним або корисним. Головне, що він був рідкісним, дефіцитним і не у всіх.

Морських водоростей добувається та вирощується дійсно багато, якась частина імпортується з Японії, у будь-якому випадку, цей продукт має досить доступну ціну. З нього роблять чудові салати, наприклад, морські водорості в горіховому соусі, у сирному соусі, або з додаванням кальмарів і креветок.

Салат з водоростей

Багато покупців знають тільки один і найбільш поширений вид водоростей - ламінарію. Насправді їстівних водоростей декілька десятків видів: і бурих, і червоних, і зелених: спіруліна, монострома, родименія, карраген, фукус, ліму, комбу, хіджикі. Вони відрізняються за своїми корисним компонентами, наприклад, фукус за складом майже ідентичний плазмі крові людини. При цьому всі водорості дуже багаті на йод, який необхідний для імунітету, функціонування щитовидної залози і гормонального балансу в цілому.

Ключовим компонентом морських водоростей, який відповідає за підтримку імунітету, є фукоїдан. Це активний полісахарид, який посилює утворення імунних клітин, що продукують антитіла, а також блокує рецептори, за допомогою яких вірусні клітини потрапляють у клітини господаря. Недивно, що фукоїдан є основою для багатьох препаратів, які випускаються для профілактики різноманітних вірусних інфекцій.

Водорості у руках

Користь їжаків з Японії

Про користь цього продукту говорить хоча б той факт, що після атомних бомбардувань Хіросіми і Нагасакі у 1945 японські лікарі офіційно рекомендували щодня споживати морських їжаків та їх ікру тим, хто постраждав від радіації. Ці колючі мешканці морського дна чудово справляються із виведенням з організму радіонуклідів та токсинів.

Вік морських їжаків може доходити і до 150 років, і все своє довге життя голкошкірі їдять водорості та накопичують у собі величезну кількість вітамінів і корисних речовин. Наприклад, саме в ікрі морських їжаків міститься максимальна кількість вітаміну B12. Його кількість майже у 4 рази вища, ніж у яловичій печінці, яка традиційно вважається багатою на цей вітамін. Окрім того, морські їжаки входять до 5 лідерів за вмістом магнію та натрію.

Морський їжак

Недивно, що в Японії, де морські їжаки та їх ікра є національною стравою середня тривалість життя вже перетнула 85-річний бар’єр. Регулярне споживання ікри цих морепродуктів підтягує шкіру, розгладжує дрібні зморшки, добре впливає на волосся та нігті, нормалізує тиск і успішно бореться зі стресами. До складу ікри морських їжаків входить лецитин, який підтримує функції головного мозку та покращує роботу печінки.

У світі існує декілька сотень видів морських їжаків. Їх або добувають, вбо вирощують на марифермах, як у Японії або Південній Кореї.

Ікра морських їжаків коштує трохи дорожче, ніж лососева високої якості, втім, незважаючи на дороговартісний імідж, час від часу цей продукт все ж можна собі дозволити.

Ікра морського їжака



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.