Яка їжа допоможе при застуді

Звичайна застуда не є дуже шкідливою - вона проходить за 5-10 днів і не потребує серйозної медичної допомоги. Усе, що потрібно при застуді - відпочивати, пити багато рідини і знімати неприємні симптоми. Робити це можна багатьма способами, знайомими кожному з дитинства. Та які з народних методів боротьби є справді дієвими? Давайте спробуємо розібратися з популярними методами лікування і профілактики з наукової точки зору.

Жінка на холоді має нежить

Чи можна застудитися від холоду

Сам по собі холод не викликає застуду - за це зазвичай відповідають віруси. Однак, зв’язок між холодом та піком захворюваності у зимовий сезон, однозначно, є.

Тільки звинувачувати слід не холод, а переохолодження. Доведено, що прогулянки на помірному холоді у теплому одязі зміцнюють імунну систему дорослих і тренують механізм терморегуляції дітей. Цим вдало користуються мешканці північних країн. У скандинавських країнах малюків залишають на денний сон у візочках на вулиці при температурі -6, а іноді й при -15. В Англії традиційно загартовуються навіть у приміщенні - температура у британських будинках взимку не піднімається вище 16-18 градусів. Снігопади, волога, дощ та інші помірно несприятливі погодні умови - також прекрасне тренування для імунітету дітей та дорослих.

Так чому ж взимку ми хворіємо частіше? По-перше, через вплив холодних температур і сухого повітря на слизову горла і носа. Деякі дослідження підтверджують, що переохолодження слизової носа пригнічує захист органів дихання від інфекцій. По-друге, взимку ми більше часу проводимо у приміщеннях, наодинці з іншими людьми. А обмежений простір з увімкненим центральним опаленням і без належної вентиляції - ідеальне середовище для поширення та розмноження вірусів.

Курячий суп з локшиною

Чи допомагає часник при застуді

Протягом багатьох років люди шанували часник як еліксир здоров’я, який лікує все - від застуди до чуми. Зараз одні традиції підтверджуються наукою, інші - спростовуються, а треті і зовсім потрапляють у список небезпечних.

Напркилад, запхати зубчик часника до носа, щоб продезінфікувати слизові - це не корисно, а небезпечно. По-перше, блокувати слиз, який виділяється при нежиті не потрібно - він допомагає видаляти патогенні мікроорганізми. З цієї ж причини надмірне використання судинозвужувальних крапель та спреїв - вандалізм для стінок носа. По-друге, часник містить ряд сполук, які не дезінфікують, а подразнюють ніжну слизову, у запущених випадках викликаючи кровотечу та свербіж. Пхати будь-що до носа, особливо щось гостре чи дуже пахуче - не найкраща ідея.

А ось додати страви зі свіжим часником або часниковою олією до раціону ніколи не пізно. Часник містить фітонутрієнти, який мають імуномодулюючу дію. Один з них, алліцин, стимулює захисну функцію лейкоцитів. Тобто, тонізує і активізує імунні клітини, коли ті зустрічаються з вірусами, і потенційно полегшує симптоми хвороби. Що ж стосується протизастудної активності, то на даний момент дослідженням, присвяченим впливу часнику на застуду, не вистачає доказової бази.

Печений часник

Чи можуть трав’яні збори захистити від застуди

Так, зі звичайних польових та садових трав можна отримати чудові на смак противірусні напої. Вони полегшують симптоми застуди та прискорюють одужання.

Відомо, що шавлія тонізує подразнені тканини горла та володіє антимікробною дією. До неї можна додати чебрець, гарний відхаркуючий засіб. Дихати парою розмаринового чаю допомагає при закладеному носі, а ніжна та м’яка меліса володіє делікатними противірусними властивостями. Список можна продовжувати безкінечно: у кожній цивілізації світу знайдеться свій набір цілющих трав.

Такий ефект - заслуга не лише нутрієнтного складу трав, а й форми приготування: ароматні теплі напої полегшують біль у горлі, зволожують слизові і допомагають уникати зневоднення. Окрім того, приємне на дотик тепле керамічне горнятко трав’яного чаю додасть затишку атмосфері відпочинку - тобто, слугуватиме ще й психологічною пігулкою.

