Залежність від цукру

Вам каву (чай) з цукром? Сьогодні звичайне ввічливе запитання звучить майже як провокація. Чи не кожного дня науково-популярна преса постачає нас новими доказами того, що улюблений нами цукор-рафінад є небезпечним для здоров’я - не говорячи вже про те, якою катастрофою він є для фігури. Формальним оголошенням війни 5 років тому стала публікація Huffington Post, де йшлося про те, що цукор викликає залежність швидше, ніж кокаїн або нікотин. У якості прикладу американський ресурс описав результати експерименту, в якому лабораторним щурам давали можливість вибору: натискаючи на пару кнопок, 8 разів на добу отримувати ін’єкцію наркотика або 0,2% цукровий сироп. Дослідники були вражені: на 2-ий день проведення досліджень тварини почали надавати перевагу солодкому напою. При цьому у контрольних групах, де у тварин такого вибору не було, кокаїнова залежність була зафіксована на 9-ий день, а від цукру - вже на 7-ий.

Кава з цукром

Білий порошок

Насправді вчені говорять не тільки про сироп: в дієтології мова йде про цілу родину цукрів. У ній, наприклад, є глюкоза, яку дають багаті на вуглеводи продукти (не лише солодкі), фруктоза, яка в основному міститься у фруктах, сахароза - той самий екстракт з цукрового буряка або тростини, лактоза з молока, тощо. Усі ці різновиди - так звані прості, або швидкі, цукри, які за визначенням миттєво засвоюються організмом. Однак, тільки глюкоза насправді є необхідною організму для нормальної роботи. А ось звичний цукор-пісок або рафінад кубиками не дає нам нічого, крім спокусливого смаку - у результаті промислової переробки сахароза повністю позбувається всіх вітамінів та мікроелементів, що містились у початковому продукті.

При цьому, до такої концентрованої солодкавості наш організм не готовий: наші предки ніколи не їли чистий цукор. Щоб його засвоїти, нам якраз і потрібні всі ті корисні речовини, яких немає у рафінаді - а значить, організму доводиться витрачати власні запаси. У результаті виходить, що солодкоїжки зовсім не заряджаються силами, як це прийнято вважати, а навпаки, їх швидко втрачають - наприклад, зазнаючи дефіциту хрому та магнію, що відповідають за живлення клітин енергією, або вітаміну B1, який підтримує баланс нервових процесів та оберігає нас від втоми. Ударні дози білого цукру перевантажують і підшлункову залозу, змушуючи її виробляти величезну кількість інсуліну, який знижує рівень глюкози у крові - дуже скоро після десерту знову захочеться солодкого.

Що дивовижно - всі ці та багато інших гірких наслідків солодкого життя відомі дієтологам вже досить давно. Однак, це ніяк не зменшує нашої пристрасті до десертів. Навпаки: протягом останніх 30 років частка цукру та продуктів, що його містять, у нашому раціону тільки зростає, а кількість жирів зменшується. При цьому, лікарі відмічають епідемію ожиріння та серцево-судинних захворювань, які охопили весь світ.

Печиво

Великий обман

Пояснення цим сумним подіям несподівано запропонував лікар Дуайт Ланделл, кардіохірург з 25-річним стажем та автор бестселера “Великий холестериновий обман”. Протягом десятиліть лікарі (у тому числі він сам) авторитетно переконували нас у тому, що головна причина захворювань серця - це підвищений вміст у крові холестерину, який ми отримуємо разом з тваринними жирами. У результаті всі запам’ятали, що вершкове масло - це погано, рослинна олія - добре, а дієта, яка суворо обмежує кількість жирів - єдиний шлях до стрункості та здоров’я. Так ось: спеціаліст, який провів понад 5 тис. операцій на відкритому серці і, з його слів, бачив тисячі і тисячі артерій зсередини, проаналізував весь цей досвід та знайшов сміливість визнати: “Я був неправий і постараюся виправити помилку. Ці рекомендації більше не є науково та морально виправданими”.

Лікар пояснює: насправді холестерин, який потрапляє в організм з насиченими тваринними жирами, вільно переміщується у ньому - так це задумано природою. А якщо він і відкладається, то тільки на стінках вже пошкоджених судин. Причому їх травми та запалення - якраз і є результатом дієти з низьким вмістом жиру, яку так довго та наполегливо приписувала нам офіційна медицина.

“Які основні причини хронічного запалення? Простіше кажучи, це надлишок споживання продуктів з високим вмістом простих вуглеводів - цукру, рафінованого борошна та виробів з них, - розшифровує Ланделл. - А також надмірне споживання рослинних олій, які містять кислоти омега-6, таких як соняшникова, соєва та кукурудзяна. Протягом багатьох років люди дотримувались широко пропагованої дієти з низьким вмістом тваринних жирів та високим вмістом поліненасичених жирних кислот та вуглеводів - не підозрюючи, що тим самим вони завдали шкоди своїм кровоносним судинам. Саме ці травми, які повторюються, викликають хронічне запалення, яке у свою чергу приводить до серцевих захворювань, інсульту, діабету та ожирінню.

