Чи існує залежність від цукру

Чи може людина мати залежність від цукру, чи з організмом відбувається щось інше? Ідея залежності від цукру була предметом багатьох заголовків у ЗМІ та часто класифікується серед інших розладів харчової поведінки. Та чи існує насправді залежність від цукру? Давайте дізнаємося думку дієтологів.

Цукор

Визначена як “емоційна чи психологічна залежність від солодкої їжі та напоїв”, залежність від цукру у буквальному розумінні може не існувати. Багато експертів погоджуються, що існують нейробіологічні відмінності між залежністю від речовини та потягом до чогось, що потрібно для виживання, наприклад, їжі.

Згідно з даними Американської психологічної асоціації, харчова залежність — це суперечний термін, який часто використовується для опису паралелей між труднощами, що виникають у деяких людей під час обмеження споживання їжі, та залежністю від певних речовин. Втім, на відміну від залежності від наркотиків, важко визначити одну їжу, яка лежить в основі так званої харчової залежності. Аналогічно синдром відміни, викликаний залежністю від наркотиків, важко продемонструвати у людей, які переїдають. Попри схожість між розладами харчової поведінки та зловживанням психоактивними речовинами — це не одне й те ж.

Деякі дослідження на тваринах показали, що споживання цукру може віддзеркалювати залежність, але це не означає,що цукор викликає залежність і в людей.

Якщо ви думаєте, що в тій чи іншій формі можете мати залежність від солодкої їжі, майте на увазі наступне.

Шоколадні цукерки

Чи може бути фізична залежність від цукру

Дебати про те, чи справді цукор викликає фізичну залежність, все ще ведуться. Дослідження на щурах показали, що щурі під впливом цукру поводяться так же, які і під впливом наркотичних речовин, таких як опіоїди, але ці реакції є швидше поведінковими, ніж фізичними. Це може означати, що деякі люди можуть бути більш схильними до потягу до солодкої їжі, ніж інші, так же, як деякі люди мають більшу ймовірність стати залежними від інших видів діяльності, наприклад, азартних ігор. Потрібні додаткові дослідження за участі людей, щоб підтвердити здатність цукру викликати фізичну залежність.

Ну і, звісно, кожен має різні смакові вподобання. Споживання цукру частково визначається схильністю до солодкого смаку та потягом до певної їжі і напоїв, а також генетикою. Люди, які є носіями варіанту переносника глюкози типу 2 (GLUT2), зазвичай, більше надають перевагу солодкій їжі та споживають більше цукру.

Банка з карамеллю

Чому люди відчувають залежність від цукру

Існують як фізичні, так і психологічні причини залежності від цукру. Фізично це може бути зумовлено тим, що людина не споживає достатньо поживної їжі протягом дня, позаяк виникає і посилюється потяг до солодкого, оскільки таким чином тіло сигналізує про те, що йому потрібно більше енергії.

Великі перерви між їжею також зазвичай приводять до того, що рівень цукру у крові падає, що може збільшити потяг до солодкого, щоб забезпечити організм енергією та відновити рівень цукру у крові.

Психологічні причини залежності від солодкої їжі є дещо складнішими.

Люди можуть відчувати потяг до цукру з кількох причин. Можливо, це стало звичкою, і тіло звикло отримувати певну кількість солодкого. Також, часто хочеться більше цукру за умови стресу чи недосипання, оскільки ці фактори збільшують кількість гормонів голоду, через що апетит важче контролювати.

У відповідь на споживання солодкої їжі, наш мозок отримує певні сигнали, що викликають задоволення. Вони ж і спонукають їсти солодке знову і знову.

Цукерки

Як контролювати потяг до солодкого

Потяг до цукру та інші харчові звички можуть бути способом задовольнити або компенсувати емоційні потреби, а не реакцією на фізичний сигнал. Наприклад, багатьох людям хочеться солодкого, коли вони втомлені, злі, сумні або нудьгують. Визначення істинних причин, які привели до бажання цукру, може бути ефективною практикою.

Зверніть увагу, у які моменти найбільше хочеться солодкої їжі. Якщо визначити тригери, які спричиняють цей потяг, то можна визначити також, як це контролювати. Позбавляйтесь стресу за допомогою фізичних вправ, догляду за собою та медитації.

Також, дієтологи сходяться на думці, що слід регулярно харчуватися збалансованою їжею і не пропускати сніданок, обід чи вечерю.

Споживання достатньої кількості білка, клітковини та цільного зерна під час кожного прийому їжі допомагає підтримувати стабільний рівень цукру у крові і контролювати потяг до солодкого.

Зберігайте вдома мінімум солодкої їжі, щоб уникнути зайвої спокуси. А якщо ви звикли отримувати солодке у якості винагороди, замініть їх на щось інше, не пов’язане з їжею: масаж, догляд за собою, похід у кіно чи якісь приємні покупки.

Печиво макарон



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.