Трав'яний чай

Чи допоможе вітамін С одужати

Це питання є предметом наукових суперечок ось уже протягом 70 років, і сьогодні не втрачає своєї актуальності. Якщо вірити одному з останніх опублікованих наукових оглядів, то зв’язок між вітаміном С і застудою точно є, нехай і неоднозначний.

Науці добре відомо, що збалансована дієта з регулярним споживанням вітаміну С позитивно впливає на імунну систему. Достатня кількість аскорбінової кислоти (із овочів та фруктів або у вигляді добавок) справді зменшує важкість симптомів і тривалість застуди: на 8% у дорослих і у дітей - на 18%. Втім, вчені наголошують, що цей механізм ще не до кінця вивчений, а результати досліджень є спірними, позаяк пропонують самостійно визначити, як вітамін С впливає на особистий імунітет.

Можливо, таємниця містичної поведінки вітаміну С полягає у тому, що він не виробляється в організмі людини самостійно, а, потрапляючи всередину, швидко витрачається. Особливо потрібними є молекули аскорбінової кислоти, щоб впоратися зі стресовими ситуаціями, у тому числі під час хвороби. Велика їх частка підтримує цілісність імунних клітин, які активно працюють під час застуди. До серйозного дефіциту справа, звісно, не дійде, але профілактичне поповнення вітаміну С покращить роботу імунної системи.

Продукти, що містять велику кількість вітаміну С (ягоди, болгарський перець, ківі, капуста броколі і цвітна, цитрусові, свіжа темно-листова зелень) будуть дуже доречними під час застуди. Бажано споживати їх у сирому вигляді і без цукру - кулінарна обробка знищує близько 70% вітаміну С, а солодко-жирна дієта має негативний вплив на імунітет.

Жінка чистить апельсин

Вітамін D

Останнім часом багато досліджень присвячено антивірусній активності цього вітаміну, і недарма. Майже всі імунні клітини мають рецептори вітаміну D, а різні форми цього вітаміну допомагають регулювати вроджену та адаптивну імунну системи - першу та другу лінії захисту від інфекцій.

Нестача вітаміну D - хвороба сучасного світу, особливо - північних країн, оскільки його концентрація залежить від кількості сонячного проміння, яке потрапляє на шкіру. Під їх впливом сонячний вітамін синтезується самостійно. Залежно від того, де ви проживаєте, утворення вітаміну D може знижуватись або навіть повністю не відбуватися у зимові місяці. Інший ризик дефіциту - веганська та вегетаріанська дієти, оскільки вітаміну D багато у м’ясі, жирній рибі та молочних продуктів.

Деякі професіонали висловлюють думку, що найкращим і найбільш ефективним є той вітамін D, який був отриманий з їжі або вироблений шкірою людини під сонцем. Але надіятися тільки на ультрафіолет - не найефективніша стратегія, зокрема для районів, де похмура погода більшу половину року. І все ж не слід забувати, що обділені сонцем країни Північної Європи мають стабільно високу тривалість життя, а їх мешканці є найщасливішими у світі.

Якщо збагачення раціону сардинами, лососем і м’ясом вам не підходить, можуть знадобитися добавки з вітаміном D. Британські лікарі рекомендують приймати капсули або олійні розчини з жовтня по березень, у дозуванні, призначеному лікарем після результатів аналізу рівня вітаміну D. Ефект обнадійливий: результати рандомізованих контрольованих досліджень показують, що поповнення дефіциту вітаміну D може допомогти захиститися від вірусів, які викликають застуду та грип, а також інші захворювання.

Риба з овочами

Коли мова йде про застуду, можна допомогти організму не тільки за рахунок достатньої кількості рідини та відпочинку, а й різноманітної збалансованої їжі, яка поповнить рівень вітаміну E (жирна риба, авокадо, горіхи), цинку (цільнозернова крупа, соя) і вітамінів групи B (нежирне червоне м’ясо, молочні продукти, бобові). Флавоноїди, що містяться у фруктах та овочах, можуть знизити ризик інфекцій легень, горла та носа в середньому на ⅓.

Жінка п'є сік



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.