Цукор-пісок

Повністю відмовлятися від жирів немає сенсу і навіть шкідливо, говорить Ланделл. Головне - дотримуватись балансу жирних кислот омега-3 та омега-6: оптимальним є їх співвідношення приблизно 1:3 (тим часом як в раціоні сучасної людини наразі спостерігається 1:20). “Тваринні жири містять менше 20% омега-6, і навряд вони несуть в собі більше шкоди, ніж ніби-то здорові олії з маркуванням “поліненасичені”, - стверджує лікар. - Забудьте “науку”, яку вам вбивали у голову: теорія, яка стверджує, що насичені жири самі по собі викликають захворювання серця, не є наукою взагалі”.

На його думку, тваринних жирів боятися не потрібно, а головний шлях до здоров’я та стрункості - перехід до споживання продуктів в їх натуральному вигляді. “Щоб наростити м’язову масу, їжте більше білка, - радить лікар. - Надавайте перевагу складним вуглеводам - ті, що містяться в овочах, бобових або цільному зерні. Скоротіть жири типу омега-6, які несуть ризик запалення, і взагалі виключіть з раціону готову їжу з їх використанням. Краще всього вибирати цільні продукти, якими користувались наші бабусі, а не те, що наші мами купували у магазинах, нашпигованих фабричною їжею”.

Булочки з корицею

Рік без цукру

Щоб перевірити нову теорію, журналіст французького ELLE Даніель Геркенс провела експеримент: на цілий рік вона заборонила собі споживати будь-які продукти, що містять рафінований цукор, при цьому додавши у своє меню більше жирів. Про те, як це у неї вийшло і що в результаті їй дало, вона розповіла у своїй книзі “0% цукру” (Zero sucre), яка одразу стала бестселером.

Для початку Даніель викреслила зі списку покупок солодкі йогурти, випічку, соки, джеми, кетчуп та інші промислові соуси і напівфабрикати. При цьому, у своєму раціоні вона також залишила свіжі фрукти та продукти, що містять так звані складні вуглеводи: рис, картоплю, бобові, борошно з цільного зерна. “Що й казати, спочатку мені довелося дуже важко, - зізнається вона. - Тим паче, що я люблю смачно поїсти і до цього ніколи не сідала на жодні дієти. Уявіть собі, як мені було, коли хтось з колег приносив у редакцію свіжі круасани або тістечка. Перший місяць став справжнім шоком у плані смакових та фізіологічних відчуттів. Зате протягом наступних тижнів я почала почуватися краще. А через 2 місяці настав вражаючий ефект: мені більше не хотілося солодкого! Звісно, дивлячись на шоколадний десерт я могла подумати: “Цікаво, а як це на смак?” - але рука до цього вже не тягнулася”.

Ще одним випробуванням виявилася реакція інших: “У компанії друзів я відчувала себе майже занудою - це стало для мене великою несподіванкою. Навіть моя мама, яка, до речі, страждає на діабет, категорично не хотіла зрозуміти, чому я відмовляюся від її домашніх плюшок”. Поговоривши з психологами, Даніель прийшла до висновку: такий негатив або навіть агресія схожі на реакцію людей, які мають залежність від продуктів на кшталт алкоголю або тютюну. “Я думаю, виникає дзеркальний ефект, - припускає вона. - Мій експеримент мимоволі змусив інших людей думати про те, з чим вони самі не могли впоратися”.

Різні види цукру

Як боротися з цукром

Є прості прийоми, які допоможуть позбутися від потягу до солодкого та змінити свої харчові звички.

У магазині

Не забувайте ретельно вивчати всі етикетки: цукор можна виявити у складі найбільш несподіваних продуктів на кшталт соєвого соусу або дієтичних мюслі. Не купуйте ніякого цукру, навіть здавалось би корисний коричневий - це, зазвичай, той самий рафінад, тільки підфарбований.

Вдома

Почистіть кухонні шафи і не зберігайте у них солодощі, навіть на випадок несподіваного приходу гостей. Щоб поїсти, завжди сідайте за стіл. А встаючи з-за нього, переконайтеся, що ви наїлися. Якщо дуже хочеться солодкого, з’їжте скибочку чорного шоколаду з вмістом какао 80-90%.

Шоколад і шоколадні цукерки

В офісі

Не пропускайте обід, навіть якщо ви по вуха в роботі і всі терміни горять. Заплануйте підвечірок та перекусіть чимось корисним і не солодким. На випадок, якщо ви зголоднієте між прийомами їжі, тримайте поряд жменю мигдалю, фундуку або грецьких горіхів. Щоб перепочити, пийте ароматний чай або духмяні трав’яні збори.

У ресторані

Наперед попросіть не приносити до столу хліб. Замовляйте тільки закуску та основну страву. Замість десерту можна взяти горнятко кави все з тим же шматочком чорного шоколаду.

Склянка з кубиками цукру

Тест на залежність

Щоб зрозуміти, чи є у вас залежність від цукру та промислових продуктів, які його містять, перевірте, чи немає у вас наступних ознак.

  • Ви часто щось їсте, хоча не відчуваєте справжнього голоду.

  • Часом ви відчуваєте втому, тому що з’їли забагато.

  • Ви не уявляєте, як можна обійтися без деяких продуктів: тільки при думці про це вам стає не по собі.

  • Через раціон у вас виникають проблеми і здоров’ям або соціальною активністю, але ви його не міняєте.

  • Деякі продукти вам приходиться споживати у все більших кількостях, щоб отримати задоволення.

Льодяники



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.