Суперфуди для імунітету

Що ми знаємо про суперфуди? Те, що ними є продукти, які містять велику кількість корисних речовин, вітамінів та мікроелементів. А це ж саме те, що нашому організму так необхідно у цей небезпечний для нього період, оскільки деякі продукти насправді зміцнюють імунітет. Давайте дізнаємося про те, які продукти можна вважати суперфудами для імунітету.

У наш час різні сайти майорять інформацією про чудодійні властивості суперфудів у період епідемії, а особливо імбиру, оскільки відомо, що він може стати профілактикою багатьох захворювань. Імбир, дійсно, володіє вираженими антисептичними та антибактеріальними властивостями завдяки фітонцидам та ефірним оліям. Але такий ефект можна отримати при споживанні й інших продуктів - для зміцнення імунітету включіть у свій щоденний раціон різноманітні суперфуди, мова про які йде нижче.

Вітамінний смузі

Спеції та прянощі

Заміною імбиру можуть слугувати інші спеції і прянощі: червоний перець, кардамон, шавлія, гвоздика, куркума, які у тій чи іншій мірі володіють протизапальними, бактеридцидними та імуномодулюючими властивостями. Додавати їх можна як до страв, так і в напої, наприклад, для приготування чаю або кави для імунітету.

Спеції

Криль

М’ясо та олія криля (дрібні ракоподібні) - продукт з високим вмістом білка та поліненасичених омега-3 жирних кислот. Пам’ятайте, що білок є структурним матеріалом для утворення захисних антитіл, а омега-3 чинить протизапальну дію. М’ясо криля вважається цінним і корисним, екологічно чистим продуктом харчування: воно не накопичує токсини, а також містить велику кількість вітамінів і корисних натуральних сполук. У складі м’яса криля міститься велика кількість вітамінів групи A, B, а також D.

Криль

Ферментовані продукти

Роль кишківника у формуванні імунного захисту організму важко переоцінити. Особливе значення для мікробіоти кишківника мають ферментовані продукти і напої: квашена капуста, мочені яблука, комбуча, тощо. Ці продукти виходять у результаті процесів бродіння за участі бактерій, грибів, плісняви, які необхідні для покращення кишкового транзиту, підтримки місцевого імунітету кишківника і нормалізації травлення.

Комбуча

Ягоди

Ягоди (малина, полуниця, чорниця, вишня, смородина, лохина, журавлина, брусниця, горобина, шипшина), як у свіжому вигляді, так і після заморожування або сушіння (якщо це зроблено правильно), зберігають всі важливі для імунітету вітаміни, мінерали, антиоксиданти, органічні кислоти, пектини і дубильні речовини. Їх можна додавати в йогурти, домашній сир, каші, готувати з них смузі, настої, десерти.

Ягоди

Шиітаке

Гриби шиітаке містять у своєму складі бета-глюкани, які активують систему макрофагів для боротьби з інфекцією.

Гриби шиітаке

Продукти з вітаміном D

Дуже важливо регулювати у своєму раціоні кількість продуктів, багатих на вітамін D - він відіграє важливу роль у регуляції системи імунітету: стимулює фагоцитарну активність, посилює вироблення антимікробних білків. Його скарбницями є печінка тріски, морська риба, риб’ячий жир, тому дійсно потрібно іноді влаштовувати собі рибні дні.

Лосось

Мікрозелень

Мікрозелень також можна вважати справжнім суперфудом. Це паростки їстівних овочів і трав (руколи, шпинату, петрушки, базиліку, злакових, капусти, редису, гороху, тощо), які тільки випустили перші листочки на 5-10 день після сходу. Їх потрібно відрізняти від паростків, які мають тільки випущений корінець. Чим же так корисна ця зелень? У всіх молодих рослинах концентрація корисних речовин, саме у цій стадії росту, є максимальною і в десятки разів більшою, ніж у дорослих рослинах. Мікрозелень синтезує цитокініни - природні стимулятори росту і поділу клітин. Склад мікрозелені багатий на хлорофіл, вітаміни C, E, K, групи B, каротиноїди, калій, магній, кальцій, залізо, фосфор, корисні ефірні олії та дубильні речовини. Чим свіжішою є мікрозелень, тим вона корисніша, а ось термообробка їй протипоказана.

Мікрозелень

Цинковмісні продукти

Устриці, мідії і кальмари - цинковмісні продукти. Цинк необхідний нашому організму не лише для формування імунного захисту, а й для нормального функціонування багатьох органів і систем.

Устриці



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.