Напої для підвищення імунітету

Багато рідини - гарна допомога для організму при вірусній інфекції. Із цим погоджуються лікарі різних спеціальностей. Вода приймає участь у процесі насичення крові киснем, а також у виведенні токсинів, позаяк є незамінною для злагодженої роботи імунної системи. Важлива рекомендація при будь-якому респіраторному захворюванні - забезпечити високий рівень гідратації організму, тобто, багато пити.

Ця ж порада є дієвою для профілактики захворювань. Зверніть увагу на кілька активних інгредієнтів, які можна додати до звичайної води, щоб посилити її вплив на імунітет та створити власний унікальний напій здоров’я.

Напій з гранатом

Цитрусові фрукти

Про те, що цитруси - багате натуральне джерело вітаміну С, відомо всім. Але як правильно їх споживати і готувати з ними напої для зміцнення імунітету? У більшості рецептів використовуються шкірка чи цедра, однак вони містять набагато менше вітаміну С, ніж сік фруктів. До того ж, вітамін С є вкрай нестійким до нагрівання: якщо залити цедру або скибочки фруктів кип’ятком, вже через 2-3 хвилини більша частина аскорбінової кислоти руйнується. Позаяк найбільш правильний варіант - змішати навпіл з водою свіжий цитрусовий сік з м’якоттю (вона - джерело корисної клітковини). У такому напої буде менше цукру і більше користі.

Цитрусовий напій

Ехінацея

Вчені довели, що ехінацея - чемпіон у боротьбі за імунітет. Багато досліджень вказують на те, що вона є дуже ефективною для боротьби із застудою та вірусними захворюваннями. Завдяки високому вмісту у цій рослині ефірних олій, антиоксидантів, органічних кислот, вітамінів груп A, C, E, відвар чи напій на основі екстракту ехінацеї підвищує імунітет і допомагає організму впоратися з вірусами. Також напій може бути ефективним проти грипу, герпесу та інших вірусних захворювань. Ехінацея багата на мікроелементи (залізо, кальцій, селен), які чинять лікувальну дію на систему кровотворення, а також кістково-м’язову систему та структури сполучної тканини.

Найбільшу користь має екстракт ехінацеї: у ньому міститься найвища концентрація активних лікарських компонентів. Щоб приготувати на його основі імуностимулюючий напій, потрібно додати кілька крапель екстракту у теплу воду (не кип’яток) разом зі скибочками цитрусових фруктів - лимона, апельсина, грейпфрута. У якості підсолоджувача використовуйте сироп або порошок стевії. При споживанні ехінацеї важливо пам’ятати, що вплив цієї рослини на організм є дуже потужним. Якщо ви страждаєте на аутоімунні захворювання або алергію на якісь рослини, обов’язково проконсультуйтеся з лікарем.

Екстракт ехінацеї

Зелений чай

Любите гарячі напої? Найкраще, що можна заварити кип’ятком і при цьому зберегти у напої користь для імунної системи - зелений чай. Його поліфеноли добре зберігаються при заварюванні, вони підвищують імунітет, а також володіють потужними антивірусними та бактерицидними властивостями. Ці сполуки стимулюють обмін речовин, сповільнюють старіння організму та запобігають утворенню злоякісних пухлин. При заварюванні можна додати у чай трави, які мають м’яку заспокійливу дію: листя м’яти, квіти аптечної ромашки, шавлію, тощо. Стрес - один з факторів, що мають негативний вплив на імунітет. Позаяк, його мінімізація є вкрай важливою для здоров’я, як душевного, так і фізичного.

Зелений чай

Бузина

Ця ягода є добре вивченим рослинним протигрибковим, антибактеріальним та протимікробним засобом. Існують докази того, що бузина може мати позитивний ефект при лікуванні грипу. Частіше всього її можна зустріти у складі солодкого сиропу для приготування лимонаду, але корисніше буде знайти сушені ягоди. Їх можна заварити кип’ятком у термосі, дати напою настоятися 8-10 годин, а потім пити по 1-2 горнятка протягом дня. Якщо знайти сушену бузину не вдасться, спробуйте безспиртовий екстракт, кілька крапель якого можна додавати у чай або лимонад. Він має більш м’який смак, ніж екстракт ехінацеї, позаяк такий напій можна запропонувати і дітям.

Сироп бузини

Імбир і куркума

Науково доведено, що натуральний сік імбиру - ефективний імуностимулятор. Для того, щоб зарядити напій корисними властивостями не потрібна велика кількість, достатньо кількох крапель свіжого соку. Якщо імбирний сік лякає вас своєю терпкістю, використовуйте найсвіжіші шматочки кореню. Насправді, чим довше імбир зберігається, тим насиченішим він стає. Потрібно почистити корінь від шкірки, натерти на дрібній терці, а потім відтиснути, залишивши тільки сік і видаливши повністю всі волокна - основна гіркота знаходиться у них. Імбирний сік можна зберігати у холодильнику до 10 днів.

Не менш корисним для імунітету буде і свіжий сік з кореню куркуми. Він добре смакує з рослинним молоком, особливо у доповненні натуральних підсолоджувачів на кшталт меду чи стевії. Сік куркуми не тільки підвищує імунітет, а й чинить комплексний позитивний вплив на організм. Він підтримує здоров’я серця і судин, є ефективним у боротьбі з артритом і захворюваннями травного тракту. Звісно, куркуму та імбир можна використовувати у сушеному вигляді для заварювання зігріваючих напоїв, але краще зробити вибір на користь свіжого соку.

Золоте молоко

Коктейль із пробіотиків

Що спільного мають сік квашеної капусти, корейського кімчі та розсіл від мочених яблук чи ягід? Усі ці рідини містять велику кількість молочної кислоти, ферментів та вітамінів. Втім, головне, що там багато пробіотиків - поживного середовища для корисної мікрофлори організму людини. Вплив пробіотиків на імунітет є предметом багатьох наукових досліджень, і більшість вчених сходяться на думці, що переоцінити його важко.

Із розсолів краще вибирати найменш солоні та солодкі, які містять якомога більше натуральних соків вихідних продуктів. Навіть невелика кількість такої рідини значно збагатить корисними нутрієнтами ваш ранковий смузі. Також до складу напою можна додати побільше зелені та овочів - найкраще підійдуть шпинат, кучерява капуста, солодкий перець. Вони стануть джерелом клітковини, яка є дуже важливою для підтримки здоров’я мікрофлори кишківника, а значить й імунної системи. Або ж можна додати до раціону ще один популярний зараз, але відомий здавна, ферментований напій - комбучу (або чайний гриб).

Комбуча

Імунітет

Підтримка імунітету - складне комплексне завдання, яке неможливо вирішити тільки одним способом. Імуностимулюючі інгредієнти у напоях та БАДах працюватимуть лише у поєднанні з іншими заходами: здоровим збалансованим харчуванням, достатнім рівнем фізичної активності, прогулянками на свіжому повітрі та турботою про ментальне здоров’я

Соки



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.