Які продукти підвищують ризик діабету 2 типу

Близько 90% випадків захворювання на діабет у світі становить саме діабет 2 типу, який, як вважають спеціалісти, спричинений нездоровим харчуванням та малоактивним способом життя. Також, значна частина людей має переддіабет, і близько 80% з них навіть не здогадуються, що він у них є.

У людей з переддіабетом рівень глюкози у крові є стабільно вищим за середній, але ще не такий високий, щоб досягти діапазону діабету 2 типу. Це значить, що клітини організму не реагують на інсулін належним чином, в результаті чого підшлункова залоза намагається це компенсувати, виробляючи більше інсуліну у прагненні змусити клітини організму на нього реагувати. Якщо цей цикл продовжується постійно, то підшлункова залоза швидко виснажується і більше не може виробляти необхідну кількість інсуліну для посередництва у поглинанні глюкози клітинами, звідки її можна транспортувати до жирової тканини чи м’язів тіла.

Втім, запобігти розвитку переддіабету та діабету 2 типу можливо. Цього можна досягти, звернувши увагу на правильну дієту, збільшивши активність та позбувшись зайвої ваги (якщо вона є).

Давайте сьогодні згадаємо основні продукти харчування,які підвищують ризик виникнення діабету 2 типу, і обмежимо їх кількість у раціоні.

Панкейки з бананом

Алкоголь

Постійне споживання алкоголю може збільшити ризик діабету 2 типу через негативний вплив спирту на підшлункову залозу. Коли підшлункова залоза забита іншими шкідливими речовинами, її здатність виробляти інсулін знижується, що викликає зайві ризики.

Келих вина

Солодкі напої

Згідно з Американською кардіологічною асоціацією, чоловікам та жінкам слід споживати не більше 36 г і 25 г доданого цукру на день відповідно. Щоб краще уявити собі цю кількість — 1 склянка (230 мл) солодкого холодного чаю у пляшці може містити понад 15 г цукру. А що вже говорити про пепсі чи кока-колу.

Така кількість цукру, особливо при регулярному споживанні і за один раз, викликає помітний стрибок рівня глюкози у крові, посилюючи реакцію на інсулін. Позаяк, слід споживати солодкі напої у помірних кількостях і пам’ятати, що вони є джерелом великої кількості цукру.

Склянки кока-коли

Високооброблені рафіновані вуглеводи

Білий хліб, макарони, рис та випічка мають високий глікемічний індекс, тобто вони швидко вивільняють глюкозу, що може привести до стрімкого підвищення рівня цукру у крові

Люди, які вже мають діабет 2 типу, повинні їсти ці продукти в суворо обмежених кількостях, оскільки споживання великої кількості вуглеводів може привести до гіперглікемічного стану. Гіперглікемія — це стан, при якому рівень цукру у крові занадто високий. Якщо його не лікувати, це може привести до серйозних ускладнень, включаючи негайні побічні ефекти, такі як діабетична кома, а також довгострокові наслідки для здоров’я, напркилад, пошкодження нирок і серцево-судинні захворювання.

У будь-якому випадку слід обмежити споживання цих продуктів, щоб уникнути частого підвищення рівня глюкози у крові.

Білий хліб

Морозиво

Хто ж не любить морозиво? І не лише влітку щоб охолодитися, а й взимку під улюблений серіал. Втім, слід контролювати цю свою звичку. Морозиво містить не лише багато цукру, а й насичених жирів, що збільшує ризик діабету 2 типу та серцево-судинних захворювань.

Краще обмежитись 1-2 порціями десерту на тиждень, особливо якщо ви вже маєте проблеми з рівнем цукру у крові.

Морозиво



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.